Megye
Telepűlés

3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ, Budapest

Megye: Budapest
Település: BudapestGógánfa Község Önkormányzata, Művelődési ház- Közösségi színtér

Megye: Veszprém
Település: Gógánfa

A kultúrház jelenlegi helyén 1961-ben épült az akkori igények szerint, azóta többször felújításra került. Helyi és nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó rendezvényeken, színházi előadások alkalmával tárt kapukkal várja a nagyérdemű, kultúrára szomjazó közönséget. Kulturális örökségünk, illetve a kulturális, ifjúsági és hagyományőrző tevékenységek ápolásának színtere. A helyi értékeket megjelenítő rendezvények látogatása, szervezésükben történő aktív, alakító részvétel egyértelműen erősíti a településhez való kötődést, ugyanakkor ezek az események adott esetben túlmutathatnak a település határain és a környező településeken élőket vagy ide látogatókat is megszólíthatják. A kultúrház jelenlegi helyén 1961-ben épült az akkori igények szerint, azóta többször felújításra került. Helyi és nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó rendezvényeken, színházi előadások alkalmával tárt kapukkal várja a nagyérdemű, kultúrára szomjazó közönséget. Kulturális örökségünk, illetve a kulturális, ifjúsági és hagyományőrző tevékenységek ápolásának színtere. A helyi értékeket megjelenítő rendezvények látogatása, szervezésükben történő aktív, alakító részvétel egyértelműen erősíti a településhez való kötődést, ugyanakkor ezek az események adott esetben túlmutathatnak a település határain és a környező településeken élőket vagy ide látogatókat is megszólíthatják. A Művelődési ház - Közösségi színtér helyet ad szakköröknek, bemutatóknak, különböző előadásoknak, pl.: gyümölcsfa-termesztési, zöldség-termelési, virágültetési, előadás. Az óvoda és iskola nagyobb ünnepélyit is itt tartja. Rendszeresen szervezünk kiállítást néhai Kakuszi Mihályné porcelánbaba, saját készítésű terítő, díszpárna és falvédő gyűjteményéből és Bors Lajosné díjnyertes természetfotóiból. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a helyi értékek megismerhetők, megélhetők, illetve tovább örökíthetők, aktualizálhatók legyenek, mert a kultúra nem kizárólag a múltat jelenti, hanem a jelenben is él, most is alakul, hatással van a település jövőjére is.


Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, Szolnok

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: Szolnok

Küldetésünk: értékközpontú kulturális rendezvénystruktúrával, közönségcentrikus, minőségi szolgáltatásokkal, a kultúra közösségfejlesztő szerepének erősítésével, szakmai - módszertani segítséggel, képzésekkel biztosítsuk az összetett élet lehetőségét a Szolnokon és térségében élőknek, az ide látogatóknak. Célunk, hogy tevékenységeink kompetenciafejlesztő módon, élményalapú ismeretátadással készítsék fel a különböző korosztályokat az egész életen át tartó tanulásra. Szolnok hírnevét olyan nagyszabású, több ezres látogatottságú programokkal is igyekszünk öregbíteni, mint a Szolnoki Csokoládéfesztivál, a Szolnoki Országos Vasútmodell kiállítás, az Utazás Kiállítás, Szolnoki Országos Néptánc Fesztivál, vagy a Tisza-parti nyár rendezvénysorozat. Helyi termék vásárunkat nagyrendezvényeinkhez kapcsolva erősítjük a programok közötti összefonódásokat. Együttműködünk a civil szervezetek, klubok, egyesületek programjainak megvalósításában. Közös rendezvényekben partnerei vagyunk a városban működő más kulturális szolgáltatást nyújtó intézményeknek, szervezeteknek. Támogatjuk a városban működő énekkarok, zenekarok, művészeti együttesek, csoportok bemutatkozását. A pandémia alatt innovatív szakmai tartalomsorozatokat alkottunk, melynek agóra közösségét több online platformon, demográfiai sajátosságok alapján céloztuk meg, ismeretterjesztő workshopok, videok, tudástár előadások, kanapékoncertek, podcastok, blogok, interjúk, virtuális és ablakkiállítások készítésével, de jelentkeztünk erkélykoncertekkel, és „Házhoz vittük a kultúrát” kézműves csomagokkal.Intézményünk mára országosan is elismert szakmai berkeken belül is, jó gyakorlatainkkal rendszeresen vagyunk jelen szakmai fórumokon.2020-ban második alkalommal kaptuk meg a Minősített Közművelődési Intézmény Címet, 2021-ben a Közművelődési Minőség Díjat. A Napsugár Gyermekház telephelyünk 2020-ban Megyei Prima-díjas, a Helyi Termék Vásár és COOP Zrt. együttműködésünkkel elnyertük az „Inno d’Or – Év Innovációja 2021” díjat


Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Ady Endre Művelődési Ház

Megye: Csongrád-Csanád megye
Település: KiszomborAdy Endre Művelődési Központ és Könyvtár, Polgár

Megye: Hajdú-Bihar
Település: POLGÁR

Az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár jogelődje, a közművelődési tevékenységét 1950-ben, un. vándorkönyvtárként kezdte a volt Ipartestület székházában. 1953-ban alakult meg a környező községek ellátására a Polgári Járási Könyvtár, mely az állomány gyarapodásának és a szakmai munka fejlődésének köszönhetően 1960-ban a Művelődési Központtal egy új közös épületbe költözött. 1990. november 15-től, összevont intézményként, mint Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár látja el kultúraközvetítő feladatát. Polgár városközponti területének fejlesztése alkalmával 2013-ban felújításra került az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épülete is. A külsőségeiben megújult és funkcionálisan is korszerűbb intézmény méltó helyszínt biztosít a kisvárosi miliő által preferált művelődési formáknak. Falai között számos alkotói, illetve általános kulturális-szabadidős tevékenységi kör működik, melyek a helyben és a térségben élő emberek művelődési, mozgásos és egyéb, társas, szociális igényeit elégítik ki. A Művelődési Központ alapfeladata: a helyi közművelődési tevékenység támogatása, a közművelődési alapszolgáltatások megszervezése, a település környezeti, szellemi művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismerése, a helyi művelődési szokások gondozása, ezen belül az állandó helytörténeti kiállítási anyag állagának megóvása. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása, a helyi ismeretterjesztő, amatőr előadó-művészeti és alkotó művelődő közösségek tevékenységének támogatása. A városi rendezvények szervezése és lebonyolítása. A városi rendezvények tekintetében kiemelt helyen szerepelnek azok a fesztiválok és szórakoztató programok, amelyek helyi kezdeményezések, városunkra jellemző tartalommal és hagyománnyal bírnak. Ide tartozik a Hurka-pite Fesztivál, a XIII. BeLáHaPi Fesztivál, az Újévköszöntő, vagy a Szent István Király és az Új Kenyér Ünnepe c. rendezvény.


Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár, Nádudvar

Megye: Hajdú-Bihar
Település: Nádudvar

A nádudvari Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár, Nádudvar város közművelődési intézménye, ahol megtalálható a városi könyvtár két egysége, a gyermek és felnőtt könyvtár. Az Ady tér látványossága, azaz intézményünk 2019 májusában ünnepelte 35. születésnapját, amely építészetileg és lehetőségeit tekintve is még mindig a megye egyik legnagyobb kulturális intézménye. Gazdag közösségi és kulturális szolgáltatásokat, programokat kínálunk városunk lakóinak, közösségeinek és az idelátogató vendégeknek.Rendszeresen működő művelődő közösségek, civil- és művészeti csoportok, szakkörök, tanfolyamok, valamint a Polgárőrség is helyet kap nálunk. Az épületben városunk népművészete állandó kiállításon mutatkozik be. Helyszínül szolgálunk rendezvényeknek: a tíz fős tárgyalástól a több száz fős konferenciáig. Négy rendezvényre alkalmas teremmel, kiállító térrel, korszerű technikával, valamint vendéglátói szolgáltatásokkal, s szakképzett személyzettel várunk minden kedves látogatót, érdeklődőt!


Bátonyterenyei Közművelődési, Városi Könyvtár és Létesítményüzemeltető Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Megye: Nógrád
Település: Bátonyterenye

Az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár feladatait Bátonyterenye Város Önkormányzatával kötött közművelődési megállapodás keretében végzi, melynek értelmében az Önkormányzat biztosítja a művelődési tevékenységekhez szükséges feltételeket, az üzemeltetési, állagmegóvási, személyi költségeket az intézmény szakembereinek feladata, hogy településen élők kulturális és szabadidős programjainak szervezését biztosítsa, a magyar nemzeti kultúra hagyományait megismertesse, átörökítse, értéket közvetítsen a helyi lakosok, kicsik és nagyok számára egyaránt.Intézmény hat közművelődési alapszolgáltatást biztosít több színtéren:művelődő közösségek létrejöttének elősegítéseközösségi- és társadalmi részvétel fejlesztésea hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosításaamatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosításaegész életre kiterjedő tanulás lehetőségeinek biztosításakulturális alapú gazdaságfejlesztésA kulturális tevékenység ellátásának színterei:Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár (DJP pont)Civilház, Kisterenye (DJP pont)Gyürky-Solymossy Kastély és TájházPetőfi Művelődési Ház (DJP pont)


Agóra Veszprém Kulturális Központ

Megye: Veszprém
Település: Veszprém

Az Agóra a város legnagyobb közművelődési intézménye. A lakosság széles körének biztosítjuk a törvényben meghatározott közművelődési szolgáltatásokat, és aktívan részt veszünk a város kulturális életében.Az Agóra Veszprém szerepe ennek a 60 000 főt számláló helységnek és környékének kulturális programokkal való ellátásában és a közművelődésében, kiemelkedő fontosságú. Az Agóra Veszprém Kulturális Központ városközponti működésén kívül két városrész fiókintézményét működteti, ezek a Gyulafirátóti Művelődési Ház és a Kádártai Faluház.Az Agóra megújult épületében egy 290 főt befogadó, korszerű, klimatizált, professzionális fény és hangtechnikával ellátott színházterem várja az érdeklődőket. Az épület teljes egészében akadálymentesített így a mozgásukban korlátozott és idősebb korosztály is kényelmesen tudja látogatni a foglalkozásokat és az előadásokat. A szintek között lift is áll a vendégek rendelkezésére.Az épületben több mint 70 klub egyesület,- kör, csoport működik az intézményhez kötődően és támogatásával.További információk: https://agoraveszprem.hu/agora-veszprem-kulturalis-kozpont/


Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged

Megye: Csongrád-Csanád megye
Település: SzegedNagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, Ajka

Megye: Veszprém megye
Település: AjkaAlbertfalvi Közösségi Ház, Budapest

Megye: Budapest
Település: BudapestÁcs Károly Művelődési Központ

Megye: Pest
Település: Ráckeve

Az Ács Károly Művelődési Központ közművelődési tevékenysége alapvető meghatározója Ráckeve város és környezete kulturális életének, igazgatása alatt működik a Tourinform Iroda és a Tűztorony Kilátó. Az éves munka gerincét a rendszeresen megrendezett nagyrendezvényeink adják: a Magyar Kultúra Napi, Költészet Napi, Magyar Nyelv Napi események, az Országos Nemzetiségi Fesztivál, a Pünkösdölő, mely az intézményünkben működő művészeti csoportok éves munkájának bemutatója is egyben, a János Vitéz Napok, a Kis Duna Vízifesztivál, az Őszi Ászok Fesztivál, Megszentelt idő program sorozat (Mézes Ráckeve Kiállítás, Adventi Fénygyújtás Ünnepe és az Ünnepre hangolódva) valamint a Karácsonyi Koncert.Évente több alkalommal rendezünk élőzenés táncházakat, kézműves foglalkozásokat, közönségtalálkozókat, vetítéseket, melyek mindig nagy látogatószámnak örvendenek. A tanfolyamok, képzések, kiállítások, szakmai konferenciák, előadások, gyermekprogramok, bemutatók, városi és állami ünnepségek szervezésén és lebonyolításán túl az intézmény helyszínt és szakmai segítséget biztosít a városi és kistérségi civil szervezeteknek, kluboknak, köröknek, oktatási intézményeknek.Az intézményben folyamatos közművelődési munka folyik több amatőr művészeti, népművészeti csoportba. A néptáncoktatás több korcsoportban zajlik: Bokréta Gyermek Néptáncegyüttes, Kéve Néptáncegyüttes, Rőzse Néptáncegyüttes. Több egyesületnek: Őszidő Nyugdíjas Klub, Íjász egyesület, Alkotóművészek és Művészbarátok Egyesülete, Fotóklub ad otthon a Művelődési Központ.A néptáncoktatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap intézményünkben a népi ének oktatás is, egészen óvodás kortól felnőttkorig, több kis csoportban. A Művelődési Központ két állandó szabadtéri színpaddal is rendelkezik, az egyik az intézmény épülete előtt, a másik pedig a festői szépségű ráckevei Duna-parton található.


A Művelődés Háza és Könyvtára Művelődési Központ és Népfőiskola, Sárospatak

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: Sárospatak

A Művelődés Háza és Könyvtára a közművelődési és könyvtári feladatok ellátására alapított intézménye Sárospatak Város Önkormányzatának, amely 2008 óta három szervezeti egységből áll: közművelődés, könyvtár és mozi. A Sárospatakra oly jellemző Makovecz-házban 1983 óta folyik a szerteágazó tevékenység. Az épületegyüttes nemcsak sajátos formavilágával vált a város emblematikus jelképévé, hanem országos hírnévnek örvend a falak között zajló szakmai munka is. Az intézmény helyet és teret ad a város művelődő közösségeinek, civil szervezeteinek, szervezi és segíti Sárospatak térsége közművelődési és könyvtári tevékenységét. Részt vesz a szakmai, megyei és országos testületeinek munkájában, bástyája a határon túli közművelődésnek. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Észak-Magyarországi Képviseleteként jegyzik 2010 márciusától. Az intézmény otthona, befogadója a hazai és egyetemes kultúra értékeit közvetítő programoknak. Színházi, komolyzenei, gyermekszínházi bérletes előadásaink népszerűek és látogatottak. Szerteágazó ismeretterjesztő sorozatok a közkedvelt események közé tartoznak. Ezek felölelik a társadalom és természettudományok sokaságát. A kínálatból nem hiányoznak a képzőművészeti kiállítások sem, melyeket ma már két helyszínen szervezünk. Nyári szabadtéri rendezvények, zenei programok, fesztivál események nemcsak a helyieknek, hanem az idelátogató turistáknak is kikapcsolódást jelentenek. Az intézmény fenntartásában előadó-művészeti csoportok, irodalom, kórus, néptánc területén működnek, közel 100 fő felnőtt rendszeres részvételével. A Művelődés Háza és Könyvtára színvonalas szakmai munkája alapján Minősített Közművelődési Intézmény címet nyert el 2014-ben és 2018-ban. A Magyar Kultúra Városa kitüntető cím eléréséhez is sokban hozzájárult az intézmény munkája. Járási székhelyi településként szolgáltatásainkat a város és a kistérség 15 települése egyaránt rendszeresen használja.


Bödeháza Község Önkormányzata közösségi színtere

Megye: Zala
Település: BÖDEHÁZA

Bödeháza történeteFalunk a régi történelmi, néprajzi tájegységünk a Hetés része. Ez hazánk legkisebb tájegysége, amely átnyúlik Szlovéniába is. Négy magyarországi települése Zala megyéhez tartozik. A négy hetési település olyan apró, hogy összesen nem lakik bennük 200 ember. A négy falu közül a miénk a szlovén-magyar határon fekvő Bödeháza. A település két falurészből áll: Bödeháza és Szentistvánlak.1389-ben említik először Bedeháza néven. Neve feltehetőleg egy Bede nevű birtokosra utal. Első okleveles regisztere szerint a lendvai Bánffyak birtoka volt. Ekkoriban egy másik, szomszédos falu volt Jósec. Ennek nevét 1908-ban magyarították és Jósecről Szentistvánlakra változtatták. 1920-ban meghúzták a trianoni határokat, de erről a faluról megfeledkeztek. "Szentistvánlak (Jósec) település kataszteri területe a Bödeházával egyesülés előtt. A falu nincs nevesítve a trianoni határleírásban, tőle nyugatra Zsitkóc a Szerb-Horvát-Szlovén Államhoz, keletre Bödeháza nevesítetten Magyarországhoz tartozik. A falut hazánknak juttató döntés 1921 novemberében született, a magyar közigazgatás 1922. februárban tért vissza." Amikor a 600 fő alatti településeket összevonták Bödeházát és Szentistvánlakot is egyesítették Bödeháza néven.A település életére a Vasfüggöny időszaka meghatározó hatással. volt A határhoz közeli házakat lebontották, építési tilalom volt érvényben a településen. Emiatt a falu lakossága, a fiatalok legtöbben a közeli kisvárosban, Lentiben építkeztek, de elkerültek Budapestre is, így a falu lakosságszáma csökkent. A falunk a Mesés Hetés Zöldút részeként több rendezvénynek is helyt ad. Nálunk rendezték meg a Hetés Fesztivált. de rendeszesen vannak rendezvényeink a Hetés Vendégül lát programsorozathoz kapcsolódóan, illetve a a szlovén-magyar határon átnyúló Hetés Barátság Parkban is. A település néprajzi, kulturális és természeti értékeink mentén fejlesztjük közösségünket.


Annavölgy Község Önkormányzata - Annavölgyi Könyvtár, Kultúrotthon és Közösség Színtér

Megye: Komárom-Esztergom
Település: Annavölgy

Annavölgy Község Önkormányzata által működtetett Közösségi Színtér: Erkel Ferenc Kultúrotthon, épületében bányász emlékszoba, Könyvtár (amelyben : Könyvtármozi, Papírszínház mesedélután, Meridiántorna, időszakos kiállítások, előadások, kreatív foglalkozások) fogadja az érdeklődőket. Büszkék vagyunk bányászhagyományainkra, az épület előtti téren szoborpark állít emléket bányászainknak. 71.Bányásznap alkalmából felavattuk a Zsigmondy-forrást, ahol nemcsak friss víz várja a kikapcsolódni vágyókat, hanem megpihenhetnek illetve a gyermekkel érkezők a Forrás Völgy Mesefán található kis házikókba rejtett népmeséket egy csodálatos, csendes környezetben olvashatják el közösen. Annavölgy kanyargós utcáival, ligetes tereivel, parkjaival pihentető sétákra, kirándulásokra, közösségi programokra ad lehetőséget. A települést pezsgő közösségi élet jellemzi, civil szervezeteink munkája a falu kulturális és társadalmi életében jelentős szerepet tölt be. Főterünk sok társadalmi rendezvénynek ad helyet. A téren kialakított kemencéből, szinte minden esemény alkalmával friss lepény, vagy éppen sült pecsenye illata terjeng.Az a célunk, hogy az itt élők figyeljenek egymásra, úgy érezzék magukat, mint egy nagycsalád tagjai. Ennek megteremtése, megőrzése nem mindig pénzkérdés, közös akarat és cselekedet kell hozzá. Ha mindenki hozzáteszi a magáét, óriási közösségi élmények születhetnek, születtek.A közösség erejében, az együttgondolkodásban és cselekvésben hiszünk, ezen értékek mentén próbálunk élni Annavölgyön.”


Apátfalva Község Önkormányzata közösségi színtere

Megye: Csongrád-Csanád
Település: APÁTFALVAÁsotthalom Nagyközségi Önkormányzat közöségi színterei

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Ásotthalom

Az ásotthalmi Petőfi Sándor Művelődési Ház az 1950-es évek eleje óta áll a közművelődés szolgálatában. Az épület 2006-ban több korszerűsítésen esett át, hat éve az Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzat irányítása alatt közösségi színtérként működik. Az eltelt hat évtizedben is a ház számtalan kiállításnak, koncertnek, előadásnak és szórakoztató rendezvénynek, programnak volt a helyszíne. Csoportjainkat, művelődő közösségeinknek rendszeres próba és találkozási lehetőséget biztosítunk. Kérésre, előre egyeztetett időpontokban zártkörű magán- és céges rendezvényeket is fogadunk térítés ellenében, korlátozott számban. A településen élők és ide látogatók számára is igyekszünk minél több, színesebb, változatosabb kulturális, közösségi programokat, eseményeket kínálni.


Aszód Város Könyvtára Művelődési Háza és Muzeális Gyűjteménye

Megye: Pest
Település: Aszód

Az Aszódi Integrált Kulturális Intézmény szerteágazó tevékenységi köre, közgyűjteményi feladatellátása, nyilvános könyvtári közszolgáltatása és közművelődési tevékenysége meghatározó résztvevője Aszód város intézményrendszerének, továbbá a helyi közélet és a helyi közérzet elkötelezett segítője valamennyi aktivitásában. Aszód város kulturális intézménye két telephelyen látja el a törvény által meghatározott alapszolgáltatási feladatát. Az építészetileg egyedi, mondhatni csodálatos épületek méltó otthont adnak a kultúraközvetítés számára. Kulturális és közösségi események alkalmával igyekszünk azt a szeretetteljes közeget, Aszód múltjához méltó befogadó és elfogadó légkört megvalósítani, amelyet Podmaniczky János plántált, amelyből Hajnóczy József töltekezett, és ami Petőfi Sándort inspirálta. Az értékek őrzése, ápolása és továbbadása küldetés és megtiszteltetés számunkra! Intézményünk mindhárom szakterületén ennek tükrében végezzük elkötelezett munkánkat. Intézményünk alapfeladata, emellett munkatársainak szívből jövő meggyőződése, hogy a kultúraközvetítés az az eszköz, amely generációkat, kisközösségeket, nézőpontokat és személyeket tud egy közös ügy mellé állítani, közösséget teremteni a közösségben megélt élmények által.


KözPont Újbudai Kulturális Korlátolt Felelősségű Társaság, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

A hely elődje Bartók 32 Galéria néven a kilencvenes évektől a kortárs képzőművészet egyik kultikus, ikonikus helyeként működött. Számos fiatal, avantgárd művész kapott bemutatkozási lehetőséget itt, az akkor még elsősorban galériaként működő helyszínen. 2014-ben az Újbuda Kulturális Városközpont elnevezésű, 2011-ben elindított programnak köszönhetően, a Bartók 32 Galéria megújult. A legendás galéria egy 120 személyes színház- és koncertteremmel bővült, valamint egy új kiállítótérrel, a Trezor Galériával. Mindezekkel együtt ma már a Bartók Béla út meghatározó kulturális-közösségi pontjaként működik. 2015 őszétől a B32 Galéria és Kultúrtér programjainak tervezésére a sokszínűség és nyitottság jellemző. A hely – a legendás Bartók 32 Galéria küldetését is szem előtt tartva – a progresszív képzőművészeti kiállítások mellett, a kortárs színház, az irodalom, a komoly- és könnyűzene, valamint az aktívabb gyerekkultúra felé is nyitni szeretne. A B32 Galériában továbbra is a „mai élő művészetet” bemutató képzőművészeti kiállítások kapnak helyet, míg a Trezor Galériában elsősorban iparművészek munkái láthatók. A galéria erőteljesen nyitott a dizájn irányába is, nemcsak iparművészeti kiállításaival, hanem rendszeres Mini Design Marketjaival, valamint az ezek köré szervezett képzőművészet vs. design kérdéskörben létrejövő beszélgetéseivel is. A színpadi programokat illetően tematikus, így tehát világzenei, az irodalom és zene kapcsolatával foglalkozó, jazz, pop, valamint komolyzenei koncertekkel van jelen a kultúrtér Budapest kulturális életében. Színházi előadásaiban a kortárs trendeket, valamint a helyi közönségigényt is szem előtt tartva egyensúlyoz, hiszen koncepciója szerint többféle korosztályt is kiszolgál. A B32 további határozott célja, hogy együttműködésekkel segítse a Bartók Béla út kulturális tereit, valamint civil és alkotó közösségeit, de ezzel együtt arra törekszik, hogy minél több művészeti területet, valamint az ezek közötti átjárást biztosítsa látogatói számára


Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Megye: Tolna
Település: Szekszárd

A Babits Mihály Kulturális Központ Szekszárd Megyei Jogú Város legnagyobb kulturális intézménye, közművelődési, közösségi színtere. Az - immár több mint fél évszázada működő - intézmény 1970. április 2-án nyitotta meg kapuit Tolna megye székhelyén, Szekszárdon, a művelődni és szórakozni vágyó közönség számára. A sok év alatt a társadalmi környezet változásaira folyamatosan reagálva, szakmai megújulási törekvéseket és a mindenkori fenntartói szándékot is figyelembe véve igen sokat változott funkciójában, hatókörében és elnevezésében egyaránt. Időközben átvette a megszűnt Gyermekek Háza feladatkörét, bővült a Tourinform Irodával, a Panoráma Mozival, a Placc Ifjúsági Közösségi Térrel, valamint a Művészetek Házával egyesült.A Babits Mihály Kulturális Központnak az Agora hálózat tagjaként komplex infrastrukturális feltételei adottak a magas szintű szociokulturális szolgáltatások nyújtásához. Közművelődési feladatai mind teljesebb megoldása érdekében az intézmény folyamatosan a következő művelődési formákat kínálja: színházbérlet-sorozatok; komoly- és könnyűzenei koncertek; kiállítások; irodalmi estek, gyermekprogramok; fesztiválok, tanfolyamok, művészeti csoportok, klubok, szakkörök; városi és állami ünnepek koordinálása, kulturális szolgáltatások: helybiztosítás, szervezés, művészeti csoportok kiajánlása; a hazai és nemzetközi filmkultúra közvetítése a város és a térség számára.Intézményünk nemcsak városi, hanem megyei és országos rendezvények, fesztiválok házigazdája, visszatérő nagysikerű programjai többek között az Újévi hangverseny, a Hollós László Természetismereti Versmondó Verseny, a Bárdos Lajos Kórustalálkozó, a Retro Majális, a több, mint 50 éves hagyománnyal rendelkező Tolna Megyei Gyermekrajz Pályázat és Kiállítás, a Cinegemadár Népdaléneklési Verseny, a gyermeknap alkalmából rendezett Háry János Mesefesztivál, a Pünkösdi Hal- és Vadünnep, a Szekszárdi Szüreti Napok, a Zene Világnapja alkalmából szervezett programok és a Szekszárdi Advent.


Szűcs Sándor ÁMK, Biharnagybajom

Megye: Hajdú-Bihar megye
Település: BiharnagybajomBajor Gizi Közösségi Ház, Balatonföldvár

Megye: Somogy megye
Település: BalatonföldvárBalatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft.

Megye: Veszprém megye
Település: BalatonfüredBálint Sándor Művelődési Ház, Szeged

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Szeged

A Bálint Sándor Művelődési Ház Újszeged kulturális, közművelődési, közösségi központja, immáron 90 éve. Programkínálatával évtizedek óta igyekszik szellemi táplálékot nyújtani a városrész lakóinak; irodalmi, zenei, képzőművészeti, ismeretterjesztő tevékenysége az elmúlt évek során alighanem egyre fontosabbá vált, hiszen a valódi értékek rohamos devalválódásának korát éljük. Rendezvényeink többsége egyedi, az intézmény szellemi műhelyeiben megalkotott műsor — irodalmi est, hangverseny, komplex rendezvény — tehát nem pusztán kultúraközvetítőként működünk, bár e küldetésünket büszkén vállaljuk. Nem kevésbé tekintjük fontosnak közösségfejlesztő munkánkat, melynek központjában az újszegedi lakóterületi közösségek létrehozása és fenntartása áll.


Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár, Tura

Megye: Pest
Település: Tura

Az 1950-től fennálló kulturális intézmény jelenleg közművelődési, könyvtári és tájházi működtetési feladatokat lát el. A Bartók Béla név 1956-os felvétele az 1906-os turai népdalgyűjtésre utal. A névadó személye hatással van az intézmény szellemiségére is, miszerint a kor kihívásai mellett jelen van a néprajzi örökséghez való ragaszkodás. Intézményünkben a jászberényi Viganó AMI telephelyeként néptánc tagozatot, a vácszentlászlói Mikrofon Zeneiskola népzenei tagozatot működtet. Megtalálhatók a különböző korosztályú énekes, néptáncos, hangszeres népzenei csoportok. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársi csapatunkban olyan állami kitüntetésekkel is elismert népi előadóművészek vannak, mint Unger Balázs cimbalomművész. A folklóréletünkkel párhuzamosan az amatőr művészet más területein is említésre méltó közösségi és színpadi munka folyik, több mint 25 éves színjátszóköre, több mint 10 éves női kórusa, emellett gyermek balett- és karaktertánc formációja is van szervezetünknek. Heti rendszerességűek a terembérlettel megvalósuló mozgásos (gyermekjóga, kerekítő) foglalkozások. Könyvtárunk a Digitális Jólét Program Hálózat tagja, ismeretterjesztő, irodalmi előadásokkal, klubfoglalkozásokkal egészíti ki az alapvető könyvtári funkciókat. Tájházunkban múzeumpedagógiai foglakozásokat, szabadtéri eszközös népi játék alkalmakat tartunk. Együttműködünk civil szervezetekkel, pl. a sérült fiatalokat tömörítő Mint a többi ember Alapítvánnyal, Sára Sándor filmes életművét ápoló "Földobott kő" Alapítvánnyal. Ezek mentén társadalomérzékenyítő programoknak, irodalmi eseményeknek adunk helyet. Fontosabb éves rendezvényeink: Galgamenti Népzenészek Újévi Koncertje, Bárdos Lajos Népzenei- és Kórustalálkozó, Turai Komédiások premierje, könnyű- és komolyzenei koncertek, Országos Játéknap, évzáró gálaműsor stb. Szakmai munkánk színvonalával igyekszünk ellensúlyozni épületünk állapotát, komfortfokozatát.


Békásmegyeri Közösségi Ház, Budapest

Megye: Budapest
Település: BudapestBertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtár, Balatongyörök

Megye: Zala
Település: BALATONGYÖRÖK

A Bertha Bulcsu Művelődélsi Ház és Könyvtár Balatongyörök Község Önkormányzatának 1999-ben alapított közművelődési intézménye. Többfunkciós kulturális intézmény, mivel a művelődési házon kívül a községi nyilvános könyvtár is ide tartozik, valamint a Digitális Jólét Program Pont is működik az intézményben. A hagyományos családi és közösségi ünnepeken kívül több sikeres, turisztikai szempontból is vonzó rendezvényt szervezünk jellemzően a nyár folyamán: Györöki BorKorzó és Augusztusi BorKorzó (gasztrokulturális többnapos programok júliusban, illetve augusztusban) Györöki JazzFiesta (jazz koncertsorozat csütörtök esténként), Györöki Nyári Tárlatok (nyári képzőművészeti kiállítássorozat elismert kortárs művészek pl. Bukta Imre, Szemadám György, Váli Dezső stb. részvételével), Simándy József Emlék-est (a balatongyöröki kötődésű neves operaénekes és tenor emlékét őrző koncert-est), Komolyzene Könnyedén (komolyzenei hétvége a katolikus templomban), Szüreti Mulatság (hagyományos szüreti programok).


Márai Sándor Művelődési Ház, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

A Márai Sándor Művelődési Ház a Krisztina körút és a Mészáros utca sarkán, Buda egyik emblematikus épületében található. Az 1900-ban épült és 2021-ben felújított egykori Budai Polgári Kaszinó máig őrzi patinás hangulatát, az új funkciónak megfelelően átalakított terei adnak otthont a Budavári Művelődési Ház (Bem6) utódintézményének, a Márai Sándor Művelődési Háznak, röviden MáraiKultnak. Az intézmény közművelődési tevékenysége mellett kulturális programkínálatával a legszélesebb korosztály érdeklődési körének igényeit kívánja kielégíteni. Az első kerületben élők igényeit szem előtt tartva, a kisgyermekek számára szervezett interaktív zenei programokon, valamint készségfejlesztő foglalkozásokon át az esti könnyű- és komolyzenei koncerteken keresztül, az ismeretterjesztő és irodalmi és közösségi programokig, filmvetítésekig kellemes szórakozást kínál. Az intézmény a közművelődési tevékenység mellett megújult terembérleti és egyéb szolgáltatásokat biztosít üzleti partnerek számára.


Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Hódmezővásárhely

A 2012-ben megújult Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálta át a város megjelenését, és fogalmazta újra a város és a térség kulturális életét a hódmezővásárhelyi polgárok elvárásaihoz igazodó szórakozási lehetőségek megteremtésével. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ is – az Agóra pályázat keretében megvalósuló technikai és építészeti átalakításnak köszönhetően – a 21. század elvárásaihoz igazodó intézménnyé vált, mely a mai napig a városvezető, és az igényes, minőségi kultúra biztosításának egyik fő helyszíne.Bessenyei Ferenc Művelődési Központ(korábban Petőfi Sándor Művelődési Központ)A művelődési központot a vásárhelyi születésű id. Janáky István építész 1949-ben a magyar modernizmus jegyében készült tervei alapján kezdték el építeni Hódmezővásárhelyen, az egykori görög keleti iskola épülete helyén, a város szívében, a Kossuth tértől 200 m-re. A magyar modern stílus a háború után csak két évig létezett hazánkban. Az ezt követő időszakban már a szovjet szocialista realizmus hatása érződött az épületek tervezésében.Az aula falán látható freskót Németh József készítette 1962-63 körül. Címét nem tudjuk. A megrendelő városvezetés kérése csupán annyi volt, hogy a festmény témája kötődjön a színházhoz. Az első freskó arany hátterű, mondai jelenetet ábrázoló kép volt, melyen ledér öltözetű nőalakok szerepeltek. A politikai vezetés erkölcstelennek titulálta a festményt.Tehát ez nem az eredetileg ide szánt alkotás. Ezután készült el a végleges változat szocialista realista stílusban, ami megfelelt a kor akkori elvárásainak.Az intézmény fél évszázadon keresztül sikerrel látta el a város közművelődési feladatát (nagysikerű színházi előadások, kiállítások, iskola estek, szavalóversenyek, ki mit tudok, szakkörök ismeretterjesztő előadások stb.)A nézőtér átépítésének köszönhetően minden helyről hibátlan látási és akusztikai körülmények között lehet élvezni az előadásokat. A megújult nézőtér 353 férőhelyes.


Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Pest
Település: Bugyi

Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár bemutatásaA Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár közösségi színterei közművelődési programok, amatőr művészeti-, és civil közösségek, képzések, csoportfoglalkozások, kiállítások helyszínei. Itt kapott helyet a községi könyvtár közel 30 ezer kötetes könyvállománya is. A ház bárki számára találkozóhely, és a kötetlen beszélgetések, olvasgatások színtere is egyben.Amatőr művészeti tevékenységeinket folyamatosan fejlesztjük. A művelődési ház csoportjai, szolgáltatásai: gyermek néptánc csoport, színjátszó csoport, sakk szakkör, zenebölcsi, népzenei csoportok, nyugdíjas klub, angol tanfolyam, társasjáték kölcsönző, ötven felettiek akadémiája, időstorna, bűvész iskola, könnyűzenei képzések stb.A könnyűzenei képzéseink 4 tanszakon folynak, alternatívát kínálva a népzenei képzés mellett. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy élmény alapú képzést kínáljunk a résztvevők számára, ezért minden nyáron tematikus (zenei) tábort szervezünk a résztvevőknek. A tábor záró programja egy nagyszínpados élő fellépés a Szent Iván éji programon.Folyamatosan fejlesztjük könyvtári szolgáltatásainkat, szem előtt tartva a változó olvasó-használói igényeket. Fontos számunkra a látogatók számának megtartása, növelése.


Bezi Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Győr-Sopron megye
Település: Bezi

A Bezi községben található Kultúrház évtizedek óta alapvető helyszíne a közösségi összejövetelnek, de akár kisebb lakodalmakhoz hasonló privát eseményeknek is. Az elmúlt években rendszeren használják a termet a helyi a civil szervezetek is, így változatos programoknak ad otthon. Az önkormányzati szervezésű karácsonyi bütykölde, tökfaragás, az iskolások és óvodások műsorai, a német nemzetiségi önkormányzat előadásai, a civil szervezetek összejövetelei, báljai is mind alkalmat adnak a helyieknek a kultúrház kihasználására. A beépített színpadnak köszönhetően színdarabok is megvalósíthatóak, az egyik falfelület pedig kifejezetten kivetítésre alkalmasnak lett kialakítva a közös filmnézésekhez.


Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ

Megye: Pest
Település: BIATORBÁGY

A Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ Budapest közelében, a hangulatos, fiatal agglomerációs kertváros szívében működik. Biatorbágy város kulturális-információs központjaként a minőségi kultúra közvetítés és közösségépítés bázisa: állomás, találkozási pont, kapcsolatteremtési színtér az egyének, illetve a helyi társadalom különböző szereplői számára. 1992. május elsejével alapította Biatorbágy Nagyközség Képviselő-testülete összevont intézményként, Faluház és Karikó János Könyvtár néven, 2017. január elsejétől pedig a könyvtártól külön válva, Juhász Ferenc Művelődési Központként szervezi a város közművelődési életét.Központi épülete – az egykori Viadukt-vasútállomásból átalakított és egy 280 fős, többfunkciós nagyteremmel kibővített harmonikus épületegyüttes – az egykori Bia és Torbágy határán áll. Telephelye a Füzes-patak partján található Közösségi Ház, valamint a biai településrészen, a Nagy utcában lévő Bábosház. A három épületben és a szabadtéri helyszíneken elkötelezett, felkészült, kreatív szakmai csapatunk 400 körüli rendezvényt szervez évente. Intézményünk otthona 39 civil közösségnek, 8 saját csoportot működtet, helyet ad a Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskolának, valamint a Völgyhíd Televíziónak. A programokon 70 ezernél több látogató fordul meg, és veszi igénybe a különféle szolgáltatásainkat. Intézményünk 2018 januárjától a Minősített Közművelődési Intézmény Cím birtokosa. Névadónk, a nemzetközileg is ismert, kétszeres Kossuth-díjas költő, a Nemzet művésze Bián született 1928-ban, a város első és egyetlen díszpolgára volt, s az ugyancsak biai születésű világhírű festő, Hantai Simon jó barátja. Negyedszázados intézményünk Juhász Ferenc szellemi hagyatékához méltón kívánja szolgálni a 14 ezer biatorbágyi és az idelátogatók kulturálódási igényeit, erősíteni a lokálpatriotizmust, s öregbíteni Biatorbágy jó hírnevét. Családias hangulatú, esztétikus tereinkkel, minőségi szakmai szolgáltatásainkkal várjuk önöket szeretettel!


Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház

Megye: Pest
Település: Budaörs

A művelődési ház Budaörs központjában, 2 telephellyel várja a legkisebbektől a nyugdíjasokig mindenkit, színes, változatos programokkal. Előadássorozatok, koncertek, bábszínház és babaelőadások, mozgásórák, szabadtéri rendezvények, egész évben várják az érdeklődőket.


Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Békéscsaba

Megye: Békés
Település: BÉKÉSCSABA

Egyesületünk 1990-ben alakult. Az elmúlt évek alatt országos szinten meghatározó és elismert szervezetté vált. Tagsága 33 főről 400 főre növekedett. Tevékenységünk sokszínű, a közművelődési paletta minden munkaformáját alkalmazzuk.A három évtized alatt a tevékenységünk kiszélesedett, székhelyünk Békéscsabán található, eseményeink jelentős részét Békés megyében valósítjuk meg.Az egyesület tevékenységi körei:- Képzések: Engedélyezett felnőttképző szervezetként szervezzük a népi kismesterségek középfokú szakmai végzettséget adó tanfolyamait, a népi játék és kismesterség oktatói és a népi játszóház vezetői kurzusokat. Rendszeresek a témában rendezett alap-és továbbképzéseink. - Táborok: Évente 4-5 tábort szervezünk, pl. komplex népművészeti tábor, nemzetközi fafaragó alkotótábor stb., a résztvevők száma 3-400 fő.- Rendezvények, konferenciák: Házigazdái vagyunk a Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválnak, a Gyermek- és ifjúsági népi kézműves pályázatnak, a Körös-völgyi Sokadalomnak, a Szent Iván Napi Vigadalomnak. Évente a népi kézművesek és az érdeklődők számára aktuális témákból országos és regionális konferenciákat szervezünk, pl. gyermekek és a népi kézművesség, zsűrizés, oktatás, marketing stb. - Kiadványok: Az elmúlt években több szakmai kiadványt is megjelentettünk a népi kézművesség területén. - Bemutatkozás: Szervezetünk évente 20-30 kiállítást, mesterség bemutatót, játszóházat szervez belföldön és külföldön.- Kiemelt projektjeinkbenl több, mint húsz partnernél a népi kézműves tudás átadásának legkülönbözőbb formáit valósítottuk meg, többek között a Dél-alföldi régió különböző intézményeiben.Közösségi élet, önkéntesség: Tagjaink közreműködésével valósítjuk meg projektjeinket, rendezzük szakmai napjainkat.Díjak, kitüntetések: Tagjaink közül 6 fő Népművészet Mestere, 14 fő Népművészet Ifjú Mestere, 52 fő Népi Iparművész cím birtokosa.Mint szervezet Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal és Békéscsaba Közgyűlésének elismerésével rendelkezünk.


Ácsi Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok

Megye: Komárom-Esztergom
Település: ÁCS

Ács Város Önkormányzatának kulturális intézménye a Bartók Béla Művelődési Ház,Könyvtár és Városi Sportcsarnok. amely kulturális közösségi szolgáltatásokat nyújt atelepülés lakói számára. E közfeladatok ellátásán keresztül a helyi civil szervezetekkelés oktatási intézményekkel is kiváló szakmai viszonyt ápol.A Zichy park 1. szám alatt, az egykori Zichy-kastélyban található az intézményszékhelye, különböző méretű közösségi terekkel, illetve ebben az épületben működik atelepülés könyvtára is, szintén az intézmény égisze alatt. A közművelődési feladatok,közösségi programok, könyvtári feladatok mellett, külön telephelyen (VárosiSportcsarnok) – az intézmény szakmai irányításával – vehetők igénybe sporttalkapcsolatos szolgáltatások is.A könyvtár használata 16 éven aluliak számára ingyenes, diákok féláron iratkozhatnakbe. Az 1953-ban 800 kötettel indult akkor még egy szobás könyvtár mára jelentősenkibővült, több mint 17 ezer kötet várja az olvasókat. Az állomány digitalizációjafolyamatos.Az oktatást, önművelést segítő rendezvényeivel, az irodalmat és magát akönyvtárhasználatot népszerűsítő eseményeivel, a hátrányos helyzetűek, fogyatékkalélők számára készült speciális dokumentumok használatát lehetővé tevő technikaieszközökkel, közösségi eseményekkel, családi és tematikus programokkal azintézmény szolgáltatásai hozzájárulnak ahhoz, hogy a kultúra minél szélesebbrétegekhez elérjen. A célközönség szinte minden korosztályt magában foglal az egészenkisgyermekektől, az ifjúságon és felnőtt koron át az idősekig.Erős szakmai kapcsolat van az intézmény és a település legaktívabb civil szervezete, azépületben működő Természetjáró Bakancsos Klub között. Legfontosabb közös célként afiatalok aktív bevonását és ismeretterjesztését tűzték ki, különös tekintettel atermészetvédelem és a szabadidő hasznos és kulturált eltöltése tekintetében. Ez azegyüttműködés az elmútl években számos magas színvonalú, sikeres és eredményesprojektet indukált.


Budapesti Művelődési Központ

Megye: Budapest
Település: Budapest

A Budapesti Művelődési Központ közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató feladatokat lát el Budapest Főváros Önkormányzatának megbízásából és támogatásával. Szolgáltatásait a közművelődésben és a rokonszakmai területeken dolgozó szakemberek, főhivatásúak és önkéntesek, intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek, és a lakosság számára biztosítja. Elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás ügyének, szolgáltatásaival mérsékelni kívánja a kulturális esélyegyenlőtlenségeket és a környezettudatosság szemléletét népszerűsíti.


Cantus Agriensis /Egri Énekesek /

Megye: Heves
Település: EGER

A Cantus Agriensis Kórus 1992-ben alakult, kulturális egyesületként működik. A kórus számos versenyen sikerrel szerepelt. (Róma Vatikán Palestrina Nemzetközi Kórusverseny I. díj. 1994., 2000, Madrid – Különdíj 2004) Hangversenykórus Cum Laude minősítéssel rendelkezik, Európa számos országában vendégszerepelt.Egri komolyzenei rendezvények: World Liszt Day - Liszt Ferenc: Krisztus oratórium az Egri Bazilikában // Barokk Fesztivál - komolyzenei koncertsorozat // Oratórikus koncertek az Egri Bazilikában: Verdi: Requiem, Liszt: Koronázási mise, Szent Erzsébet legenda, Vivaldi: Glória A kórus karnagya Gergely Péter Pál a Miskolci Egressy Béni Zeneiskola tanára. Ügyvivői menedzseri munkákat Bimbó Zoltán látja el, aki több évtizede szervezi Heves megyében és a régióban amatőr művészeti együttesek szakmai találkozóit, minősítő hangversenyeit.Közművelődési tevékenység, kulturális alapellátás: a Cantus Agriensis több egri, és térségi zenei fesztiválnak a rendezője. A városi és megyei kulturális intézmények összevonása, átszervezése után a kulturális egyesület vállalta fel és valósítja meg az elmúlt 10 - 15 évben nagy sikerrel rendezett művészeti fesztiválok továbbvitelét. Az Észak-magyarországi régióból közel 200 szervezettel tartunk élő kapcsolatot, akik rendszeresen részt vesznek az egyesület szervezésében megvalósuló művészeti fesztiválokon, térségi rendezvényeken: Éneklő Magyarország Regionális - Nemzetközi Kórusfesztivál, Palócgála, Éneklő Ifjúság, Egri Népzenei Gála. Az egyesület közösségi munkájának elismeréseként 2013-ban Csokonai-díj kitüntetést 2019-ben Megyei Príma díjat kapott.


Cervinus Teátrum Művészeti Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Szarvas

Megye: Békés
Település: Szarvas

Cervinus Teátrum Szarvas: Rendezvényházként közművelődési feladatokat ellátva adunk otthont művészeti, vagy egyéb közösségnek, civil szervezetnek, ismeretterjesztő rendezvénynek, számos színházi, zenei, kulturális programnak.A városközpontban álló épület konferenciák, szaktáborok, városi ünnepek reprezentatív színhelye. Színháztermünk, valamint oktatótermeink alkalomszerűen, illetve hosszabb távon bérelhetők, technikailag felszereltek. Mozitermünk Dolby 3D Digital Cinema technikában ART moziként is működik. Keressen bennünket saját ötleteivel, közösen megvalósíthatjuk!


Corvin Művelődési Ház, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest XVI.

Az Erzsébetligeti Színház a XVI. kerület, a Fejlődő Kertváros gyöngyszeme az Erzsébetligetben. Gyönyörű környezetben, ősfás sétány mellett egy szépen gondozott park közepén ideális színhely bármely rendezvény számára. Jól felszerelt, karbantartott színházterem, kamaraterem, különböző adottságú és méretű kiállítóterek valamint sportfoglalkozások részére ideális próbatermek is a közönség számára rendelkezésre állnak. A Corvin Művelődési Ház által működtetett Szentmihályi Kulturális Központ az Örs vezér tér vonzáskörzetében, parkos környezetben, műfüves futballpályával, négy különböző méretű teremmel, modern környezetben várja az érdeklődőket. Mindkét intézmény sokszínű közösségi színtér, mely "Több, mint helyszín!"


Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat

Megye: Békés
Település: CSABASZABADI

Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat Békés megye legfiatalabb községe, 1993. július 1-én alakult. A községben a szlovák közösséggel kapcsolatos feladatok ellátása tartozik a feladatai közé, valamint a települése kulturális, hagyományőrző tevékenység végzése, együttműködve a községi önkormányzattal és a helyi civil szervezetekkel. Ezen túlmenően a szlovákiai kapcsolatok ápolása is a feladatit képezik.


Győrújbarát Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Győr-Moson-Sopron
Település: Győrújbarát

Győrújbarát 8500 lakosú község Győr belvárosától 8 km-re. Győrújbarát Község Önkormányzata közösségi színtere a Timaffy László Művelődési Ház és Könyvtár. A közművelődési és közgyűjteményi feladatokat a Kulturális csoport látja el. Egy településünk közösségének lelke az együttlét. Lehet ez ünnep, tevékenység, beszélgetés, találkozó vagy közös érdeklődési kör mentén szervezett program. A lényeg a közös tevékenység. Községünknek sok hagyományos rendezvénye van, mely csoportokat, baráti társaságokat tart össze több évtizede. Az óvodások, az iskolások, a nyugdíjasok, a Csobolyó néptáncosai, a Baráti dalkörösök és sokan mások. Mind összetartoznak, hiszen a programok összekötik őket. Az idősek mesélnek a kicsiknek, a kicsik köszöntik az időseket. Hagyományok tovább élnek és új hagyományok születnek. Morus Tamás írta: "A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása! A láng továbbadásához szükség van az új befogadására is, hiszen az emberek és igényeik változnak. Sokan költöztek és költöznek Győrújbarátra az ország minden részéből. Ők Itt szeretnének lakni. Mi azt szeretnénk, hogy ne csak itt lakjanak, hanem itt éljenek. Meg kell ismertetni a régit, ahhoz, hogy újat alkossunk. Ez a mi dolgunk nap, mint nap.


Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, Dunaszerdahely

Megye: Határon túli
Település: Dunaszerdahely

A város szívében található városi művelődési központot 1977-ben adták át a nagyközönségnek. Dunaszerdahely két kulturális intézménye, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és a 2011-ben az intézményhez csatolt Vermes-villa a város kulturális élete szempontjából kulcsfontosságú. Megnyitásuktól fogva aktívan hozzájárulnak a város kulturális életének gazdagításához, a kulturális turizmus fellendítéséhez, a város nemzetközi népszerűségéhez és népszerűsítéséhez. A magas kultúra intézményei, tehát egyben olyan terek és szimbólumok, amelyek nagyban elősegítik a város egyediségének és vonzerejének a növelését, azonfelül jelentős mértékben hozzájárulnak a belföldi és a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséhez, illetve a város jó hírnevének az öregbítéséhez itthon és külföldön egyaránt. Gazdag kultúrműsorral és szabadidős programmal várják a kedves látogatókat.Színháztermében színházi előadások, hangversenyek, folklórestek váltják egymást. Művelődési központunkban számos csoport működik magas művészi szinten: 2 bábcsoport (gyermek és felnőtt), 2 színjátszó csoport, 2 tánccsoport, éneklőcsoport. Gazdag klubtevékenység is folyik a VMK falai közt.


IKSZT Csengőd

Megye: Bács-Kiskun
Település: Csengőd

Az IKSZT Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár közösségi színtér formájában látja el Csengődön a közművelődési alapszolgáltatást.Az intézmény szolgáltatási terve a Csengőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatokról szóló 3/2018. (II.28.) önkormányzati rendelete, valamint a 17/2018. (XII.19.) önkormányzati rendelet (a helyi közművelődési feladatokról szóló 3/2018. (II.28.) önkormányzati rendelet módosítása) figyelembevételével készült.Ezek alapján a közművelődés olyan értékhordozó közösségi tevékenység, amely a lakosság életminőségét javítja. Feladatunk a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.Csengőd kulturális igényeinek és lehetőségeinek figyelembe vételével kiemelt célkitűzésünk a helyi hagyományok ápolása, tiszteletben tartása; a hatékony, pontos, gyors információáramlás elősegítése és a rendezvényeken, fórumokon, közös programok szervezésében a különböző csoportok információcseréjének ösztönzése; valamint a településen megszerezhető sokszínű tudás elérésének támogatása.


Csesztreg Község Önkormányzata, Csesztregi Közösségi színtér

Megye: Zala
Település: CSESZTREG

Csesztreg Községben az önkormányzat a központban található közösségi színtér működtetésével biztosítja a közművelődési alapszolgáltatás ellátását. A közösségi színtérnek napjainkban kiemeltek fontos szerepe van, hiszen a községben működő számos civil csoport és szerveződés, valamint a községi rendezvények találtak itt otthonra. Az épülethez tartozó udvaron játszótér, valamint Piactér helyezkedik el kemencével. Az épületben háromszáz férőhelyes színházterem és házasságkötő terem is található.


Községi Könyvtár és Közösségi Ház, Csévharaszt

Megye: Pest
Település: CSÉVHARASZT

Nyilvános könyvtár és közösségi ház, klubok, szakkörök, kiállítások helyszíne.


Csillaghegyi Közösségi Ház, Budapest

Megye: Budapest
Település: BudapestCsepeli Munkásotthon Alapítvány, Budapest

Megye: Budapest
Település: BUDAPEST

Az Alapítvány célja: a kerületben és agglomerációban élők kulturális igényeinek kielégítése, művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység és a tehetséggondozás és fejlesztés feltételeinek biztosítása. Ennek szellemében könyvtárt, befogadó színházat, művészeti együtteseket, klubokat, szakköröket, tanfolyamokat működtetünk. Továbbá a magyar kultúra értékeinek megteremtése, valamint azok közvetítése a helyi lakosság felé. Szerepet vállalunk a hagyományok ápolásában, megőrzésében, átadásában valamint a sajátos helyi kultúra gazdagításában.


Csokonai Nonprofit Kft.

Megye: Budapest
Település: Budapest

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat. Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre. A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.


Dévaványai Átalános Művelődési Központ és Bölcsőde

Megye: Békés
Település: Dévaványa

A művelődési ház legfontosabb feladata és célja az intézménynek, hogy színes, változatos, magas minőségű programlehetőségeket biztosítson az érdeklődők számára, a szabadidő értékes eltöltésére. Fejlessze, segítse a közösségek létrejöttét, igény esetén koordinálja azok programjait. Az itt dolgozó szakemberek segítik tevékenységükkel az emberek mindennapi életminőségjavító, kulturális-, és művelődési igényeinek kielégítését, a közösségi gondolkodást és aktivitást erősítik.Intézményünk követi és integrálja a hazai és nemzetközi trendeket a kulturális közösségszervezésében, naprakész és friss információkkal, kreatív technológiával dolgozik a mindennapok során. Támogatja és szolgálja az élethosszig tartó tanulás lehetőségeit, teret biztosítva mind a felnőttképzéseknek, mind az ifjúsági közösség fejlődési lehetőségeinek, továbbá az esélyegyenlőség leküzdésében, a generációk közötti különbségek áthidalásában is aktívan szerepet vállal rendezvényei során is.A Ladányi Mihály Könyvtár alapvető célja és küldetése, hogy korlátozás nélkül biztosítsa a dokumentumhoz és az információhoz való hozzáférést a lakosság részére. Olyan települési feladatokat ellátó nyilvános könyvtár, melynek célja, hogy minden nyilvánosságra került információt és adatot közvetítse, biztosítva a nemzeti és egyetemes kultúrához való hozzáférést.Arra törekszik, hogy könyvtári és információs központként működjön, melyet gyűjteményépítéssel, minőségileg fejlesztett szolgáltatásokkal, közösségi, kulturális, olvasóbarát programokkal, munkatársak naprakész szaktudásával valósítson meg.Dévaványa városának egyik kulturális színfoltja és idegenforgalmi látványossága a DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény impozáns épülete. Dr. Bereczki Imre néprajzkutató és régész által 65 éven át összegyűjtött adattári, levéltári, néprajzi anyag 2000. április 14-én vált, múzeumi intézménnyé. Az alapító Dévaványán született, élt, s gyűjtötte a helység és annak környékének szellemi és tárgyi emlékeit.


DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.

Megye: Hajdú-Bihar
Település: Debrecen

Debrecen Megyei Jogú Város közművelődési intézményeként a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (DEMKI) biztosítja a közművelődési alapszolgáltatások megszervezését és folyamatos hozzáférhetőségét. A közművelődési alapszolgáltatások biztosítását és szakmai megvalósítását a DEMKI Nonprofit Kft. az alábbi intézményegységekkel látja el: DEMKI - Ifjúsági Ház (4025 Debrecen, Simonffy u. 21.) DEMKI - Újkerti Közösségi Ház (4032 Debrecen, Jerikó u. 17-21.) DEMKI - Tímárház - Népi Kézműves Alkotóház (4024 Debrecen, Nagy Gál István u. 6.) DEMKI - Belvárosi Alkotóműhely – Közösségi Tér (4024 Debrecen, Szent Anna u. 18.) DEMKI - Nagymacsi Közösségi Ház (4063 Debrecen- Nagymacs, Kastélykert utca 39.) DEMKI - Ondódi Közösségi Ház (4002 Debrecen, Kádár dűlő 61/C.) DEMKI - Kismacsi Közösségi Ház (4002 Debrecen- Kismacs, Napraforgó utca 16.) DEMKI - Csapókerti Közösségi Ház (4033 Debrecen, Süveg utca 3.) DEMKI - Homokkerti Közösségi Ház (4030 Debrecen, Szabó Kálmán utca 68.) DEMKI - Józsai Közösségi Ház (4225 Debrecen, Szentgyörgyfalvi út 9. fsz.1.) DEMKI - Borsos- villa Közösségi Ház (4027 Debrecen, Borsos József tér 1.) A DEMKI intézményegységeiben modellértékű folyamatok zajlanak, inspiráló az idelátogatók számára a közeg és a nyitottság, amellyel itt találkoznak. Célkitűzésünk, hogy tereink rugalmasan működjenek, színesedjenek és képzett kulturális szakembereink segítségével a közművelődési alapszolgáltatásoknak megfelelő, folyamatosan fejlődő szolgáltatásokat és színvonalas programokat nyújtsunk. Eredményeink azt mutatják, hogy a DEMKI egységei Debrecen város meghatározó közösségi tereivé váltak, részesei és formálói a kulturális programkínálatnak és a szabadidő hasznos eltöltésének a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház fontos szerepet tölt be Debrecen város, illetve a térség kulturális életében.


Bázakerettye Község Önkormányzata közösségi színtere

Megye: Zala megye
Település: BázakerettyeDéryné Művelődési Központ és Könyvtár, Törtel

Megye: Pest megye
Település: TörtelDombóvári Kulturális Szolgáltató Központ

Megye: Tolna megye
Település: DombóvárTeleki Magyar Ház Társaság

Megye: Határon túli
Település: Nagybánya, Máramaros megye

Az egyesületünk által támogatott intézmény a bányavidéki magyarság szórványközpontja, legnagyobb kulturális intézménye, emlékhely: 2002 februárjától biztosít otthont a magyar szervezeteknek, ugyanakkor számtalan program szervezője, házigazdája. Az elmúlt közel 20 év során összesen 2000 esemény szervezői voltunk, táncházaktól gyermek- és felnőtt táborokig, kézműves rendezvényekről komolyzenei, világzenei, könnyűzenei koncertekig, hangversenyekig. Ezeken a rendezvényeken több mint 150 ezer résztvevő, illetve érdeklődő fordult meg. Közel 200 képzőművészeti tárlatot nyitottunk meg termeinkben, 15 ezer kötetes kölcsönkönyvtárat, helytörténeti és családtörténeti kiállítást működtetünk. Az épület kertjében mellszobor, homlokzatán dombormű idézi a Teleki-család emlékét. Népszerűek ismeretterjesztő kiadványaink (könyvek, falinaptárak), honismereti tanfolyamaink. A magyar szépirodalmi és ismeretterjesztő művekkel való találkozásra könyvbemutatók, könyvvásárok keretében igyekszünk alkalmat teremteni. Talpalat néven néptánc csoportot, valamint fesztiváldíjas diákszínjátszó csoportot is működtetünk. Ösztöndíjprogramunk keretében rendszeresen támogatjuk legjobb középiskolás diákjainkat. Közreműködünk városi szintű emlékünnepségek (Szent István Napok, Teleki Napok) és a nagybányai magyar napok (Főtér Fesztivál) megszervezésében. A fiatalok számára művészeti, zenei, színművészeti tehetségsegítő programokat szervezünk. Népszerűek honismereti kirándulásaink. Közreműködünk előadók tájoltatásában, vidéki előadások szervezésében a környék kistelepülésein. A magyarságtudat megőrzését tekintve a Teleki Ház ma megkerülhetetlen a Bányavidéken, 2015-ben elnyertük az Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést, 2021-ben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) ajánlásával Tehetségek Szolgálatáért Közösségi Díjban részesültünk.


Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Szeged

A Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház a község központjában található, és fontos szerepet tölt be a lakók életében. Kiskundorozsmán olyan nagy hagyományokkal rendelkező körök, klubok találhatók, mint az Alkony Nyugdíjas Klub, Vöröskeresztes Klub, és a kézimunkakör. Az első művelődési ház 1893-ban épült, a II. világháború után igény nyílt egy új kultúrház létesítésére. A művelődési otthon 1951-ben kezdte meg működését. Csoportok, azokon belül szakkörök létesültek. Számos országos hírű csoport jött létre, ilyen volt a citerásoké.


Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Megye: Hajdú-Bihar
Település: DERECSKE

A Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár szakmai alaptevékenysége:A Művelődési Központ alaptevékenysége: a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismerése, a helyi művelődési szokások gondozása.A Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár a város és környéke kulturális és közösségi életének egyik legfontosabb színtere. Rendszeresek a felnőtt- és gyermekszínházi előadások, hangversenyek, alkotó- és képzőművészeti kiállítások, különféle táncos alkalmak: a táncháztól a bálig. Az intézmény szervezi a nemzeti- és városi ünnepeket, a városi nagyrendezvényeket. Otthont ad fesztiváloknak, találkozóknak. Konferenciákat, tanácskozásokat, szervez és fogad be úgy a partnerszervezeteknek mint a külső megrendelőknek a sport, a kultúra, a vállalkozások tekintetében egyaránt. Az intézmény egyik fő erőssége a tartós közösségek viszonylag nagy száma és aktív tevékenysége. A művészeti csoportok mindegyike (néptánc együttesek, zenekarok, színjátszó kör, alkotókörök, stb.) szervesen részt vesz a város kulturális életében, rendszeres szereplője a különféle művelődési alkalmaknak. A klubok és baráti körök igazi talajt jelentenek az ismeretterjesztés számára, hiszen az egészséges életmódra neveléstől a honismereten keresztül a speciális gazdasági tanfolyamokon át igen széles spektrumot fognak át.A Könyvtár alaptevékenysége: biztosítja az információhoz való szabad hozzáférést. Ennek érdekében a könyvtár gyűjteményét és szolgáltatásait hozzáférhetővé teszi, gyűjteményét a helyi igényeknek megfelelően alakítja, folyamatosan fejleszti, feltárja, megőrzi, gondozza és rendelkezésre bocsátja. Tevékenységével hozzájárul az egyetemes, a nemzeti és a helyi kulturális értékek közvetítéséhez.


Debreceni Zsidó Hitközség

Megye: Hajdú-Bihar megye
Település: DebrecenAgora Nonprofit Kft. - Vértes Agorája, Tatabánya

Megye: Komárom-Esztergom megye
Település: TatabányaEgressy Béni Városi Művelődési Központ

Megye: Határon túli megye
Település: Révkomárom

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ Révkomárom és az egész régió meghatározó kulturális intézménye. A nagyszabású koncertek és színházi előadások mellett nagy hangsúlyt fektet a közművelődésre is, ezért több művészeti csoport is működtet. Balettissimo néven balettoktatás folyik három korcsoportban egészen kicsi kortól, COOLtúrázók néven gyermekszínjátszó csoport működik, a Komárom Táncműhely pedig a néptáncegyütteseket foglalja magába. A Komárom Gyermek Néptáncegyüttesben az alapiskolák alsó tagozatos gyerekeivel foglalkoznak. A művészeti csoport célja, hogy megismertesse a gyermekekkel a néphagyomány színes világát, a néptánc ezer arcát és a népzene sokrétűségét. A Komárom Néptáncegyüttes ifjúsági és felnőtt együttes, mely már aktív szereplője a hazai néptáncéletnek, a Feszty Árpád Néptáncegyüttes pedig elsősorban a felnőtt- és szépkorú táncolni vágyók figyelmére számít. Ezeket a foglalkozásokat és próbákat közel százötven gyermek és felnőtt látogatja heti rendszerességgel.


Együtt a Családért Kulturális Egyesület, Nyíregyháza

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Település: NyíregyházaEötvös Károly Községi Könyvtár és Művelődési Ház, Mezőszentgyörgy

Megye: Fejér
Település: MEZŐSZENTGYÖRGY

Az Eötvös Károly Községi Könyvtár és Művelődési Ház 2004 óta közös intézményként működik és Mezőszentgyörgy helyi közművelődésének szervezője, könyvtárának üzemeltetője. Önálló költségvetési szerv, fenntartója Mezőszentgyörgy Község Önkormányzata.Könyvtára volt az ország első népkönyvtára (1949), innen indult az Olvasó Népért Mozgalom (1969), itt élt Eötvös Károly, akinek örökségét ma emlékszoba őrzi.A művelődési ház ad teret többek között a száz éve működő amatőr színjátszásnak és 20 éve működő néptáncoktatásnak, valamint több évtizedes hagyományőrző programjainknak, úgy mint a Szentgyörgyi Napoknak és a Pünkösdi királyválasztásnak. Arról nem is beszélve, hogy itt áll a falu legöregebb tölgyfája.


Egri Kulturális és Művészeti Központ, Eger

Megye: Heves
Település: Eger

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) Eger városának a kulturális alapellátásban megkerülhetetlen és a legnagyobb intézménye. Az EKMK-nak kiemelt szerepe van abban, hogy cselekvési teret biztosítson a magyar, ezen belül is a helyi szellemi értékek felkutatásában, tovább örökítésében. Az intézményben működő művelődő közösségekkel és civil szervezetekkel, közösségekkel szoros együttműködésben szervezi a nemzeti-emberi összetartozást erősítő közösségi együttléteket, tudásátadás, kompetenciafejlesztést.Az Egri Kulturális és Művészeti Központ 2008-ban jött létre több városi kulturálisintézmény összevonásával. Az Intézmény központi épülete az 1986-ban létrehozott Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház. Az épületben művészeti esemény, előadás, műhely tevékenység jelenik meg, mely a gyermekeknek, a fiataloknak és a felnőtteknek szól. A helyszín teret biztosít a tehetséges fiatalok bemutatkozásának is. Az aktív felnőttek és nyugdíjasok közösségi tere a Bartakovics Béla Közösségi Ház. A közösségek programjai az élet minden területére vonatkozó (egészséges életmód, életvezetés, kerti munkák, alkotótevékenységek, amatőr művészetek stb.) olyan közösségteremtő erejű események, mely a város kulturális és közéleti tevékenységét, aktivitását is jelentős befolyásolja.A Templom Galéria tavasztól-őszig fogad be kiállításokat. Az intézmény nagy odafigyeléssel szervezi az itt megvalósuló kiállításokat, kiemelten odafigyelve azok típusára, hiszen a korábbi szakrális tér bizonyos mértékig meghatározza az ott megtartható kiállítások, rendezvények fajtáját, minőségét. A Vitkovics Alkotóház és Művésztelep műemlék épületének jellegéből adódóan a fő tevékenységi körét itt a képzőművészet, a kiállítások alkotják, de emellett otthonra talált a zene, az irodalom, a kézművesség.A Felsővárosban működő LISZI - Lakossági információs Szolgáltató Iroda(LISZI) a lakótelep közösségi tere. Az itt lakók és elsősorban az idősebb generációk igényeit szolgálja.


Emődi Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: Emőd

Intézményünkben törekszünk a jó munkatársi kapcsolat kiépítésére, az összehangolt szakmai munkavégzésre. Az Önkormányzat dolgozóival is igyekszünk törekedni a lehető legjobbmunkakapcsolatra, mint fenntartót rendszeresen tájékoztatni a művelődési házban zajlótevékenységekről. A művelődési ház programjai látogatóink igényeihez igazodnak. Az eddigmegvalósított programokat folytatni kívánjuk, lehetőség szerint új elemekkel feltöltve, emelve aszínvonalat. A befogadott rendezvények, partnerek rendezvényein is elvárjuk a magas színvonalat.Cél, hogy a munkatársak kreativitásával, tudásával innovatív módszerekkel fenntartható jövőtépítsünk, hogy képesek legyünk fenntartani eredményeinket. Egyes munkatársak más területenszerzett, de a művelődési ház előremeneteléhez felhasználható tudását örömmel elfogadjuk, ésadunk lehetőséget a kibontakozásra. A művelődési házban és a könyvtárban mindenki végzi afeladatát, de egyes rendezvényeken legyen az könyvtárban vagy a művelődési házban összehangoltközös közös munka folyik.Heti rendszerességgel tartunk munkaértekezletet (ha szükség többször is), ahol minden dolgozó


Epöl Község Önkormányzata, közösségi színtér

Megye: Komárom-Esztergom
Település: EPÖL

Epölről írott történelem alapján az első feljegyzések 1225-ben jelennek meg. Epöl község a Gerecse hegység keleti peremvidékén helyezkedik el, az Őr-hegy, és a Babály- hegy vonulata közötti völgyben. Már több mint száz éve szolgálja Epöl kulturális életét a néhány éve szépen felújított Közösségi Színtér. Ezen épült falai között szoktuk megtartani helyi ünnepeinket, hagyományosan megszervezett szüreti ünnepséget, Márton napi ünnepség és itt kapnak helyet művelődő közösségek csoportja is, mint például a Kerekítő foglalkozás, ping-pong, torna és színjátszókör.A rendezvényeink célja, hogy a helyi közösségek itt helyben is megtalálják és átéljék azokat az élményeket, amiket közösen tudnak átélni ezáltal közös élményekre tesznek szert ezzel is erősítve a közösség erejét. Művelődő csoportjaink tevékenységükkel, bemutatják értékeiket, művészetüket a település lakosságának.


Erkel Ferenc Művelődési Központ, Budakeszi

Megye: Pest
Település: Budakeszi

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ helye és szerepe meghatározó a város életében, szakmailag a térségben is elismert helyet vívott ki magának. Az igen nagy múltra visszatekintő intézmény 2021-ben lesz 40 éves. Számtalan civil szervezet építette itt ki székhelyét.A szakma elismeréseként az intézmény 1999-ben a Pest Megyei Népművelők Egyesülete által alapított Fekete Dió díjat kapott. Az EFMK -ban dolgozó szakemberek valamennyien rendelkeznek a Pest Megyei Népművelők Egyesülete részéről adományozott 10, 15, 20 éve dolgozó szakembereknek adható ezüstgyűrűvel és medállal. A művelődési központ működési alapelvének gyökere a nyitottság és a befogadás, emellett fontosnak tartjuk a település életében mutatkozó szükségletek figyelembevételével az önálló kezdeményezések megvalósítására való törekvést. Stratégiai célunk a fentieken túl a környező településeknek szóló olyan programok szervezése, mellyel a város elismertsége, népszerűsége növelhető. Az intézmény kulturális sokszínűségét a jelenlegi korszerűtlen épület nem tükrözi, azonban annak szellemisége és szakmaisága igen.Az elmúlt évek tapasztalatai, felméréseink, az intézményről megjelent szakmai vélemények, illetve – a legfontosabb véleményformáló közösség – látogatóink pozitív visszajelzései arról biztosítanak bennünket, hogy szükség van az Erkel Ferenc Művelődési Központ által nyújtott kulturális, közművelődési tevékenységekre. Örömmel fogadtuk a hírt, hogy Budakeszi Város Önkormányzata is felismerte a közművelődés fontosságát, ezért 2019-ben Közművelődésért díjat alapított.2020-ban az intézmény elnyerte a Minősített Közművelődési Intézmény címet.


Eröművház Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

Az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. Erzsébetváros közművelődési szolgáltatója, négy kulturális színtérrel: K11 Művészeti és Kulturális Központ, Hernád Ház, Róth Miksa Emlékház, Csányi5 Zsidótörténeti tár. Az ERöMŰVHÁZ - A belváros kultúraközvetítő erőtere, a nyitottság, a sokszínűség, az egyediség és a minőség jegyében.Célja, hogy rendezvényeivel olyan kulturális élményeket és szolgáltatásokat nyújtson, amelynek örömmel válnak aktív résztvevőjévé és részesévé látogatói és közösségei. Egyedi programjaival újabb és újabb közönséget szólítson meg.Élő és online szervezett programjaival támogatja:- a szabadidő hasznos eltöltését,- az életen át tartó tanulást,- a kerület helyi értékeinek bemutatását,- a gazdaság, a kultúra, a tudomány és a művészet kérdéseiben való eligazodáshoz szükséges információk és tudásanyag közvetítését.Kulturális élménytérként a változó igényekhez dinamikusan alkalmazkodva nyitott találkozóhelyet biztosít a legszélesebb közönségnek. Kiemelt figyelmet fordít a felnövekvő és az idősödő generációra, a fogyatékkal élőkre.


Etes Közösségi Ház

Megye: Nógrád megye
Település: EtesEX LIBRIS Könyvtári Alapítvány, Budapest

Megye: Budapest
Település: BUDAPEST

Alapítványunk 2008-ban került bejegyzésre EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány néven. A könyvkultúra ápolása, könyvkölcsönzés, irodalmi rendezvények, közösségépítés és megtartás az elsődleges feladatunk, küldetésünk. Nyilvános könyvtárunk a 6. kerület Bajza utca 18. szám alatt működik. Egy térben vagyunk a Magyar Írószövetség Könyvtárával, melyet alakulásunk óta kezelünk. Feldolgozzuk a könyvtárba érkező könyveket, kölcsönzést biztosítunk nyilvánosan az állományukból. Rendezvényeiket bonyolítjuk, melyeket a tagság a könyvtárban kíván megtartani. Az éves során az olvasás népszerűsítésére irányuló tevékenységeket sorát találtuk ki. A gyermekeket óvodás kortól fogadjuk meseolvasással, diavetítéssel, drámapedagógia és ezekhez kapcsolható kézműves foglalkozásokkal. Irodalmi műsorokat, zenés programokat szervezünk minden korosztály számára. Befogadunk irodalmi témával kapcsolatos szerveződéseket, írói köröket, olvasóköröket, irodalmi szalont. Könyvajánlókat készítünk, irodalomkutatást végzünk igény szerint. Alapítványunk egy multinacionális cégnél könyvtári szolgáltatás nyújt a munkatársaknak szépirodalmi könyvtárakat működtetünk. Számukra is végzünk irodalomkutatást, könyvajánlást igény szerint. A különböző tematikus heteik programjaira igényelnek könyvtári aktivitást, amiben segítünk nekik. A pandémia alatt, amikor csak lehetett teljesítettük a könyvkéréseket. Találkoztunk olvasóinkkal utcán, villamosmegállóban. Amikor engedély volt rá, könyvtárpontot működtettünk. Az online térben mese, történet, versfelolvasásokat tartunk a mai napig. Könyvajánlókat mondunk fel. Január óta Könyvklubot működtetünk, havi egy könyv elolvasása után online google meet találkozókat tartunk havi egy alkalommal. Társasjáték klubot indítottunk. Szeptemberben új nyilvános könyvtárat nyitunk a 6. kerület Vörösmarty utca 69-71. címen. Ennek előkészületi munkái folynak jelenleg könyvtárunkban, raktárunkban, az új helyszínen.


Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár, Letenye

Megye: Zala
Település: Letenye

A pályázó Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár 1949 óta működik. Szakmai módszertani központi szerepe a kistérségi rendszerben is megmaradt, 2014-től ismét, mint járási székhelyű közművelődési intézmény meghatározó. Klasszikus közművelődési feladatokat lát el: amatőr művészeti csoportokat működtet, felkarolja a hagyományőrző népművészeti tevékenységet, kiállításokat szervez, támogatja a helyi amatőr képzőművészeket, költőket és irodalommal foglalkozókat. Részt vesz a zenekultúra terjesztésében, gyermekek művészeti nevelésében, ismeretterjesztésben és segíti a városi civilszervezeteket. Nagyrendezvényeket, fesztiválokat szervez.


Faludy György Közösségi Ház, Győrszemere

Megye: Győr-Moson-Sopron megye
Település: GyőrszemereFaluház-Könyvtár, Tornyospálca

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település: Tornyospálca

Tornyospálcán a Faluház-Könyvtár központi helyet foglal el a település életében. Hagyományőrzéssel, kulturális tevékenységgel, szórakozási lehetőségek biztosításával, oktatással és informatikai eszközök használatával állunk a lakosság szolgálatában. Szervezünk továbbá előadásokat és a településen megrendezendő falunapokon, sportrendezvényeken is aktívan részt veszünk.


Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Községi Könyvtár, Bordány

Megye: Csongrád-Csanád
Település: BORDÁNY

A közművelődés intézményi feltételeit az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Községi Könyvtár biztosítja, mely a változó igényekhez alkalmazkodva a közösségi ház funkció mellett klasszikus közművelődési és könyvtári feladatokat lát el. Helyet biztosít továbbá a községben működő egyesületek, civil szervezetek számára, illetve nagyobb kulturális rendezvényeknek, a művészeti csoportok foglalkozásainak, táncos és műsoros előadásoknak, rendezvényeknek.


Faluház és Könyvtár, Csökmő

Megye: Hajdú-Bihar
Település: CSÖKMŐ

Intézményünk, a Faluház és Könyvtár a jelenleg kétezer alatti lakosú Csökmő közművelődési és könyvtári feladatait látja el. A hátrányos helyzetű Hajdú-Bihar megyei település közművelődési intézménye folyamatosan különböző igényeket kielégítő programokról gondoskodik, így a lakosság korra és érdeklődésre való tekintet nélkül találhat magának megfelelőt. Rendszeresen vannak gyermekműsoraink, bálok, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, könyvbemutatók, művészeti versenyek, fesztiválok, ünnepi megemlékezések, koncertek, jótékonysági rendezvények, táncbemutatók, népzenei és néptánc találkozók, tanfolyamok, nyári táborok és még sorolhatnánk. Legnagyobb rendezvényünk a minden évben megszervezett Sárkány-nap. Programjainkról a helyi lapban és az interneten rendszeresen hírt is adunk.Ezen kívül lakossági szolgáltatásoknak is helyet biztosítunk, hiszen egy ilyen, többnyire idősek és munkanélküliek által lakott településen nagyon fontos, hogy legyen egy hely, ahol szinte mindent elintézhetnek a betérők, információt kaphatnak, és segítséget kérhetnek. Az intézmény munkatársai közösen végzik a rendezvények szervezését, lebonyolítását. Célunk, hogy minél szélesebb réteget tudjunk bevonni a közösségi életbe, különös tekintettel a gyerekekre, fiatalokra, hiszen tudjuk, itt sok embernek mi nyújtjuk az egyetlen elérhető kulturális programlehetőséget. Jó kapcsolatot ápolunk más települések közművelődési intézményeivel, és a helyi civilszervezetekkel is. Helyet biztosítunk minden értékes kezdeményezésnek. Fontosnak tartjuk hagyományaink őrzését, azok dokumentálását is. Könyvtárunkban terjedelmes helytörténeti anyagok őrzünk.


Faluház és Könyvtár, Szentlőrinckáta

Megye: Pest megye
Település: SzentlőrinckátaSzigetmonostor Faluház

Megye: Pest
Település: SZIGETMONOSTOR

Szigetmonostor Faluház 2011 óta gondoskodik a település és kulturális életéről. Évente közel 100 rendezvény kerül megrendezésre a településen, melyek kicsiktől nagyokig egyaránt megszólítanak minden korosztályt. Kiemelt rendezvényeink közé tartoznak:- Nemzeti ünnepek- Gyereknap- Nyári koncertek- Kékevező Fesztivál- Szent István nap és Lecsófőző verseny- Márton napi pajtavigadalom- MikulásváróA saját rendezvények mellett külsős rendezvényeknek is teret adunk, így ápolva a közösséget. A Faluház teret biztosít állandó programok lebonyolítására is, így mozgásos, alkotó, játékos foglalkozásokon részt vehetnek az érdeklődők. A Faluház mellett a Községi könyvtár is színesíti a lakók életét. Nyüzsgő, lelkes, olvasni szerető közösség formálása a cél izgalmas könyvekkel, gyereksarokkal, játékokkal, rajzpályázatokkal.


Fegyverneki Művelődési Központ és Könyvtár

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: Fegyvernek

A Fegyverneki Művelődési Központ és Könyvtár komplex, közművelődési és közgyűjteményi feladatokat lát el a településen. Intézményünkben 2021-ben már 21 különböző csoport tart állandó foglalkozást, de helyt adunk alkalmi és bemutató rendezvényeknek is.A Művelődési Központban 2021-től 4 csoportban művészeti oktatás folyik. Az amatőr művészeteknek már nagy hagyományai vannak, napjainkban felnőtt és iskolai énekkarok, diákszínjátszók, felnőtt színjátszók, a Művelődési Központ saját csoportjaiként működtetett citerazenekarok, néptáncegyüttesek, népdalkör, kórus ápolják a művészeti hagyományokat és fellépéseikkel gazdagítják ünnepi rendezvényeinket. Jelentős az amatőr könnyűzenei tevékenység is a városunkban. Kiemelt rendezvényeink a Magyar Kultúra Napja, Verbunkverseny, Népzenei- és Népdalfesztivál, Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó, Táncházak, Kultúrházak Éjjel-Nappal. 2013-ban városi rangot kapott Fegyvernek, így a polgáriasodás mellett elengedhetetlen a helyi kultúránk ápolása és hagyományaink megőrzése.2021-re kívül belül megújult könyvtárunkban több mint 15.000 kötetes állománnyal rendelkezünk, három részleggel várjuk mind felnőtt, mind gyermek olvasóinkat, akiknek kölcsönzési, helyben-olvasási és egyéb kulturálódási lehetőséget biztosítunk. Részlegeink: kölcsönző terem, olvasó terem, gyermek részleg és helytörténeti gyűjtemény. Évente többször is rendezünk író-olvasó találkozókat, kiállításokat, egyéb könyvtári rendezvényeket. Rendszeresen csatlakozunk országos rendezvényekhez (Internet Fiesta, Országos Könyvtári Napok, Rajzfilmünnep).


Feked Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Baranya megye
Település: FekedFerencvárosi Művelődési Központ és Intézményei, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei mint közművelődési intézmények Ferencváros kulturális életének meghatározó pontjai. Az FMK helyi elkötelezettségű, a helyi kultúrát ápoló, támogató közösségi színtér. Több,mint 30 éve szervez, rendez programokat, terjeszti a kultúrát a kerületben, fiataloknak, időseknek egyaránt. Évente 1550 közösségi, kulturális, civil, művészeti esemény színhelye, rendezvényt szervezőként, illetve befogadóként egyaránt. Az alaptevékenységen kívül a kerület nagyrendezvényeiért is felel, helységek bérbeadásával foglalkozik. A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei - a telephelyek összességével együtt, azok részbeni autonómiájának biztosításával - szakmailag önálló műsortervvel, munkatervvel és koncepcióval rendelkező, önálló jogi személyiségű, gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv.Az intézmény egész évben színes programokkal, rendezvényekkel igyekszik kielégíteni minden korosztály és társadalmi réteg kulturális igényeit. A kultúra értékeit bemutató, azok megismertetését célzó vagy szórakoztató jellegű rendezvények szervezése alkotja az intézményi munka gerincét. Az intézményrendszer célja ¬hogy - tevékenységével elsősorban a Ferencvárosban élők kulturális és szabadidős programjainak szervezését biztosítva - értéket közvetítsen a helyi lakosok, kicsik és nagyok számára egyaránt. Fontos feladata továbbá a magyar nemzeti kultúra hagyományainak megismertetése, átörökítése. A programnaptárban fontos szerepet töltenek be a nemzeti ünnepek, jeles napok, emellett a központ hangsúlyt fektet a népi kultúra értékeinek bemutatására, átadására is. Az intézmény munkatársai szakmai tudásukkal, és az intézményi infrastruktúra rendelkezésre bocsátásával segítik a művelődő közösségek létrejöttét, működését, a művészeti csoportok eredményeinek közönség előtti bemutatását.


Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Zala
Település: Letenye

A Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár 1949 óta működő integrált közművelődési intézmény.


TEMI Fried Művelődési Ház Közhasznú Alapítvány, Simontornya

Megye: Tolna
Település: SIMONTORNYA

A művelődési házunk Tolna megye egyik legrégebbi kulturális létesítménye. Jelentős szerepet tölt be közvetlen kistérségünk közművelődési feladatainak ellátásában is, mivel a környező településeken többnyire nem található közművelődési intézmény. 2003-tól önálló alapítványként működik, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületet által alapítva. Közművelődési feladatainkat az Önkormányzattal kötött feladat ellátási megállapodás alapján látjuk el.Intézményünkben közel húsz öntevékeny kiscsoport, klub, szakkör működik, ezek közül öt a magyar népi kultúra különböző ágának hagyományait ápolja és eleveníti fel (két felnőtt énekkar, citerazenekar, gyermek néptánc-csoport, roma néptánc csoport)Ezek a csoportok a különböző megyei, regionális és országos rendezvények állandó résztvevői. A Tolna megyei Népfőiskolai Társaság tagjaként rendszeresen szervezünk előadás sorozatokat.Játszóházi programjainkon az ősi népi mesterségekkel, népzenével, néptánccal ismerkedhetnek. A régió egyik legnagyobb eseménye a „Simontornyai Színházi Nyár”, melyet az Önkormányzat által létrehozott Alapítvánnyal közösen szervezünk a simontornyai várban és környékén /komoly és könnyűzenei hangversenyek, kirakodóvásár, kórusfesztivál, külföldi testvérvárosaink csoportjainak bemutatkozása operett előadások…/.Komolyzenei hangversenyeink közül, a XVI. Században épült római katolikus templomban rendezett orgonahangversenyeink éves programunk egyik legnépszerűbb rendezvényeinek számítanak.2000. év decemberétől, - amikor felvettük az alapító Fried család nevét – hagyományteremtés céljából „FRIED-napok” elnevezéssel, szinte minden művészeti ág bemutatkozásával, egy hetes programmal tisztelgünk az alapítók emlékének.


Furtai ÁMK

Megye: Hajdú-Bihar megye
Település: FurtaGárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület, Székesfehérvár

Megye: Fejér
Település: SZÉKESFEHÉRVÁR

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár kiemelten közhasznú szervezetként biztosítja Maroshegy közművelődési alapellátását. Célunk a kultúraközvetítés, a közösségépítés, a hagyományőrzés, a tehetséggondozás, és az értékteremtés. Arra törekszünk, hogy mindezeket hagyományos keretekben (klubfoglalkozásokon, szakmai műhelyeken, szakkörökön, rendezvényeken, táborok formájában) és innovatív módon (weboldalainkon, közösségi oldalakon) is megvalósítsuk. A tradicionális intézményként próbálunk választ adni napjaink kihívásaira is, megfelelni a 21. század szerepvállalásainak, és a közösség igényeinek.Kisközösségeink (gyermek-, ifjúsági- és nyugdíjas klubok, olvasóklubok, művészeti közösségek) és „Holdudvar” csoportjaink több száz állandó taggal tevékenykednek. Rendszeres városi, kistérségi, regionális, valamint nemzetközi pályázatokat hirdetünk gyermeknek és felnőtteknek egyaránt. Értékteremtő feladatot vállalunk saját kiadású könyveinkkel, melyek egy része a tehetséggondozó közösségeink alkotásait tartalmazza. Évente több városrészi közművelődési eseményt bonyolítunk le. Kiemelt nagyrendezvényeink a Maroshegyi Családi Mesenap és a Maroshegyi Böndörödő szüreti mulatság. Nyaranta hátrányos helyzetű gyermekek számára kedvezményes táborokat szervezünk.Közösségi terünkre a sokszínűség jellemző. Ez megnyilvánul a látogatók életkorában, a közösségek létszámában és érdeklődési körében, valamint a látogatások rendszerességében is.A művelődési házunk szervezete a könyvtárral és a Székesfehérvári NépmesePonttal egészül ki, így alkot teljes egészet a hármas tagolódású közművelődési intézmény.


Goldmark Károly Művelődési Központ, Keszthely

Megye: Zala
Település: KESZTHELY

A Goldmark Károly Művelődési Központ elődjét 1952-ben alapították, az intézmény a zeneszerző nevét az 1980-as évek elején vette fel. A Kossuth Lajos utcai főépület – az egykori városháza – ma is fontos közművelődési színtér. Nagytermében intézményi keretek között több évtizedes hagyományokon alapuló jazz-balett és művészi torna oktatás, társastánc tanfolyam és rendszeres táncházi tevékenység zajlik, de családi rendezvények, játszóházak, kézműves foglalkozások, szakkörök és klubok is használják a ház 2009-ben felújított termeit.A 2002-ben felújított Balaton Színház átadásával egy olyan többfunkciós közösségi tér jött létre a városban, melynek maximális kihasználásával a művelődési központ mára már nem csak a város, hanem a tágabb környék meghatározó kulturális és művelődési intézményévé is vált. A legmodernebb technikával felszerelt épület színháztermében leginkább bérletes és bérleten kívüli színházi előadások, komolyzenei és könnyűzenei koncertsorozatok zajlanak, de városi ünnepségeknek, térségi művészeti találkozóknak, vagy akár báloknak is rendszeres helyszíne az 500 fő befogadására alkalmas nagyterem. A Balaton Színház három, különböző méretű, variálható, átalakítható kisebb terme időszaki kiállításoknak, ismeretterjesztő előadásoknak, koncerteknek, családi programoknak ad otthont. Ezek mellett filmvetítések, klubfoglalkozások, illetve tematikus nagyrendezvények (Nők Hete, Keszthelyi Esküvő kiállítás, Természetgyógyász Napok) várják rendszeresen az érdeklődőket. A művelődési központ több olyan kézműves szakkört és öntevékeny csoportot, alkotókört is működtet, melyek magas szintű szakmai munkájának több országos és nemzetközi díj és elismerés a bizonyítéka. A két épület számos civil szervezet rendezvényének, valamint sport és szabadidős foglalkozásnak is otthon ad és teret biztosít.


Keresztury Dezső VMK, Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház, Zalaegerszeg

Megye: Zala
Település: Zalaegerszeg

Zalaegerszeg város közművelődési intézménye a Keresztury Dezső nevét viselő Városi Művelődési Központ. Ennek intézményegységeként működik a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, az Art Mozi, a Esküvő Pont és a Városrészek Művelődési Házai (Kertváros, Andráshida, Botfa, Erzsébet-hegy, Csácsbozsok). A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház tevékenységébe a tárgyalkotó népművészet, a képzőművészet, a közművelődés egyaránt helyet kap. A szakmailag önálló intézményegységként működő Kézművesek Háza 1981-82-ben épült fel nagy társadalmi összefogással. 2019-ben bővült a ház, regionális népi kézműves alkotóházzá vált. 39 éve szolgálja a hagyományos magyar népi kultúra, kiemelten a tárgyalkotó népművészet és kézművesség hagyományainak megőrzését, fejlesztését, továbbadását. Az alkotóház egész évben működik. A ház 7 alkotóközösséget működtet, és a házat használó speciális közösségek képzésével is foglalkozik. Kézműves műhelyeiben, megfelelő eszköz és anyagellátottsággal folyik az alkotómunka és a közösségi oktatás, bemutatás minden korosztály részére. Az elmúlt években Népi játszóház-vezetői képzéseket szerveztünk. Műhelyeink: fafaragó műhely, kovácsműhely, fazekasműhely, szálas anyag műhely és egy oktatóterem. Nagyrendezvényeinken, a Családi Pünkösdön és a Pásztorhagyományok Napja –Pásztorfaragók Találkozóján; és a Nyitott Műhelygalériák Napjain, amit ősztől tavaszig havonta egy alkalommal rendezünk meg a népi kézműves tevékenységek népszerűsítését végezzük. Nyári táboraink különböző korosztályokat vonnak be a tárgyalkotás megismerésébe: gyermek, ifjúsági komplex táborok és felnőtt szakági táborok. Havonta rendezünk Vitrinkiállításokat, népművészek és alkotóközösségek állítanak ki tematikus kiállítások keretében.Az Alkotóház bővítésének köszönhetően 3 állandó kiállításunk van: Nemezsátor kiállítás; Szelestey László Néprajzi Gyűjtemény: Dunántúli pásztorfaragások; Makoveczi közösségépítés Zalában.


Győrság Község Önkormányzata

Megye: Győr-Moson-Sopron
Település: Győrság

Közművelődés


Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete Tállya-Erdőbénye

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: TÁLLYA

Az Egyesület 1994-ben alakult. Céljaink a Nemzeti, népi hagyományos tárgykultúra értékeire épített szakmai, esztétikai szempontból hiteles, kézműves népművészeti, népi iparművészeti tevékenység szolgálata és képviselete. Feladatunk, keressük a kapcsolatot olyan szervezetekkel, akik feladatuknak tekintik vagy tevékenységükkel érintik a népi kézművességet. Fontosnak tartjuk az ifjúság érdeklődésének felkeltését a népi hagyományok átadását, az alkotás örömének megismertetését. Kiemelten kezeljük az úrihímzés elméleti és gyakorlati oktatását. Alkotóház fenntartása és tartalommal való megtöltése a népi hagyományok szerint. Eszközeink, kiállítások: bemutatjuk kézműves mestereink munkáit, vendégkiállítók alkotásait. Ismeretterjesztő előadásaink népművészeti tartalmúak. Ezeken az alkalmakon biztosítjuk az érdeklődők és mestereink szakmai fejlődését. Minden évben megrendezzük alkotótáborunkat aminek kiemelt témája az úrihímzés, kiegészítve más tájegység népművészeti kultúrájával. Szerepel még más mesterség bemutatása és annak tanítása. Állandó rendezvényeink a népi kézműves alkotóházak és műhely galériák országos hétvégéje, a négy szekciós alkotótábor, bekapcsolódunk a "Kerekdomb fesztivál"-ba mesterségbemutatókkal, játszóházakkal, minden évben részt veszünk a NESZ rendezésében lévő a Mesterségek Ünnepén. Kapcsolatban állunk a Nemzeti Művelődési Intézettel, partnerkapcsolati viszonyt ápolunk. Bekapcsolódtunk a Kapunyitogató programba, Újra öltünk Örökítünk hímzéstanításba, Koma-tál, Koma -kendő alkotási folyamatba, 2021-ben " A szakkör" mesterség oktatásba. Rendezvényeinket a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor program támogatja. és 2020-ban pályáztunk a magyar falu programra szálláshely kialakítására. Jó kapcsolatot ápolunk a megye népművészeti egyesületeivel. Partneri kapcsolatban vagyunk a Gömöri kézművesek társulásával, Temerini kézicsipke készítő és hímzőszakkörrel. Egyesületünkben 14 féle mesterséget képviselnek: Hímző, csipkekészítő, gyöngyfűző, bőrműves stb.


Heller Ödön Művelődési Ház, Szeged - Tápé

Megye: Csongrád-Csanád
Település: SZEGED

A Heller Ödön Művelődési Ház tevékenységével meghatározó szerepet tölt be a település közművelődési életében. Alkalmazkodik közvetlen környezete művelődési igényeihez, elvárásaihoz és kielégíti a lakosság művelődési igényeit. Tartalmi munkája igen sokrétű és változatos. Programokat, rendezvényeket szervez kiemelten kezelve a rétegművelődést és felvállalva a kulturált szórakozást. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására és azok kibővítésére, megújítására.


Herényi Kulturális és Sportegyesület

Megye: Vas
Település: SZOMBATHELY

A Herényi Kulturális és Sportegyesület Szombathely város VIII. kerületében -Herényben - 1994. május 30-án alakult (34fővel) azzal az egyik fő célkitűzéssel, hogy a Herényi Kultúrházat megmentse a teljes lepusztulástól, abba új életet leheljen és azt a közművelődés, a kultúra, az ismeretterjesztés és a közösségi élet színterévé tegye.Másik fontos célkitűzés volt a helyi hagyományok, emlékek megőrzése és az őseink iránti tisztelet elültetése az itt élők körében.Tevékenységünkkel a herényi városrész életébe új szint vittünk, rendezvényeinkkel a közösségi összefogásnak olyan kereteit teremtettük meg, ahol a sok évtizedes tradícióban gyökerező herényi lokálpatriotizmus újra életre kelt. Fontos tevékenységünk Herény népi hagyományainak ápolása, gondozása, kulturális örökségünk jelenkorba történő adaptálása. - a városrész közösségfejlesztése, esélyegyenlőség védelme, civil társadalom erősítése, ismeretterjesztés, közösségfejlesztés, sporttudatosságra való nevelés. - Kulturális és közművelődési tevékenység szervezése, biztosítása.A Herényi Kulturális és Sportegyesület szimbolikus nagy rendezvényévé vált Herényi Virágút 2012-ben nyerte el a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet. A rendezvény Magyarországon egyedülállóan, kb. 1 km hosszú útvonalon, közel 30 főként helyi, (herényi és kámoni) virág-és dísznövény kertészet kiállítása-és vására Szombathely herényi városrészében.


Herényi Kulturális és Sportegyesület, Szombathely

Megye: Vas
Település: SZOMBATHELY (HERÉNY)

Történet Az egyesület megalakulása és léte jól példázza a civil tenni akarást és a hagyományokon alapuló összefogást. Herényben, a társadalmi egyesületeknek nagy múltja volt a II. világháború előtt, akkor 11 egyesület és kör működött a községben. A rendszerváltáskor a helyi értékek továbbvitelére kész, a régi hagyományokat jól ismerő Szekér Tamás az utolsó herényi bíró unokája és a hozzá csatlakozó id. Böröcz Albin az egykori község enyészetnek induló és a privatizációtól fenyegetett Kultúrházának megmentésére egyesület létrehozásán kezdtek munkálkodni. A maguk mellé állított régi és új herényi polgárok támogatásával igyekezetüket siker koronázta. 1994. május 30-án megalakult a Herényi Kulturális és Sportegyesület. Célok Az egyesület azzal az egyik fő célkitűzéssel alakult, hogy a Herényi Kultúrház épületét megmentse a teljes lepusztulástól, abba új életet leheljen és azt a közművelődés, a kultúra, az ismeretterjesztés és a közösségi élet színterévé tegye. Másik fontos célkitűzése a helyi hagyományok, emlékek megőrzése és az ősök iránti tisztelet elültetése volt a városrészen élők körében.A Herényi Kultúrházat, új nevén Herényiek Házát 1996 júniusában sikerült átvenni működtetésre Szombathely MJV Önkormányzatával való együttműködésnek köszönhetően. Azóta a közművelődés széles skáláján kínál programjaival művelődési, szórakozási, sportolási, kikapcsolódási lehetőséget Herény és vonzáskörzetében élő különböző korosztályok számára. A Herényi Kulturális és Sportegyesület életében 2007-ben új fejezet kezdődött, hisz megújult a kultúrház, Szombathely MJV Önkormányzatával közösen benyújtott INTERREG és ROP pályázatok keretében. Az épület külső megújulása, tartalmi megújulással is együtt járt. Az új ház ad otthont Szombathely első térségi kerékpáros központjának. Az egyesületről bővebben a www.herenyiek.hu weboldalon talál információkat!


HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete, Nagyszeben

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: Nagyszeben

Rövid bemutatkozás:A nagyszebeni magyar közösség helybenmaradásának felkarolása, ennek minden korosztályának (hangsúlyosabban a gyermekek és fiatalok) nemzeti identitás szellemben nevelése és a hovatartozás fejlesztése, a pillér-intézmények működtetése, ezek támogatása, fenntartása, kulturált magyar események és ünnepnapok megszervezése, szabadidő programok összehangolása. Párhuzamosan a magyar értékek bemutatása más nemzetiségűeknek és turistáknak egy fontos kulturális és idegenforgalmi régióban: Nagyszeben és vidékén, Szászföldön, Dél-Erdélyben.


Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, Szolnok

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: Szolnok

Szolnokon, a Széchenyi városrészben, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési intézményeként folytatjuk tevékenységünket. A közösségi tér feladata programok, rendezvények szervezése minden korosztálynak. Rendezvényeinken - melyek ingyenesek - elsősorban a városrész lakói vesznek részt.


Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Kecskemét

Megye: Bács-Kiskun
Település: KECSKEMÉT

A kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. a régió legnagyobb kulturális központjaként működik. 2015-ben jött létre három önálló intézmény: a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft., a Kecskeméti Ifjúsági Otthon és a HELPI Ifjúsági Tanácsadó Iroda és Fejlesztő Műhely összevonásával. Társaságunk 8 telephelyen, a közművelődési alapszolgáltatások valamennyi területét lefedve működik. Összehangolt, egymásra épülő, „élethosszig tartó”, kiterjedt közművelődési szolgáltatást végzünk a gyermek, az ifjúsági és a felnőtt korosztály körében. Évente több mint 4000 különböző kulturális és közösségi programon fogadjuk a látogatóinkat. Kiemelt feladataink közé tartozik a gyermek-és ifjúsági korosztály szabadidős tevékenységét, közösségben való művelődését szolgáló kultúraközvetítés (kisgyermekes családoknak szóló játékprogramok, óvodás és iskolás korosztály élményszerű ismeretszerzését szolgáló foglalkozások, közösségi játékok, nyári táboroztatás napközis jelleggel és a Parádfürdői Ifjúsági Táborban). Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, a művészetpedagógiai tevékenységre: tánc, báb, dráma és színjátszás, kézművesség, vizuális művészetek területén. Számos alkotóközösség, művészeti csoport munkáját támogatjuk: Kecskemét Táncegyüttes, Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely, Kecskeméti Képzőművészek Közössége, Morbid Színpad. A hobbi- és gyűjtő körök, egészséges életmódot népszerűsítő csoportok széles skálája működik az intézményben. A színházi előadások, koncertek, előadóestek, kiállítások a művészeti programok gazdag választékát nyújtják. A Hírös Agóra rangos városi-térségi-országos és nemzetközi fesztiválok szervezője, társ szervezője: Kodály Fesztivál, Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, Kecskeméti Népzenei Találkozó, Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, Kecskemét Fringe, Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális rendezvénye, Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó


Kanizsai Kulturális Központ, Nagykanizsa

Megye: Zala megye
Település: NagykanizsaIkervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Vas megye
Település: IkervárBaj Község Önkormányzata

Megye: Komárom-Esztergom
Település: Baj

A baji IKSZT küldetése: "Egy olyan közösségi hely megteremtése, ahol a lakosság igényei megfogalmazódnak, és amire, szakmai segítséggel, és megfelelő háttér biztosításával, a megoldást a közösség tagjai adják. Egy közösségi tér működtetése, ahol a különféle kultúrájú és gondolkodású emberek is megtalálhatják azt a tartalmat, amiért bejönnek, elhívnak másokat, és amiért ők maguk is tesznek. Olyan közösségi élmény nyújtása, ami emlékként megmarad, feltölt, és amiért a résztvevő azt érzi, hogy tartozik valahova."A közösségi térben számtalan civil szervezet találkozik, tart programokat és talált magának otthont. A település közösségi életében szervesen részt veszünk, szervezzük a kulturális és egyéb, a település életét színesítő kisebb-nagyobb programokat. Folyamatosan keressük és alkotjuk az újabbnál újabb élményforrásokat.


Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Bánffy Központ, Lendva

Megye: Határon túli
Település: Lendva

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet 1994-ben kezdte el munkásságát azzal a céllal, hogy a muravidéki magyar nemzeti közösségnek a kulturális tevékenységét fejlesztje, a legtágabb értelemben segítse, az egyetemes magyar kulturális értékeket megőrizze és népszerűsítse. Továbbá szervezzen kulturális programokat, segítse megerősíteni a magyar nemzeti közösség nemzeti öntudatát és erősítse azt, valamint az erre irányuló kutatómunkákat vezesse. Az alapítója a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, túlnyomó részben a Szlovéniai Kulturális Minisztérium és a Magyar Állam által Nemzetiségi jelentőségű intézménynek odaítélt támogatásokból áll a költségvetése. Ezek a feladatok igen széleskörűek, és nem mindig egyszerűek, de az intézetben mindig is törekedettünk arra, hogy eleget tegyünk a kihívásoknak.


Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhelyi

Megye: Pest
Település: Isaszeg

Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely központi szerepet tölt be a város színes kulturális életében. Fontos számunkra a hagyományőrzés és népművészet. Szervező csapatával, csoportjaival, civil szervezetek együttműködésével, a lakosság támogatásával valósítjuk meg programjainkat, velük ápoljuk szép természeti adottságainkat, gazdag történelmi és néphagyományainkat. Gyermekeknek és felnőtteknek szóló színházi előadásokkal, rendhagyó tanórákkal, családi és gyermekprogramokkal, hagyományőrző rendezvényekkel, zenés estekkel, bálokkal, kiállításokkal színesítjük Isaszeg kulturális életét.Városi rendezvényeink sora: Don-kanyar megemlékezés, Magyar Kultúra Napja, Tavaszköszöntő, Történelmi Napok, Költészet napja, Anyák napja, Gyermeknap, Májfa állítás és -döntés, Városi napok, Trianon-megemlékezés, Szent Iván éj, Pedagógusnap, Nyáresti koncertek, Augusztus 20., szüreti vigadalom, Idősek világnapja, Október 23-i megemlékezés, Adventi rendezvények.Több hagyományőrző és öntevékeny körnek ad otthont a Művelődési Ház, sajátjai között tarthatja számon a Csata Táncegyüttest, mely számtalan díjjal büszkélkedhet, emellett határon innen és túl is népszerűsíti népi kultúránkat fellépéseivel. Továbbá az Isaszegi Asszonykórus – akik gazdagon díszített isaszegi népviseletbe öltözve őrzik hagyományainkat – a hazai és a külföldi fellépéseik alkalmával nagy sikert aratva. Nem utolsó sorban büszkélkedhetünk a több országos díjjal bíró Gaudium Carminis Kamarakórussal, amely egyházi és világi műveket énekel magas színvonalon a hazai és külföldi rendezvényeken, városi ünnepségeken, kórustalálkozókon és istentiszteleteken. Az intézményünk a hét minden napjára biztosít elfoglaltságot, mint például a Baba-Mama Klub, balett oktatás, Tánc-Meridián-Torna, Senior jóga, Jóga. Folyamatos kihasználtságunk annak is köszönhető, hogy bár az épület adottságai erősen korlátozottak, de minden közösségi színteret és termet használatba veszünk.


Ják Község Önkormányzata közösségi színtere

Megye: Vas
Település: JÁK

Arra törekszünk, hogy együttműködve az iskolával, óvodával, civil szervezetekkel, a helyi lakossági igények maximális figyelembevételével pezsgő közösségi és kulturális életet tartsunk fenn.Elhivatottak vagyunk a kulturális szolgáltatások széles körű terjesztésére, a helyi értékek megőrzésére és ápolására.Feladatunknak tekintjük a közművelődési alapszolgáltatások körének folyamatos bővítését és fejlesztését.


REMEK Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.

Megye: Nógrád megye
Település: SalgótarjánPetőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, Jászfényszaru

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: JÁSZFÉNYSZARU

Művelődési ház és könyvtár


Pápai Platán Városmarketing És Turisztikai Nonprofit Kft.

Megye: Veszprém
Település: Pápa

Pápa, a Veszprém megye észak-nyugati régiójában fekvő kisváros, épített és szellemi örökségben, művelődéstörténeti értékekben rendkívül gazdag, de katonahagyományokban is erős gyökerekkel rendelkező dunántúli település. Mindezeket alátámasztja az a 19. századból fennmaradt és a város számára mai is büszkén vállalható jelző, miszerint Pápa, a Dunántúl Athénje. Az intézmény ebben a hagyományokban bővelkedő és minden korban értékorientált kulturális közegben végzi szerteágazó közművelődési munkáját 1985 decemberétől. A Pápai járás 48 településén egyedülálló közművelődési intézményeként biztosítja a lakosság művelődési igényeihez a feltételeket, a kulturális értékek közvetítését, létrehozását, a helyi értékek megőrzését, átörökítését. Szakmai tevékenységünk rendkívül szerteágazó, felöleli a közművelődés egész területét, a színház- és zeneművészettől a képzőművészetig. Felnőtt-, ifjúsági-, gyermek- és babaszínházi bérletekkel, ifjúsági filharmóniai előadásokkal, kamarabemutatókkal segítjük a színház- és zeneművészet emberközeli befogadását a közönség számára. Kamarakiállításaink alkalmával lehetőséget biztosítunk hivatásos és amatőr alkotók bemutatkozására. Mindezeken túl változatos programokat kínálunk minden korosztály számára a szabadidő hasznos eltöltése és a kulturális kompetenciák fejlesztése céljából. Több évtizede szervezzük a város fesztiváljait, nagyrendezvényeit, ünnepeit, közösségépítő alkalmait. A fenntartó Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének határozata alapján az intézmény 2020. 12. 31-i hatállyal jogutód nélkül megszűnt. Az intézmény alaptevékenységei közül a közművelődési feladatokat 2021. 01. 01. napjától közfeladat-ellátási kötelezettséggel a Pápai Platán Nonprofit Kft. látja el, így a Jókai Mór Művelődési Központot 100 %-ban önkormányzati fenntartású nonprofit kft. működteti.


Szabadszállási Általános Művelődési Központ

Megye: Bács-Kiskun
Település: Szabadszállás

A Szabadszállási József Attila Közösségi Ház 2013 óta működik a Szabadszállási ÁMK telephelyeként. Jogelődjei a Művelődési Otthon 1951 szeptember1-től, ami később József Attila Művelődési Otthon, majd az átalakított mozi épületébe költözve Faluház, végül József Attila Közösségi Házként funkcionált. Az összevonás óta főbb működési területei a hagyományőrzés támogatása, a mozi üzemeltetése, a Digitális Jólét Program Pont működtetése, a klubok és rendszeres művelődési formák támogatása, befogadása. Vetítés havonta egy alkalommal, színház negyedévente egy alkalommal van. Kiemelkedő éves rendezvényünk a Kálmán Lajos Népzenei Találkozó minden év november első hétvégéjén. Ezen felül minden évben a költészet napja alkalmából városi szavalóversenyt valamint októbeben mesemondó versenyt rendezünk, Fő tevékenységi területünk még a kiállítások rendezése minden hónapban galériánkban és előcsarnokunkban. Résztveszünk a múzeumok éjszakája és a Kultúrházak éjjel-nappal programban. Lebonyolítjuk a városi ünnepségeket és segítjük a városi nagy rendezvényeket, mint a városi nap, és a Helyőrségi Honvéd Találkozó. Igyekszünk minden a a lakosság egészségét megőrző program befogadására, mint a gyógytorna Pilátesz stb. Helyet adunk az Ezüstkopogók Néptánc Egyesületnek és a Művészi torna csoportnak. A DJP pontunkon a lakosság részére irodatechnikai és informatikai szolgáltatásokat nyújtunk továbbá rendszeresen ismeretterjesztő előadásokat tartunk a "Digitalizáció az aktív idősekért" és a "Digitális Média műveltség időseknek" címmel. Saját rendezvényeinken kívűl befogadjuk a város intézményeinek gyűléseit előadásait, továbbá egyesületeit, mint például a Honvéd Nyugdíjas Klub, és a Biliárd klub.


Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzat, József Attila Közösségi Színtér

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: Jászfelsőszentgyörgy

A jászfelsőszentgyörgyi József Attila Közösségi Színtér leginkább a helyi civil szervezetek igényeit elégíti ki, azokat segíti, de az Önkormányzat által meghatározott rendezvényeket, eseményeket, megemlékezéseket is szervez. Az év legnagyobb rendezvénye a Szüreti Felvonulás és Bál


Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

Megye: Vas
Település: Kőszeg

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház a 2011-ben történelmi emlékhely besorolást nyert részben felújított Jurisics várban működik.A felújítási koncepciójában megfogalmazott módon létrejött egy modern kulturális és turisztikai központ, elválasztva a közművelődési és turisztikai helyiségeket, de a turizmus forrásaiból teremtve alapot a közművelődés számára. Természetesen a tervben a városi hagyományokon alapuló nagyrendezvények révén a turisták számára helyi kulturális értékek közvetítése is cél.A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház a városban működő civil szervezetekkel is jó kapcsolatot tart fenn, bevonva őket a közművelődési feladatellátásba, és animátori szerepén keresztül befolyásolva működésüket. Kiemelkedő amatőr művészeti csoportok is működnek az intézmény fenntartásában, illetve támogatásával.Az intézmény szervezi az országosan ismert rendezvények közül a Szőlő Jövésnek Könyvéhez kapcsolódó programokat, a Kőszegi Szüretet, az Orsolya-napi Vásárt és a Kőszegi Várszínházat. Szakmai partnerei az Ostromnapok rendezvénynek.


Kálmán Imre Művelődési Központ, Siófok

Megye: Somogy
Település: SIÓFOK

A Kálmán Imre Művelődési Központ 1976-ban épült, Siófok központjában, a Fő téren található.Az intézmény a város és a régió közművelődési és kulturális szolgálatát látja el. 482 férőhelyes, légkondicionált, forgószínpados színházteremmel, táncteremmel, közösségi termekkel és kiállítótérrel rendelkezik. Az épületben működik a Teátrum kávéház is. A művelődési központ egész évben alkalmas színházi előadások, operett-előadások, folklórműsorok, könnyű- és komolyzenei koncertek, táncszínházi előadások, irodalmi estek, családi programok, kézműves foglalkozások és szakkörök, közösségi és közművelődési rendezvények, ismeretterjesztő előadások és konferenciák, valamint fotó-, ipar- és képzőművészeti kiállítások megrendezésére.A művelődési központ fenntartója Siófok Város Önkormányzata.Kapcsolat:Levelezési cím: 8600 Siófok, Pf. 83.Tel.: 06 84 311 855E-mail: : www.kulturkozpont-siofok.huOnline jegyvásárlás: www.kulturkozpont-siofok.hu, www.jegy.huNyitva tartás:Kálmán Imre Művelődési Központ: hétfőtől péntekig 12.00-18.00-ig, valamint rendezvények idején, szombat és vasárnap zárva, kivéve rendezvények idején.


Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

A Kondor Béla Közösségi Ház a pestszentlőrinci Havanna lakótelepen épült 1986-ban. A ház névadója Kondor Béla Posztumusz Kossuth-díjas grafikus, költő – az ő emlékének, szellemiségének ápolását tűzte ki célul az intézmény. A Kondor Béla Közösségi Ház elsőrendű feladatai: közösségi tér biztosítása, szórakoztatás, kultúraközvetítés, tehetséggondozás, és végül, de nem utolsó sorban a művészeti nevelés. Helyet kapnak az intézményben civilszervezetek fórumai, melyek az élet szinte minden területét felölelik. Számos gyermekprogram, szórakoztató est, könnyűzenei koncertek, vetélkedők, versenyek, rangos kiállítások és egyéb programok várják a látogatókat. A Pestszentimrei Közösségi Ház – rövid, közkedvelt nevén a PIK – a főváros délkeleti kapujában található, jól megközelíthető helyen, Pestszentimre városrész szívében. Az 1988-ban átadott intézmény napjainkig tevékenyen hozzájárul a helyi lakosság művelődéséhez, kulturális és közösségi élmények színes palettáját kínálva az érdeklődőknek, színházi előadásoktól a családi rendezvényekig. Számtalan klub, tanfolyam, előadássorozat erősíti a programkínálat folyamatos színvonalát. Emellett a Ház igyekszik a különböző korosztályok igényeit kielégíteni állandó, tematikus programjaival (baba-mama foglalkozások, gyermek-junior programok, valamint felnőtteknek és a senior korosztálynak szóló programok). 1912. szeptember 5-én nyílt meg a Japán mozgó 300 személyes teremmel. Az épületet Maletics Ferenc építette. Nevét belső terének távol- keleti motívumokkal díszített falairól kapta. Későbbi címtárak Herrich mozi néven említik, jelezve, hogy az épület a Herrich utcában állt. A II. világháború éveiben a Turul, majd 1946-ban az Unió nevet viselte az épület, napjainkban, Rózsa Művelődési Ház néven ismert. A jelenleg közfeladatokat ellátó intézmény színházi előadások, hangversenyek, kiállítások, zenés- táncos rendezvények kedvelt helyszíne, amely számtalan rekreációs programlehetőséget biztosít a 18. kerület lakosság számára.


Homokhát Eurointegráció Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft., Mórahalom

Megye: Csongrád-Csanád
Település: MÓRAHALOM

Mórahalom gazdag kulturális örökségének és hagyományainak köszönhetően, erős lakóinak identitástudata, aktív a civil társadalom. A város támogatni kívánja az egyén fejlődését, törekszik rá, hogy kulturális, szabadidős és oktatási létesítményei minél jobban kiszolgálják az itt lakók igényeit. Ezen cél érdekében 2017. május 10-én Mórahalom, Ásotthalom, Zákányszék, Röszke, Domaszék, a Vajdaságból Királyhalom, Horgos és Magyarkanizsa települések valamint a civil társadalom képviseletében a Mórahalmi Gazdakör és a Mórahalmi Nagycsaládosok Egyesülete megalapította a Kapocs Népfőiskolát. Az elmúlt időszakban több tucat ismeretterjesztő előadást szerveztünk, számos kiállításra és egyéb programra vártuk az érdeklődőket. A kiépülő Kárpát-medencei Népfőiskolai hálózat egyik új tagjaként, frissen alapított népfőiskolaként több meghívást is kaptunk konferenciákra, szakmai rendezvényekre, melyeken bemutathattuk tevékenységünket. 2019-ben a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szerveztük meg a Népfőiskolai Vándorakadémiát, valamint szakmai Látóútnak is helyt adtunk. Legfőképpen a gazdatársadalomra figyelünk, de természetesen a civilek, fiatalok, családok sem maradnak program és információ nélkül. Célunk az ismeretterjesztés, az értéktár népszerűsítése és élővé tétele, a kultúra különböző területeinek megismertetése. Több mint 4 éve működő népfőiskolánk szerényen, az igényekre alapozva végzi tevékenységét. Nincs még nagy múlt a hátunk mögött, nem mindig sikerül csodákat tennünk, de összefogva, együtt gondolkodva vihetjük tovább azt a szellemiséget, melyet anno elődeink Dániában, vagy Sárospatakon. Csak kicsiben, egyediben, saját magunk által formálva itt a „végeken” az élethosszig tartó tanulás, a közösség érdekében, mert…„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség!” /Wass Albert/


Kecskési Művelődési Ház, Szeged

Megye: Csongrád-Csanád
Település: SZEGED

Azon ritka közművelődési intézmények közé tartozik, melyet eleve művelődési háznak építettek, de a mainál lényegesen kisebb közösség számára. Az intézményben jelenleg 9 csoport működik, nyugdíjas klubtól a néptáncon át a gyermekcsoportokig.A művelődési ház az elmúlt néhány évben a város néptáncéletének egyik megkerülhetetlen helyszíne lett. Az intézmény talán legfontosabb tevékenysége a magyar néptánchagyomány őrzése, ápolása értékeinek megismertetése.


Kékcse Község Önkormányzata

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település: Kékcse

Kékcse település kulturális életének rövid összefoglalója: A település lakosságának célja a közösség teremtése, a helyi identitás tudat erősítése, a hagyományok őrzése. •A település kulturális élete: A Pajta a település kulturális életébe való illeszkedése által megteremtődött a helyszíne annak hogy a Kékcse településen élők közösségeit a számukra fontos kulturális eseményekkel erősítse, helyi identitás tudatát támogatása és a településen biztosítson kulturális rendezvényeket amelyekért nem kell elutaznia az itt élőknek. Legfontosabb kulturális tevékenysége az Önkormányzatnak, hogy a helyi civil szervezetekkel együttműködve megteremtődhessen a kulturális élet a településen, helybe hozzuk az összeművészeti előadásokat a kisgyermekektől az idősekig mindenki számára. Sikeres csatlakozás a Déryné programsorozathoz. Pajtaszínházzal rendelkezünk. Kékcsei Amatőr Színjátszó Társulatunk ,mint civil szerveződés -falusias színjátszókör akik számos népi komédia előadását mutatta már be településünkön és a környéken sikeresen. Célunk az itt élők megszólítása (település-térség-megye-Kárpát medence) különböző generációk, új közönség létrejöttének segítése, a felhőtlen együttlétek biztosítása, hogy ne kultúra fogyasztó nézők legyünk, hanem a kultúrát tanulni vágyó társadalom, akik tovább örökítik és működtetik mindezt. Szeretnénk, ha minőségi kultúrát tanulni vágyó közösségé válnánk, akik számára biztosítani szeretnénk az itt fellépő színészek, művészek, zenészek színvonalas előadásait.


Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár, Mindszent

Megye: Csongrád-Csanád megye
Település: MindszentKeresztury Dezső Városi Művelődési Központ, Zalaegerszeg

Megye: Zala
Település: ZALAEGERSZEG

A Keresztury Dezső nevét viselő Általános Művelődési Központ a hagyományosnak tekintett tevékenységeken túl (közművelődési, felnőttképzés) működtette a gébárti Kézművesek Házát, az Art Mozit valamint az Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, amelyben több mint 400 diák tanult modern- és társastánc tanszakon.Az intézmény környezete meghatározó szereplője, mintegy közművelődési-integráló szerepkört betöltve. Az egyes intézményegységek (Közművelődési- és felnőttképzés, Alapfokú művészeti iskola, Hangverseny- és Kiállítóterem, Kézművesek Háza) eltérő adottságai révén más-más kulturális igényt elégítettek ki, egymástól eltérő feladatprofilt képviseltek.A Keresztury VMK üzemelteti a Szenterzsébethegyi valamint a Botfai Közösségi Házat, részt vállalva a zalaegerszegi peremkerületek közművelődési feladataiban is. Az intézmény évek/évtizedek óta együttműködik és közös programokat valósít meg olyan kiemelkedő szervezetekkel, mint a Zalai Civil Ház, a Zalai Táncegyüttes, az Albatrosz Táncművészeti Társulat, a Canterina Kamarakórus Alapítvány, az Egerszegi Fúvószene Alapítvány, a Gála Társastáncklub Egyesület, a Szimfonikus Zenekar Egyesület, a Válicka Citerabarátok Egylete valamint a Városi Vegyeskar Egyesület.Az intézmény életében a következő változás 2016. január 1-jén következett be. Ekkor Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének határozata értelmében megszűnt a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára és beolvadt a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központba. Ezzel a döntéssel a városban egy olyan közművelődési és kulturális intézményhálózat alakult ki, amely magában foglalja a város összes ilyen funkcióval működő intézményét.A Keresztury Dezső VMK megalakulása óta valamennyi intézményében az innovációt és a teljes nyitást tűzte ki maga elé. Munkaterve összeállításánál nagy hangsúlyt fektet az újdonságok, a város eddigi kulturális kínálatában még nem szereplő összművészeti fesztiválok megszervezésére, lebonyolítására, mindezt természetesen


Karancskeszi IKSZT Közösségi Színtér

Megye: Nógrád megye
Település: KarancskesziMadarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár, Túrkeve

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok megye
Település: TúrkeveIdeart Investment KFT. Kisbirtok Kultbázis, Zánka

Megye: Veszprém
Település: Zánka

Komplex rendezvényhelyszín a Káli-medence kapujában, Zánkán. Amit kínálunk: rendezvényszolgáltatás, 150 férőhelyes pajta épület, kisebb és nagyobb rendezvényterek, élmény fókuszú rendezvények.


Kismarja Közösségéért Egyesület

Megye: Hajdú-Bihar
Település: KISMARJA

Kismarja Közösségéért Egyesület 1999-ben alakult. Tagsága 18 fő melynek élén 5 fős elnökség áll. Kezdetben egy főállású munkatárs volt, jelenleg két részmunkaidős dolgozót alkalmazunk. Az egyesületünk Teleházat működtet 2001-óta, valamint azóta negyedévente megjelenteti a "Kismarjai Hírek" c. újságot. Rendezvényeink, programjaink kapcsolódnak a helyi évfordulókhoz, hagyományokhoz, ünnepkörhöz, nemzeti ünnepekhez. Tevékenységünkben meghatározó elem a falu életében való aktív részvétel, kezdeményezés. 2003-ban kezdeményezésünkre Tájházat hoztunk létre.További tevékenység: helyi népi ételek receptjeinek összegyűjtése, archiválása, elkészítése, felhívás helyi alkotók műveinek kiállítására. Az épített történelmi környezetünk hagyományok ápolása Bocskai fejedelem emlékéhez kötődnek. A református templomban található Bocskai család kriptája, a falu központjában található a fejedelem mellszobra, valamint a falu szélén a Bocskai család földvárának maradványai melyre az egyesület székelykaput állíttatott helyi alkotók közreműködésével. Van kapcsolatunk a Bocskai emlékeket ápoló szervezetekkel településekkel Nagykerekivel, Hajdúszoboszlóval, a budapesti székhelyű Bocskai István Társasággal, és a határon túli Bihardiószeggel. Közösségi munkákat szervezünk a falu szépítésével, környezetvédelemmel kapcsolatosan. Emlékhelyek kialakítását szorgalmaztuk és valósítottuk meg az elmúlt években, helyi és elszármazott támogatóink javaslatára. Állandó rendezvényeink: Kultúra napja, Föld napja, Szeptember 22 közösségi nap - Bocskai emléknap (1606-ban e napon adományozta a kiváltság levelet Kismarjának a fejedelem). Szórakoztató és kulturális eseményeink: Nóta délutánok, szüreti vigasságok, Erzsébet-Katalin jótékonysági est , Karaokee, disco a fiatal korosztály részére. Közösségi tér biztosítása heti egy-egy alkalommal az "Egy pillanat színtársulat" a "Fitness cicák" női torna, a Tanyázók Klubja csoportok részére, valamint alkalomszerűen egyéb helyi szervezetek részére.


Kismarosi Művelődési Ház és Integrált Közösségi Tér

Megye: Pest
Település: Kismaros

A Művelődési Ház Kismaros kulturális és közösségi életének központja. Tevékenységével meghatározó szerepet tölt be a község közművelődésében, közösségi építésében.Az elmúlt években számos művészeti csoportnak, megannyi szabadidős és szórakoztató rendezvénynek biztosítottuk a helyszínt. Nagy hangsúlyt fektetünk a népművészet, népi mesterségek megismertetésére, szakkörök, kiállítások formájában. A művelődési háznak saját tánccsoportjai is vannak, a legkisebbektől a felnőttekig minden korosztálynak. Minden évben visszatérő programoknak is otthont adunk. Hagyományőrző rendezvényeket, kiállításokat szervezünk és bonyolítunk le. Házunkban a legapróbbaktól a legnagyobbakig mindenki megtalálja a számára kedves programot.Szolgáltatásainkat a felmerülő igényekhez igazodva folyamatosan változtatjuk és fejlesztjük.Termeink többfunkciósak. Alkalmasak konferenciák, tájékoztatók, fórumok megtartására, valamint kulturális rendezvények, bálok, esküvők, komoly- és könnyűzenei koncertek megrendezésére is.Munkatársainkkal azon vagyunk, hogy az elvárható legmagasabb színvonalon végezzük feladatainkat Kismaros község lakosságának a teljes megelégedésére.Művelődési házunk egyik legfőbb feladata nem csak a jelenlegi, hanem a jövőbeni partnereink, közösségi csoportok működésének támogatása.Programjainkat folyamatosan frissítjük, melyeket a holnapunkon és facebook oldalunkon is megtekinthetnek, vagy látogassanak el hozzánk egy személyes találkozóra.


Kispáli Község Önkormányzata, közösségi színtér

Megye: Zala
Település: Kispáli

Kispáli Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatás biztosítását saját fenntartású közösségi színtér működtetésével látja el az alig 280 fős településen. Kispáliban a közösségi élet színterének az 1928-ban épült egykori Steffler család tulajdonát képező kúria ad otthont. A községháza valójában több funkciót is ellát, hiszen helyet ad kulturális és társadalmi eseményeknek, civil tevékenységeknek valamint szűkebb körű műhelymunkának is. A közelmúltban a rendezvénypajta átadásával egy szabadtéri közösségi térrel is bővült a programok lebonyolítására alkalmas helyszínek száma. Az önkormányzat szemléletének vezérelve, hogy a megerősödő helyi közösségek hozzájárulnak a lakosság életminőségének javulásához, a település népességmegtartó erejének növeléséhez. Ezért aktívan támogatja a közösségközpontú, alulról építkező törekvéseket, segíti a településen élők közösségé válását. Helyet biztosít a tradíciók átörökítését célzó eseményeknek, mint a tollfosztás, farsangi fánk sütés, lekvárbefőzés, adventi készülődés. Minden évben két közösségi nagyrendezvény megtartásával színesíti a település életét. Májusban a családi nap kerül megrendezésre, ősszel pedig a szüreti program ad lehetőséget a különböző generációk közös kikapcsolódására. A településen 4 aktív civil szervezet tevékenykedik, akikkel szorosan együttműködik az önkormányzat a tervezés fázisától egészen a megvalósításig. A Kispáli Nyugdíjas Egyesület tagjaira minden hagyományőrző programon számíthatunk, szívesen avatják be a következő generációkat az általuk megszerzett tudásba, örömmel sütnek-főznek a résztvevőkre. A Kispáli Kertbarát Egyesület gondoskodik arról, hogy a település közösségi kertjében megtermeljük az alapanyagokat a közös programjainkra. A Kispáli Ifjúsági Egyesület pedig a kirándulások lebonyolításában szokott szerepet vállalni. A Kispáli Szabadidő és Sport Egyesület részt vesz a rendszeres jóga órák és a különféle sportos tevékenységek megszervezésében.


AGORA Szombathelyi Kulturális Központ

Megye: Vas
Település: Szombathely

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ a vasi megyeszékhely és a régió kulturális-közművelődési életének centruma - 2007 óta szolgálja a térségben élőket. Az intézmény központi térként, "agoraként" biztosítja a közösségi művelődési lehetőségeket, ellátja a közművelődési alapfeladatokat. A szombathelyi AGORA a közösségi kultúra és a minőségi szórakoztatás fellegvára, mindemellett pedig a hagyományos közművelődési tevékenységek - szakkörök, klubok, előadások, művelődő közösségek - otthona. Ebben a világban együtt él a zene, az előadó és mozgásművészet, a sport, a gyermek és ifjúsági rendezvények, valamint a felnőttképzések és tanfolyamok. A hagyományos értékek őrzése és felmutatása mellett kiemelt feladata az új típusú kreatív tevékenységek és szolgáltatások kidolgozása, megvalósítása. Sokszínű és a kultúra legszélesebb értelmezési területeit lefedő tevékenysége révén a megye legfontosabb kulturális fóruma, a területi közművelődési tanácsadó szolgáltatás ellátója, mindemellett a kulturális alapú gazdaságfejlesztési folyamatok generátora,. Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ intézményeiben évente közel 4000 eseményen 400 000-500 000 látogatót fogad.Központi épülete, egyben székhelye az AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely legnagyobb befogadóképességű kulturális helyszíne. Számos koncertnek, színházi eseménynek, sportversenynek, bálnak és gálaműsornak, iskolai és ünnepi rendezvénynek ad otthont, de galériáján rendszeresen látogathatók kiállítások is. 2015 óta, mint megújult multifunkcionális közösségi közművelődési központ - új adottságait kihasználva - a nagyrendezvények mellett családi napok, tematikus hetek, élménytáborok és művészeti bemutatók helyszíne, továbbá befogadója civil kezdeményezéseknek, programoknak. Az intézmény székhelyén túl több telephelyen, az AGORA - Savaria Filmszínházban, a Felsőcsatári Gyermeküdülőben, a KRESZ Parkban és a Víztoronyban lát el közösségi közművelődési feladatokat.


Kisszállás Község Önkormányzat Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Bács-Kiskun
Település: KISSZÁLLÁS

1999-es újranyitása óta a Művelődési Ház és Könyvtár helyi szinten önkormányzati fenntartással szervezi a község kulturális és közösségi rendezvényeit


Kelenvölgyi Közösségi Ház

Megye: Budapest
Település: Budapest

A Kelenvölgyi Közösségi Ház története Újbuda egyik leghangulatosabb, kertvárosias részének, Kelenvölgynek a beépítése az 1920-as, 30-as években volt a legintenzívebb. Ekkor, 1926-ban építették a Kelen mozit is, mely évtizedeken keresztül szolgálta a helyieket. A mozi bezárása után a felújított épületben nyitotta meg kapuit 1983-ban a közösségi ház azzal a céllal, hogy a helyi társadalom művelődési folyamatainak kiemelt színtere legyen. Folyamatosan kutatja szűkebb környezete (Kelenvölgy és Kamaraerdő) lakóinak kulturális és szabadidős szokásait, igényeit és igyekszik azokat lehetőségekhez képest kielégíteni. Az évek során kialakult, az aktualitások szerint változó tevékenységstruktúrára alapozva rendszeresen új programokkal színesíti kínálatát, törekedve arra, hogy minden korosztályt megszólítson. A ház arculatát mindig is meghatározta a magas kulturális értékkel bíró tevékenységek prioritása. A kezdetek óta hangsúlyos szereppel bír a ház életében a komolyzene, a képzőművészet és a bábművészet. A Kelenvölgyi Közösségi Ház mindig is kiemelt feladatának tekintette a hagyományok őrzését és a hagyományteremtést, mint például a szürettel kapcsolatos szokások felelevenítése. Ennek jegyében született meg 2012-ben a Kelenvölgyi Ezerjó Fesztivál, mely mára a helyiek várva várt eseménye lett. A ház 2015-től a KözPont Újbudai Kulturális Kft. égisze alatt működik. Ez új kihívásokat jelent és egyben új lehetőségeket is teremt. A ház kívül-belül folyamatosan szépül, bár így is rendkívül hangulatos és különleges a pici előterével, a barátságos méretű nagytermével, a napfényes galériájával, a hosszú folyosójával, s a legváratlanabb helyeken felbukkanó helyiségeivel. A szakmai munkát illetően pedig megvan a feltétele annak, hogy biztosítani lehessen a kis közösségi házakra jellemző alulról építkezést, a helyi igényeknek megfelelő, s arra folyamatosan reagáló sajátos programkínálatot; illetve megvalósulhassanak a nagy intézmény által központilag szervezett nagyrendezvények.


Kanizsai Kulturális Központ, Nagykanizsa

Megye: Zala
Település: Nagykanizsa

Nagykanizsa kulturális életének motorja a Kanizsai Kulturális Központ. Székhelye az impozáns, Ybl Miklós-díjas Erdélyi Zoltán által tervezett, 1976-ban átadott Hevesi Sándor Művelődési Központ. Az épület egyedi hangulatú, exkluzív belső terekkel rendelkezik. A 2007-es felújítását követően is megőrizte egy-egy szeletében a „retró életérzést”, miközben modern rendezvényhelyszínné alakult át. A KKK széleskörű közművelődési tevékenységet folytat. Évente 20-30 színházi előadást, 15-20 komolyzenei hangversenyt, 10-15 könnyűzenei koncertet és számtalan iskolai és városi programot rendez. A színházbérleti rendszer a zalaegerszegi, veszprémi és budapesti társulatokra épül, de más vidéki és határon túli színházakat is vendégül lát. A színházszerető közönségnek nyáron a Kanizsai Nyári Színház kínál igényes szórakozást. Az intézmény számos kisközösségnek, szakmai alkotóműhelyek ad otthont (részletesebben lásd klubok). Több civil szervezet végzi tevékenységét az intézmény munkatársainak módszertani útmutatása, szakmai támogatása révén.2008-ban több intézmény összevonásával megalakul a Kanizsai Kulturális Központ.Az intézmény elnyeri jelenlegi működési formáját, magába olvasztva a Hevesi Sándor Művelődési Központot, Móricz Zsigmond Művelődési Házat, Medgyaszay Házat – valamint négy városkörnyéki kulturális színteret, melyek a következők: Bagola, Bagola-Fakos, Sánc, Bajcsa.A Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztivál négy évtizede hazánk egyik legrégebbi jazz-programja, világhírű muzsikusok szereplésével, mely manapság JazzKanizsa fantázianéven fut.„Tavasz a kultúrában – Kultúra a tavaszban” címmel, 1993-ban indult útjára városunkban az a kulturális rendezvénysorozat, amely – a tavasz, a megújulás jegyében – csokorba kötötte a nívós művészeti programokat, s a nagykanizsai közönség számára valódi különlegességeket kínált. Az eseménysorozat a kezdetektől lehetőséget adott a helyi művészeti értékek és a tehetséges előadók felmutatására is.A kezdeményezés 1998-tól fesztivállá nőtte ki magá


Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár, Nagyrábé

Megye: Hajdú-Bihar megye
Település: NagyrábéKossuth Művelődési Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, Cegléd

Megye: Pest
Település: Cegléd

Pest megye déli, délkeleti felének regionális központja Cegléd. A város a Duna-Tisza-közi homok kontakt zónájának találkozásában található, területe igen nagy, a magyar városok sorában a 13. helyen áll, mintegy 245 km2-en. Lakosainak száma kb. 37.000 fő.A művelődési központ épülete 1927-ben Ipartestületi székháznak készült.Feladataink nagy részét a közösségfejlesztés, a rendezvények és a kiállítások alkotják. Az ellátásukhoz szükséges személyi feltételek adottak, a gazdasági társaságot menedzser szemléletű, egyetemi végzettségű szakember vezeti. 27 fős alkalmazotti létszámból 7 fő rendelkezik főiskolai vagy felsőfokú közművelődési szakmai végzettséggel. Az intézmény adottságai miatt a látogatók fogadására alkalmas terek széttagoltak, több épületrészben helyezkednek el.Munkánkat az Önkormányzattal megkötött Közfeladat-ellátási szerződés alapján végezzük, melynek részét képezi a közművelődési alapszolgáltatáson kívül, a városi rendezvények szervezése valamint a Tourinform Iroda működtetésével a város marketinget is erősítő turisztikai tevékenység. Intézményünk által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre az 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés szerint:- művelődő közösségek létrejöttének elősegítése- közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése; - egész életre kiterjedő tanulFeladatainkat a helyi társadalom elvárásaira, a lakosság és annak önszerveződő közösségei érdeklődésére építjük, a kihívásokra próbálunk reagálni a közművelődés nyújtotta eszközeinkkel.Intézményünk által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre az 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés szerint:- művelődő közösségek létrejöttének elősegítése- közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése; - egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása; - hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása; - amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység; - tehetséggondozás- és fejlesztés; - kulturális alapú gazdaságfejlesztés;


Kossuth Művelődési Központ és Halász Boldizsár Városi Könyvtár, Dabas

Megye: Pest
Település: Dabas

A Kossuth Művelődési Központ épülete egykor a környék birtokosai társadalmi életének színtere volt, ma a városi közművelődés önállóan működő költségvetési alapintézménye, melyhez telephelyként a Kossuth Ház Galéria és kerekes László Alkotóház, illetve a Halász Boldizsár Városi Könyvtár tartozik.


Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, Celldömölk

Megye: Vas
Település: Celldömölk

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár 1972 óta Celldömölk és Kemenesalja kulturális életének meghatározó intézménye, közművelődési színtere.


KMO Művelődési Központ és Könyvtár, Budapest

Megye: Budapest
Település: BUDAPEST

A KMO Művelődési Központ és Könyvtárunk kollektívája kreatív, az új iránt fogékony, nyitott munkatársakból álló, jó szellemiségű csapat. Évekkel ezelőtt fontos célként tűztük ki magunk elé, hogy olyan intézményt szeretnénk megteremteni, amely igényes szórakoztatást biztosít minden érdeklődőnek. Olyan nyitott házat képzeltünk el, amely értékteremtő és közvetítő, közösségformáló és közösségeket szolgáló. A fenti cél elérése érdekében folyamatosan arra törekszünk, programjaink kispestiek mind szélesebb rétegeihez szóljanak, hogy gazdag kínálatunkból a kispesti polgárok több kedvükre valót találjanak.Amatőr művészeti csoportjainkban kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, az önkifejezés különböző formáira, művészeti fesztiváljainkon a megmérettetés lehetőségeire. Több csoportunk budapesti, országos és világversenyek, fesztiválok számos díjait tudhatják magukénak.A hagyományos közösségi formáinkon kívül divatos tanfolyamaink, klubjaink ismeretterjesztő sorozataink a különböző életkorú és érdeklődésű látogatóknak kínálnak új ismereteket, kulturált elfoglaltságot.A gyerekek részére is sokszínű a választékunk. A szülők tudják, hozzánk bátran engedhetik őket, nálunk kulturált közösségekre, megbízható barátokra találnak. Színházi előadóestjeinkre, báljainkra az igényes szórakozásra vágyókat várjuk. Nagy öröm számunkra, hogy a visszatérő törzsvendégeink száma folyamatosan nő.A problémás élethelyzetben élőkre is gondolunk. A "Mondj nemet!" drogprevenciós és mentálhigiénés programunk számos közösségi formát kínál. Szívesen nyújtunk segítő kezet a helyi társadalom civil kezdeményezéseinek megvalósításához is, hiszen szakembereink felkészültsége, nyitottságunk, intézményi feltételeink alkalmasak minderre. Több sikeres Európai Uniós pályázati projekt van mögöttünk. 2010-től részt veszünk a felnőttoktatásban is.További információért keresse fel honlapunkat:https://kmo.hu/magunkrol/


VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház

Megye: Zala
Település: Nagykanizsa

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház életében jelentős mérföldkő volt 2005. januárja, az Erkel Ferenc Olajipari és a vasutas művelődési ház fuzionálása. Kámánné Szép Terézia Intézményvezető irányításával működik 2005. október 15-től. A VOKE önálló jogi személlyel rendelkező tagintézményeként 2006. január 01-től tevékenykedik, tagja a TEMI - nek, a Kárpát – medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványnak, a Magyar Fesztivál Szövetségnek, MFSZ Gasztrokultúrális Tagozatának Alapítótagja. Az Intézményben működik a Digitális Jóllétpont, tizenhárom művészeti csoport, alkotóközösség, a nagykanizsai Szénhidrogén Ipari Kulturális Alapítvány és a Kultúrával Kanizsáért Egyesület. Küldetésünk: a Vasutas és Olajipari Hagyományok ápolása, továbbvitele, Nagykanizsa szellemi kulturális örökségének feltárása, az ünnepek kultúrájának gondozása, művészeti értékek közvetítése, a tehetségfejlesztés, az amatőr alkotó, művészeti csoportok, klubok működésének segítése, a civil lakosság kulturális igényeinek magas színvonalú kiszolgálása, az egész életen át tartó tanulás lehetőségének biztosítása. Nagykanizsa város gazdag kulturális életének fontos szereplője. A kulturális ínyencségek széles ívű tárházából szinte minden műfaj képviselteti magát a Művelődési Házban. A képzőművészettől a népművészetig az amatőr, profi alkotókon át, a rock koncertek, kisebb színházi előadások, stand – up estek, ismeretterjesztő, illetve egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások, nagy rendezvények, fesztiválok. A legkisebbektől a legidősebb korosztályig mindenki megtalálja a számára fontos minőségi kikapcsolódási lehetőséget. Kiemelkedő rendezvényeink: a Minősített Országos Farsangi Fánkfesztivál, mely bekerült a helyi és a megyei értéktárba, az Országos Vasutas Népművészeti Kiállítás- és Díjátadó Gála, Országos Vasutas Juliális, Országos Vasutas Véradónap, Vasutas Mikulásnap, Vasutas Nyugdíjas Klubok Dunántúli Kulturális és Baráti Találkozója.


Köfém Oktatási és Közművelődési Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, Székesfehérvár

Megye: Fejér
Település: SZÉKESFEHÉRVÁR

2010. január 1-je óta a KÖFÉM Oktatási és Közművelődési Klubház működtetését és programjainak szervezését a KÖFÉM Nonprofit Kft. munkatársai biztosítják. Intézményünk,- amely az elmúlt években a velünk kapcsolatban lévő cégek dolgozói, mind a lakókörzet (KÖFÉM lakótelep, Ráchegy, Öreghegy, Berkes lakótelep) lakossága számára nagy számban bonyolított le családi rendezvényeket, közművelődési programokat, kulturális eseményeket – továbbra is nyitva áll a magánemberek, vállalkozások és minden kedves látogatónk előtt.Jól felszerelt termeink bérbeadásán túl, megrendelésre, szívesen vállaljuk (külső helyszíneken is) különféle oktatások, szórakoztató és művészeti rendezvények, családi események megszervezését és lebonyolítását. Kérem, tanulmányozzák honlapunkat, szolgáltatásainkat, és ha segítségükre lehetünk, keressenek bennünket. Kéréseikkel, kérdéseikkel jól felkészült munkatársaimhoz fordulhatnak, akik szívesen állnak rendelkezésükre.


Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ

Megye: Pest
Település: Nagykőrös

Nagykőrös város kulturális életének meghatározó intézménye a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény. A helyi kulturális központ a város központjában található, egy 1890-es években épült egykori szálloda épületben. Közel 400 fős színházteremmel, 100 fős díszteremmel és számos klubhelyiséggel rendelkezik. A Rácz József Galéria számos helyi és országosan ismert képzőművésznek, népi iparművésznek nyújtott már kiállítási lehetőséget. Ezek az infrastrukturális lehetőségek hozzájárulnak ahhoz, hogy rendszeres és sokszínű kulturális programon vehetnek részt a város lakosai.A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ minden évben számos szabadtéri rendezvényt is szervez, melyek szintén többezres látogatót vonzanak. Ezek az áprilisi Szent György Napi Forgatag és Virágvásár, a májusi Tarkabarka Gyermekfesztivál, a júniusi Kőrösi Möggyfesztivál és a szeptemberi Nagykőrösi Arany-Napok.


Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Település: SátoraljaújhelyKozármislenyi Művelődési Központ és Könyvtár NKft.

Megye: Baranya
Település: KOZÁRMISLENY

A Kozármislenyi Művelődési Központ és Könyvtár NKft. a város közművelődési alapellátó szervezete. Az intézmény működésének célja a kultúraközvetítés, a település művészeti és szellemi értékeinek megismertetése, a hagyományok ápolása, az amatőr alkotók ösztönzése, a szabadidő tartalmas eltöltéséhez kötetlen művelődési formák kínálata – emellett egy olyan közösségi pont megteremtése, ahol a kozármislenyi lakosok, kisebb és nagyobb lakóközösségek helyet, teret, szakértő segítséget kapnak, otthon érezhetik magukat.A Művelődési Központ a település központjában, csodás környezetben helyezkedik el, része a területileg egységet képező oktatási, kulturális és sportközpontnak. Az intézmény koordinálja a városi nagyrendezvényeket, szervezi a nemzeti ünnepeket, illetve a kisebb rendezvények, valamint a minden hónapban megszervezésre kerülő tematikus családi napok is a hatáskörébe tartoznak. Emellett számos foglalkozásnak, edzésnek is teret biztosít hétköznapokban. A nyári időszakban több turnusban saját gyermektáborokat szervez, és helyet ad a civil szervezetek táboroztatásának is. A Városi Könyvtárban a nagy klasszikusok mellett megtalálhatók a legújabb kortárs magyar és nemzetközi kiadványok, a színes, népszerű alkotásokkal teletűzdelt gyerekkönyv részleg olvasósarok várja már a legkisebbeket is. A könyvtár amellett, hogy valamennyi rendezvényhez szervesen kapcsolódik, önálló könyvbemutatók, könyvtári foglalkozások, alkalmi kiállítások színhelye.


Zalavár Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Zala
Település: ZALAVÁR

Művelődési Házunk 50 éves, ebből az alkalomból színházi előadás sorozatot tervezünk minden korosztály számára. A Déryné Program keretében több előadás lesz és várhatóan további fellépőket is köszönthetünk itt Zalaváron. A Közösségi Színtér és Könyvtár külön helyen van, ahol folyamatos programokkal, képzésekkel, kézműves foglalkozásokkal, író-olvasó találkozóval, szakkörrel, Szenior örömtánccal, jógával, életmód tanácsadással, KönyvtárMozival és egyéb rendezvényekkel várjuk az érdeklődőket. A programokról folyamatosan értesülhetnek a Zalavár Közösségi Színtér és Könyvtár közösségi oldalon.


Monostorapáti Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Veszprém
Település: MONOSTORAPÁTI

Monostorapáti közösségi színtér Veszprém megyében, Monostorapátiban a Petőfi u. 12-ben található.Településünkön évtizedek óta aktív kulturális élet folyik, amit bizonyítanak az 50-es évektől szinte folyamatosan működő színjátszó csoportok, gyermek- és felnőtt kórusok és néptánccsoportok.


Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, Iszkaszentgyörgy

Megye: Fejér
Település: ISZKASZENTGYÖRGY

Az iszkaszentgyörgyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér a település központjában található. Korszerű épülete otthont ad a helyi civil közösségeknek, alkalmas családi rendezvények, oktatási intézmények programjainak megvalósítására. A település hagyományos ünnepei általában a Közösségi Térben kerülnek megrendezésre. A közelmúltban épült fel udvarán a Helyi Piac fedett tere. Hétköznapokban számos sportközösség, kézműves közösség látogatja.


Közösségi Ház Olaszfa

Megye: Vas megye
Település: OlaszfaOstoros Községi Önkormányzat, Rédei Miklós Közösségi Színtér

Megye: Heves
Település: OSTOROS

Az Ostoros Községi Önkormányzat Rédei Miklós Közösségi Színtere sokszínű tevékenységét az alábbiak szerint látja el: A művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységének helyszínét biztosítjuk, a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremtünk. Fórumot szervezünk a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket.A gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatást végzünk.Iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat, képzési alkalmakat szervezünk, támogatjuk azok megvalósítását. Ismeretterjesztő alkalmakat szervezünk és ismeretszerző lehetőségeket teremtünk.Segítjük az elektronikus közszolgáltatások megismerését, a digitális világban történő eligazodást, az ezeket szolgáló eszközök alkalmazásának elsajátítását.Részt veszünk a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktár kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervezünk és támogatjuk azok megvalósítását. A nemzeti és az egyetemes kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervezünk, támogatjuk azok megvalósítását. A jeles napok, ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, ill. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezzük a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatjuk azok megvalósítását.


Művelődési Ház és Bányászati Kiállítóhely, Recsk

Megye: Heves
Település: RECSK

Az épület 1943-ban készült el. Belső faszerkezetét a máramarosi fenyőkből készült, eredeti famennyezete teszi rendkívül széppé. Eredetileg Bányász Kultúrotthonnak készült, később Művelődési Házként, jelenleg Közösségi Színtérként funkcionál. Az épület egyes termeiben egy állandó Bányászati és Ásványkiállításnak adott helyet. Bemutatja az ércbányászat tárgyi és írásos emlékeit, kőzeteket, ásványokat. Az előtérben a kőbányászati kiállítást tekinthetik meg a látogatók. Helyet kapott még egy állandó jubileumi modellező kiállítás, valamint a településről régen és ma állandó fotókiállítás. Az udvaron egy alpesi magastető alatt bányagépek kaptak helyet. Szabadtéri színpad elhelyezésére is van lehetőség és működik egy tekepálya is. A kiállítások célja és feladata a Recsk környéki bányászati, földtani, hagyományőrző és egyéb tevékenységek tárgyi és írásos emlékeinek, hagyományainak megőrzése, fenntartása, gyűjtése. Az értékőrzéssel szolgálni akarja a település fejlődését, oktatást és az ifjúsági szemléletformálást, a helyi turizmust. Többször ad helyt országos geológiai, bányászati konferenciáknak. Hosszú évek óta nemzetközi kórustalálkozó kerül megrendezésre. Fontos szerepet tölt be a civil szervezetek tevékenységének segítésében. Rendszeres programként vannak Erdélyi Baráti Kör rendezvények, vegyeskari kóruspróba, zumba fitness, aerobic, gyógytorna, asztalitenisz, Szenior Örömtánc, teke, hímzőszakköri foglalkozás, gyermek és nyugdíjas próbák, nyelvtanfolyamok, gyűlések, vásárok. Társadalmi és vallási ünnepeink, bányásznapi és falunapi események helyszíne is. A települési és civil szervezetek rendezvényein felül, magánrendezvényekre is bérelhető az épület.


Kocs Község Önkormányzata Faluház és Könyvtár

Megye: Komárom-Esztergom
Település: KOCS

Községi Faluház1994. szeptember 16-án adták át a község lakóinak.A Faluház feladata:Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző foglalkozások, a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, az egyetemes kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása, az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének segítése a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása a legfontosabb feladat.A Faluházban a település minden lakójának, korosztályának szervezünk programokat intézményi kereteken belül és kívül.A kultúraközvetítői feladatokat egy fő művelődésszervező látja el.A Faluházban működő szakkörök, klubok:Nyugdíjas KlubNyugdíjas dalkörHímző szakkörEgészségmegőrző és torna klubAsztalitenisz klubFelnőtt jóga klubGyermek Jóga klubMazsorett klubBaba-Mama klubKertészkörKertbarát KörKocsi KórusTáncolj örömmelhelyi néptánc csoportok próbáinak is helyet ad a házKiemelt programok:Magyar Kultúra NapjaFarsangKözségi BorversenyNőnapKöltészet NapjaHúsvétFöld NapjaMadarak Fák NapjaGyermek NapKocsitoló FesztiválSzüreti programokMárton napAdventi programokFalukarácsony———————————————-A népi kultúra ápolása fontos feladat, melyet hagyományosan az ünnepkörökhöz kapcsolódó kézműves és népi játszóházak szervezésével népszerűsítünk, (pl farsang, húsvét, Márton nap).Zenés-irodalmi műsorokat, rendhagyó irodalom órákat is szervezünk minden évben több alkalommal, a Községi Könyvtárral közösen.


Községi Könyvtár és Szabadidőközpont Tiszaszőlős

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: TISZASZŐLŐS

Tiszaszőlős kis létszámú községének könyvtára, mint könyvtár és szabadidőközpont működik, egy épületben, több tevékenységként. Eseményeinket évről évre bővítjük, klubok, közösségek létrehozása, helyi identitás erősítése az egyik legfőbb célunk a könyvtári feladatok mellett. Ifjúsági házunkban hétvégente darts klubot működtetünk, melyre egyre több játékos érkezik. Szervezünk kiállításokat helyi lakosok munkájából, író-olvasó találkozókat, gyermek programokat egyaránt.


Kovács Pál Művelődési Központ, Tiszafüred

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: Tiszafüred

A Kovács Pál Művelődési Központ küldetése hazánk Magyarország és szűkebb környezete kulturális értékeinek, hagyományainak megismerése, megélése, átörökítése és új értékek életre hívása a helyi közösségek aktív bevonásával. Feladatának tekinti a közösségépítést, melynek részeként az egyént és közösséget, különböző életszakaszaiban és korosztályonként az intézmény kulturális programkínálatával igyekszik elérni. Számos nagyvárosi rendezvény, fesztivál, családi nap, szakmai program szervezője és koordinátora. Közösségi akciója a Verspatika Világhálón innen és túl a Nemzeti Művelődési Intézet projektjén a Jógyakorlat filmek között Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2. helyezést ért el.


Nyírbátori Városfejlesztő és Működtető Korlátolt Felelősségű Társaság

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település: Nyírbátor

A Nyírbátori Városfejlesztő és Működtető Kft. fenntartása alá tartozik a 2006-ban Bán Ferenc YBL és Kossuth-díjas építész tervei alapján épített, a kisváros centrumában található Nyírbátori Kulturális Központ.600 főt befogadó, mobilis színháztermével nagyszabású színházi előadásokra, kiváló minőségű mozifilm vetítésekre és bálok rendezésére is alkalmas. A Kulturális Központ ezen kívül komoly- és könnyűzenei koncertek, városi ünnepségek, különböző témájú kiállítások, megyei, regionális és országos találkozók és egyéb szórakoztató programok közösségi színtere is. A földszinten található a Bátor Média.A Kulturális Központ a programkínálatában igyekszik minden réteg és korosztály kedvében járni, egész évben változatos programokkal várja látogatóit.


Mocsai Közösségi Tér

Megye: Komárom- Esztergom megye
Település: Mocsa

Mocsa kulturális életének központja a közösségi színtér, ahol számos közösség is működik. Itt tarja próbáit a Mocsai Pajtaszínház, a Mocsai Népdalkör, itt találkoznak egymással a Nyugdíjas klub tagjai és az örömtáncosok. Nyitott a ház minden helyi kezdeményezés befogadására.


Bálint Ágnes Kulturális Központ, Vecsés

Megye: Pest
Település: Vecsés

A vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központ (BÁKK) 2013. május 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. Ez óriási dolog volt mind a város, mind a környező települések életében. A változatos és színvonalas programkínálat mellett, mellyel a fiatalabb és az idősebb korosztályt is meg kívánja szólítani az intézmény, kiemelt figyelemmel kezeli saját és „befogadott” közösségi foglakozásait, csoportjait, művészeti és kulturális egyesületeit.A központ már megjelenésében is hordozza névadója, Bálint Ágnes hagyományát és örökségét. A látogató amint megpillantja a házat, joggal érezheti azt, hogy egy elvarázsolt, mesebeli várba érkezik. A látvány ötvöződik korunk korszerű épületgépészeti vívmányaival: geotermikus falfűtéssel és falhűtéssel rendelkezik a komplexum. Ezen felül multifunkcionális terei közül is kiemelkedik színház- és konferencia terme, mely fény- és hangtechnikailag is kiválóan felszerelt, ám mégsem emiatt egyedülálló. A kiváló akusztikai hatás elérése érdekében belülről – esztétikailag sem elhanyagolható megoldással – faburkolást kapott, továbbá a 274 fő ültetésére szolgáló emelt széksor teljes egészében összecsukható, így a tér 500 fő befogadására is alkalmas bál- és koncertteremmé alakítható.A Kulturális Központ minden évben tavasszal megszervezi a Bálint Ágnes Mesefesztivált.A mesefesztivál létrejötte egybeforrt a ház megnyitásával. Mivel a ház névadója, Bálint Ágnes a meséi és a több évtizedes mesefilmes munkái kapcsán vált ismertté, valamint 61 éven keresztül, egészen haláláig Vecsésen élt és alkotott, adta magát, hogy milyen tematikájú rendezvényt indítson útjára a BÁKK. Az esemény rövid idő alatt népszerű lett a település és a környékbeli lakosság körében.


Kultúrház Kapospula

Megye: Tolna
Település: Kapospula

A Kultúrház ad helyet a Vízmente néptánccsoportnak,akik a falu eseményeit színesítik. A Bökdösődő foltvarrókör minden héten aktív öltögetéssel tölti meg az épület termeit. Itt található a könyvtár, amely nem csak könyvkölcsönzésre ad lehetőséget. Sok folyóirat található, van internetezési lehetőség és játszósarok is van a gyermekek számára.Sok tábla és kártyjáték helyezjedik el a polcokon, nem csak a gyermekek számára. Az épületben gyakran a falu rendezvényei kerülnek megrendezésre, iletve a lakók családi eseményeket is tartanak itt kultúrált körülmények között.Az előző időszakban az épület egy energetikai felújításon esett át, amely 96 milliós beruházás volt. Az épület kivül-belül megszépült. Nagy gondot fordítunk a környezettudatosságra is, ezért olyan gyüjtőedények, palackprések állnak renelkezésre, amely a szelektív hulladék elhelyezésre ösztönzik az ide látogatókat.Fontosnak tarjuk a hagyományok átörökítését, ezért féltve örizzük a faluról készült dokumentációkat, fényképeket, eszközöket, használati tárgyakat.


Tarjáni Közösségi Színtér

Megye: Komárom-Esztergom megye
Település: TarjánKunbaracs Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Bács-Kiskun
Település: KUNBARACS

Olyan közösségi tér, ahol a falu lakói mindig meleg fogadtatásban részesülnek. Gazdag, állandóan frissülő állományú könyvtárral és internet hozzáféréssel.A Könyvtárhoz tartozokik a művelődési ház is, amely otthont ad a helyi Gyöngyvirág Nyugdíjas Klubnak és a Naprózsa Citerazenekarnak. A bemutató jellegű konyhában egy hónapban egyszer a Kunbaracsi Egészségklub egész estés közös főzést tart a helyi alapanyagokból, egészségtámogató fogásokkal. Helyt kapnak itt mezőgazdságról, kertművelésről szóló előadások, gomba- és gyógynövény tanfolyamok, baba-mama klub, jóga oktatás és a falu legfotnosabb közösséig eseménye a Kunbaracsi Hagyományőrző Szüreti Mulatság is.


Spirituális Fejlődést Támogató Közösség

Megye: Budapest
Település: Budapest

A SoulmindWorld kezdetben egy baràti társaságként indult, mely ma már egyesületi formában azon dolgozik, hogy minél sokszínűbb, lelket és tudatosságot támogató esemény valósulhasson meg.A non-profit szerveződés lehetővé teszi, hogy az adó 1%-ból befolyó adományokat spirituális és önismereti rendezvények anyagi támogatására fordítsuk. Csapatunk kitűzött célja, hogy teret biztosítsunk a lelki és szellemi fejlődéshez, meghagyva az egyén szuveneritáshoz való jogát, miközben támogatjuk a kapcsolódást önmagunkkal és a világgal.


Lesencetomaj Község Önkormányzata

Megye: Veszprém
Település: Lesencetomaj

A Hertelendy Ferenc Közösségi Színtér Veszprém megyében Lesencetomajon a Kossuth u.97. szám alatt található.A településünkön már hosszú évek óta aktív kulturális élet zajlik.Több olyan rendezvényünk is van ami már hagyománynak számít.Az óvodával és az iskolával is szorosan együttműködünk és így próbáljuk a gyerekeket is mindinkább bevonni a községünk kulturális életébe.


Záhony Városi Szabadidő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település: Záhony

A Művelődési Ház hosszú múltra tekint vissza. A MÁV nagy befolyással volt rá, mivel Záhony nagyon sokáig egyenlő volt a vasúttal. Mára ez teljesen megváltozott. Legfontosabb, hogy a gyermekek ismerkedjenek a kultúra különböző területeivel. Ők azok akik felnőve meghatározzák világunkat. Színházi előadásokat szervezünk minden korosztálynak, kiállításokat, kézműves foglalkozásokat. Vannak csoportjaink akiknek helyet biztosítunk a működésükhöz. A vasúttól se szakadtunk el teljesen, mert továbbra is nálunk tartják az oktatásaikat. Igazán színe palettán mozgunk.


Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára

Megye: Bács-Kiskun
Település: Lajosmizse

1997-ben egy általános intézményi állapotfelmérés történt városunkban. Ennek a kultúrához kötődő adatait elemezve nyilvánvalóvá vált, hogy településünkön mindezideig hat különböző helyszínen és épületben folyt valamilyen közművelődési, közgyűjteményi, kulturális tevékenység. Ezen épületek többsége felújításra, korszerűsítésre szorult volna.E helyzetfeltáró diagnózis birtokában s a továbblépés igényére alapozva döntött az önkormányzat képviselő-testülete az új beruházásról. Az alapkoncepció az volt, hogy olyan új, korszerű épület váltsa fel az eddigi széttagolt, korszerűtlen, nagy anyagi áldozatok árán felújítható, néhol alapvető komfortigényeket sem kielégítő épületeket, amely kulturált környezetben, hatékony szervezeti struktúrában biztosítja a könyvtári szolgáltatást és a közművelődés szervezését.Az intézmény a város közművelődési, kulturális élet meghatározó szervezete. A rendezvényszervezés terén kiemelkedő munkát végez, ami kiegészül a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének, szabadidejének szervezésével és ifjúságsegítő munkával is. A művelődési ház és könyvtár munkatársai, akik a kiállításokat, rendezvényeket szervezik több évtizedes szakmai tapasztalattal, felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. A fiatal kollégák is mind szakmai végzettségűek, nyelvtudással, marketing és rendezvényszervezői tapasztalattal. Az intézmény engedélyezett létszáma 2021. évben 12 fő. A nagy rendezvények szervező csapata 2 fő művelődésszervezőből, és a 5 fő könyvtárosokból, 1 fő ügyviteli alkalmazottból és a 3 fős technikai gárda (hang-fénytechnikus, berendezők, takarító).


Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület, Budapest

Megye: Budapest
Település: BUDAPEST

KÜLDETÉSÜNK Civil szervezet a közművelődés és a civilség szolgálatában.Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása; hagyományápolás; művelődő közösségek tevékenységének támogatása.Az egyesület a társadalom fontos részének tekinti az önszerveződő lakossági közösségeket, civil szervezeteket. Tiszteletben tartja azok önállóságát, és meghatározott támogatási formák, tanácsadások és képzések útján segíti a tevékenységüket, lehetőségeihez mérten otthont ad a működésükhöz.Az egyesület vezetősége fontosnak tarja a nemzetközi kapcsolatok ápolását. Ennek keretében együttműködünk a határon túli magyar civil szervezetekkel, művelődő közösségeink folyamatosan részt vesznek más európai uniós tagállamok rendezvényein, nyári fesztiváljain, illetve mi is szívesen fogadjuk más országok civil szervezeteit rendezvényeinken.Az egyesület alapszabálya szerint közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, pártoktól független.


Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár, Halásztelek

Megye: Pest
Település: HALÁSZTELEK

Közösségépítés, értékteremtés helyben.


Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: MARTFŰ

A kor igényeinek megfelelően folyamatosan változik a művelődési központ kínálata. Napjainkban mintegy harminc művészeti csoport, klub és civil közösség működik aktívan. Az épület kiállítóterme és galériája rendszeresen helyet ad amatőr és hivatásos képző- és iparművészek munkáinak bemutatására. Már több éve nálunk kerül megrendezésre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Képző- és Iparművészeti tárlat. A Városi Könyvtár igazi szellemi műhely, mely magas színvonalú szolgáltatást nyújt, számos civil közösségnek „otthona” és műhelye. A látogatókat több, mint 400 személyes színház- és mozi terem. színház- és mozi terem, háromszáz személyes pódium-, illetve táncterem, valamint hat, húsztól ötven fő befogadására alkalmas klubterem, táncpróba- és képzőművészeti terem, emeleti galéria, és kiállító terem várja. A Martfűi Városi Művelődési Központ egyik feladata, a térség és a Kárpát-medence néprajzi hagyományainak őrzése, átadása, népművészetének éltetése. Ezt támogatva intézményünkben a Városi Könyvtár, a Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény összhangban végzi tevékenységét. Intézményünk 2021-ben lesz 60 éves. Kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúság és a gyermekek művelődésére, idősek tudásának elismerésére, civil klubok összefogására. Művészeti közösségeink feladatuknak tartják a népi értékek tovább örökítését. Az épületben látogatható még az Alföldi Kerámiagyűjtemény, mely helyet ad honismereti, néprajzi foglalkozásoknak és táboroknak. A Művelődési Központ a Kézműves Házzal együtt népszerűsíti a népművészetet, néptánc hagyományokat, kapcsolatot ápol népművészeti szervezetekkel. Rendszeresen tart táncházakat, játszóházakat, terjeszti a népi kultúra szeretetét. A Kézműves Ház szakmai irányítója, aki mézeskalács készítő pedagógus, hon- és népismereti órákkal, szakkörökkel támogatja a népi kismesterség hagyományainak ápolását és tovább örökítését.


Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: Miskolc

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. jelenlegi formájában lefedi szinte az egész város kulturális életét a kisebb rendezvényektől a városi nagyrendezvényeken át a fesztiválokig, amelyek erősítik a város hazai és nemzetközi ismertségét, tekintélyét, a közművelődés eszközeivel lehetőséget teremtve a miskolci polgároknak, hogy erősítsék identitástudatukat, lokálpatriotizmusukat. Tagintézményeink: Diósgyőri Vár, Lovagi Tornák Tere - Vásártér, Ady Endre Művelődési Ház, Vasgyári Közösségi Ház, Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló, Ifjúsági és Szabadidő Ház, Művészetek Háza, Gárdonyi Géza Művelődési Ház, Görömbölyi Művelődési Ház. Alaptevékenységünk a gyermek-, ifjúsági és felnőtt korosztály közművelődési, szabadidős és kulturális programjának szervezése, a közösségépítés, a mozgásművészet, a civil szervezetek támogatása, az állami és városi ünnepek, konferenciák szervezése. Intézményünk támogatja a civil társadalom rendezvényeit, ezen belül is kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség biztosítására. Programjainkkal közéleti teret biztosítunk a város lakóinak. Több, mint 60 művelődő közösségünk ápolja a hagyományokat. Művészeti csoportjaink a KÖDMÖN Formációs Táncegyüttes, a Miskolci Mazsorettek országosan is elismertek, nemzetközi kapcsolatokat ápolva elviszik városunk hírét a nagyvilágba. Intézményeink kiállító tereiben helyet kapnak a hivatásos művészeken kívül az amatőr képzőművészeti klubok is. Az ismeretterjesztésben új formákat, témákat keresve évente több, mint 150 alkalommal látogathattak el hozzánk az érdeklődők. Nyaranta sok százan vesznek részt szakmai táborainkban, napközijeinkben. Fesztiváljaink a Borsodi Fonó, a Középkori Forgatag, a Kocsonya Fesztivál, a Nemzetközi Formációs Táncfesztivál, a Lovagi Tornák terének rendezvényei a közösségfejlesztésre épülve erősítik a kulturális turizmust.A Diósgyőri vár márciusi zárásával a járványhelyzetet figyelembe véve újra kellett gondolnunk a Lovagi Tornák Terének program és rendezvénykínálatát.


Ecseny Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Somogy
Település: Ecseny

A helyi evangélikus gyülekezet 1935-ben döntött úgy, hogy felépíti kultúrházát, melyet 1953-ban államosítottak. Az épület ma egyben a községháza, a községi könyvtár és a közösségi színtér. Rendezvényterem és színpad is megtalálható az épületben. Együttműködünk a helyi Német Kisebbségi Önkormányzattal, településen működő civil szervezetekkel, és az összetartó evangélikus közösséggel. Legaktívabb közösségünk a Nyugdíjas klub, akik szívvel-lélekkel őrzik a sváb hagyományokat: a táncokat és énekeket, a viseletkészítést - különösen a sváb tutyi készítését, és a gasztronómiai értékeket.Fontos számunkra a szakmai elkötelezettség, a közösség szolgálata, és a résztevevőkkel való gyüttműködés.Stratégiánkban a legfontosabb elvek:a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek hagyományainak feltárása és megismertetése, a helyi közművelődési szokások gondozása és gazdagítása;a nemzeti és az egyetemes kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés és befogadás elősegítése, az ünnepi szokások gondozása;az amatőr alkotók és művelődő közösségek tevékenységének támogatása és segítése;a lakossági kezdeményezések támogatása;a takarékos gazdálkodásra való törekedés.Jelentősebb programjaink:Farsangi bál, Március 15. Nemzeti Ünnep, Húsvéti szokások, Májusfaállítás, Anyák napja, Gyermeknap, Szent Iván napi szokások, Falunap, Szent István napi Nemzeti Ünnep, Aratóbál, Ősz végi tökfaragás, Szent Imre napi Búcsú, Mikulás ünnepség, Nyugdíjas bál.


Mikszáth Kálmán Művelődési Központ

Megye: Nógrád
Település: Balassagyarmat

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Balassagyarmat közművelődési intézményeként a városban élő, lakó, dolgozó diákok és polgárok művelődési igényeinek kielégítését, fejlesztését, társadalmi és kulturális értékek létrehozását és közvetítését, információközvetítést, kommunikációs, közösségi színtér biztosítását tekinti fő feladatának.


Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, Szombathely

Megye: Budapest
Település: BUDAPEST

A szombathelyi MMIK épületét új üzemeltető, a Magyar Művészeti Innovációs Központ vette át. Befogadó színházként, közművelődési közösségi térként bent lakó partnereinkkel közösen üzemeltetjük az épületet. Előadóművészeti bent lakó partnereink:- FERRUM Színházi Társulás- LORIGO Táncsport Egyesület - Mesebolt Bábszínház- Ungaresca TáncegyüttesAz épületben működő alapfokú művészeti iskolák:- Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola- LORIGO Alapfokú Művészeti IskolaAz épületben működő egyesületek:- Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Vas megyei szervezete- Savaria Táncsport Egyesület- Szombathelyi Civil Kerekasztal- Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület- Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége


MMK Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Dunaújváros

Megye: Fejér
Település: DUNAÚJVÁROS

A dunaújvárosi MMK Nonprofit Kft. 1974-től – a város és környéke kultúrát szerető és művelő közönségét, közösségeit szolgálja, az itt élők művelődési igényeit hívatott kielégíteni korra és nemre való tekintet nélkül.A kultúra közvetítésének speciális helyszínéül szolgál az intézmény.Az intézmény elsősorban az épület adottságaihoz igazodó kiscsoportos közművelődési feladatokat lát el – klubok, szakkörök és egyéb körök működését biztosítja, szervezi.A művelődési házban ma is működik, alkot több olyan kisközösség is, amelyek a hetvenes években, vagy azt megelőzően alakultak (Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, Rosti Pál Fotóklub) 88 állandó kisközösségünkből: 43 alkotó művelődési közösség tevékenykedik művelődési központunkban. Közöttük 36 művészeti csoport, 8 népművészeti közösség, 3 tárgyalkotó és 45 nyugdíjas, ifjúsági, gyermek és egyéb érdeklődés szerinti klub talált otthonra az intézményben. A parkosított udvarunkon színpad található. Free-wifi hálózattal az intézmény és az udvar is teljes lefedettséget kapott, így minden korosztály az igényei szerint kellemes környezetben töltheti szabadidejét.A már több éve működő klubjaink, szakköreink és egyéb kisközösségeink tevékenységét segítjük, a szakmai felügyeleten túl, közreműködünk programjaik szervezésében, bonyolításában.Továbbra is támogatjuk művészeti csoportjaink munkáját, aktív közreműködői vagyunk elképzeléseik megvalósításában, kiemelt feladatunk, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk számukra.MMK Galéria névvel új kiállító teret hoztunk létre 2015-ben, ahol fiatal hazai alkotók munkáin kívül más nemzetek alkotói számára is a bemutatkozás lehetőségét biztosítunk.Legfőbb törekvésünk, hogy megfeleljünk a velünk szemben támasztott elvárásoknak,közművelődési színteret tudjuk biztosítani, új lehetőségeket mutassunk a szabadidő hasznos eltöltéséhez a városban és környékén élőknek. Feladatunk a kulturális értékek közvetítése, hagyományaink megőrzése, új hagyományok teremtése.


Reibel Mihály Városi Művelődési Ház és Könyvtár, Elek

Megye: Békés
Település: Elek

Elek városának kulturális alapja a településen jelenlévő, és aktív hagyományőrző tevékenységet folytató négy nemzetiség (német, román, szlovák, cigány). A kultúraápoló és közösségszervező tevékenységek mellett a Művelődési Ház nagy hangsúlyt fektet a rendelkezésre álló értékek továbbörökítésében. Programjainkkal minden korosztályt igyekszünk megszólítani, pl. nemzetiségi bálok, színházi előadások, kézműves foglalkozások, nyári táborok, nyugdíjas klubon keresztül.


MonoStory Egyesület

Megye: Győr-Moson-Sopron
Település: Győr

A Monostory Egyesület működteti a MonoStory Erődszínházi Társulatot. A csapat 2020-ig a Monostori erődben valósította meg előadásait, majd új helyszíneket keresett. Az észak- komáromi Öregvárban és az almásfüzitői Azaum Római Táborban is szívesen fogadták őket. Miért fontos a szép épített környezet? Azért mert SÉTÁLÓSZÍNHÁZRÓL van szó. A mindenkori helyszín egy-egy szép részlete adja a "díszletet" , a közönség pedig jelenetről jelenetre sétál és közben a helyszínt is bejárja, megismeri. A tagok kora 6 évestől 70 évesig terjed. Nagyon befogadó a társaság, amelybe több megyéből járnak az amatőr színjátszók. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest megye és Budapest is vonzásköre a közel 30 fős csoportnak. Évente egy új előadást hoznak létre, amelyet a nyár és kora ősz folyamán 3-4 alkalommal adnak elő. Szakmai vezetők: Vadász Bálint és Csillag Attila


Mosolymanó Közhasznú Egyesület, Pécs

Megye: Baranya
Település: PÉCS

2009 óta, a hely közösségekért dolgozunk. Tevékenységi területeink: -Kultúrális programok szervezése, - Közművelődés, - Jótékonyság, - Közösségi tervezés,


Máriapócsi Művelődési Ház és Városi Könyvtár

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település: MÁRIAPÓCS

A máriapócsi Művelődési Ház és Városi Könyvtár 1960 óta működő intézmény. Önkormányzati fenntartású 1 főfoglalkozású munkavállalóval, és 5 fő kulturális közhasznú dolgozóval. Többfunkciós intézményként a közművelődési, könyvtári feladatokon túl alapvető oktatási tevékenységet is végzünk, segítjük a civil szektor munkáját. Hagyományőrző és kulturális rendezvényeink célja a település és az egész lakosság bevonása a közművelődésbe, kulturális életbe, közösségépítésbe. Közösségi programjaink a civil szféra, intézmények összefogásával valósul meg, szem előtt tartva a helyi szereplők sajátosságainak bemutatását.A máriapócsi Művelődési Ház és Városi Könyvtár 2004 óta működik E-Magyarország Pontként, 2019-től DJP Pontként is, így ingyenes Internetes elérésével az elektronikus és a hagyományos ügyintézést is tudjuk biztosítani a lakosság részére.1994 óta heti rendszerességgel működik népművészeti műhelyünk, melyhez csatlakozott a pócsi lányokból, asszonyokból létrejött Fodorinda Néptánc csoport is. 2013 óta a Fodorinda Táncház programunknak köszönhetően havi rendszerességgel vezetünk táncházakat, melyen nemcsak gyerekek vesznek részt. Népzenei ismeretünkkel is segítjük a település népművészeti hagyományait, hiszen egy-egy művész kiállításának megnyitójához a mi asszonyaink és lányaink által előadott népdalcsokrokkal színesítjük a programot.Természetesen ezek mellett nagyon sok szakmai tevékenységünk van. Kapcsolattartás és programszervezés (hagyományőrző rendezvények, nemzeti ünnepek, szakkörök, civil szervezetek segítése), könyvtári területen a kölcsönzéstől a pályázatírásig széles körű e tevékenységünk. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett számítástechnikai tanfolyamok szervezünk, képújságot szerkesztünk.


Patak Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Nógrád
Település: Patak

Patak község egy kis település Nógrád megyében, létszáma kb. 910 fő. Az önkormányzat közös önkormányzati hivatal részeként működik, Drégelypalánk központtal. Közösségi színtért üzemeltet. Színvonalas rendezvények valósultak meg eddig a településen. 2014-től minden évben – a tavalyi kivételével- kapcsolódtunk a KHÉN rendezvénysorozathoz. A kicsik nagy lelkesedéssel járnak „mozizni”, az idősebbek horgolni, beszélgetni. Ezen kívül minden évben rendszeresen megtartjuk az alábbi rendezvényeket,csatlakozunk országos felhívásokhoz:- Farsangi bál gyerekeknek és felnőtteknek- Gyermeknap- Falunapi Pampuska Fesztivál- Nagy Ugrás – WWF Magyarország- „Teszedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért”- “ A legszebb konyhakertek”- Családi nap Patakon- Szüreti felvonulás és bál- Népmese Napja- Idősek Napja- Mikulás - /saját Mikulásházunk van/- Adventi koncert és vásárEzeken kívül a GINOP-3.3.1., és a Digitális Jólét Programon belül sok ITK használattal kapcsolatos képzést, előadást tartottunk. A 2019-es évben sikeres pályázatot nyújtottunk be a „30 éve szabadon” Emlékbizottság által meghirdetett „Szabadságkoncert” elnevezésű könnyűzenei programok szervezésére. Összegezve akár a településünk szlogenje is lehetne: "Kis falu-nagy élettel".


Művelődési Központ és Városi Galéria

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Csongrád

Művelődési Központ: Kulturális rendezvények szervezéséért felelős intézmény (Borfesztivál, Majális, Csongrádi Adventi Napok, színházi-és irodalmi estek, gyermekműsorok...) Az épület számos csongrádi klub találkozóhelyeként is funkcionál (Nyugdíjas Klub, Kézimunka Klub, Kertbarátok Köre...). Csongrád Galéria: Évente 12-13 időszaki kiállítás nyílik, bemutatva az aktuális kortárs képzőművészet irányultságokat. a 80-as évekig minden esztendőben bemutatkozott a Csongrádi Művésztelep alapító tagsága. 2015. októberében ünnepelte megalakulásuk 40. évfordulóját, kollektív tárlattal, személyes találkozóval. 2020. januárban, a Magyar Kultúra napján nyílt, a 45 éves a Csongrádi Alkotóház jubileumi rendezvényéinek részeként a Csongrádi Művésztelepet egykor alapító tagjainak kollektív kiállítása. A Plein Air Nemzetközi Alkotótábor 30. és a Bronz Szimpózium 15. évfordulójával szintén ebben az évben jubilált.Bokrosi Művelődési Ház és Könyvtár: A programok összeállításánál fontos szempont a közönséggel, a helyi intézményekkel, civil szervezetekkel közösen kialakított igények megvalósítása. Alföld Néptáncegyüttes: Az együttes fennállása (1974) óta számos kimagasló eredményt tudhat maga mögött. Szakmai munkájukban koreográfiai, együttesi és pedagógusi díjakat kapott. Több, mint 120 táncossal büszkélkedhet (Aprók, Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Csoport).Csongrádi Kézművesházak: A műhelyekben az érdeklődők kézműves bemutatókat láthatnak, foglakozásokba kapcsolódhatnak be, kipróbálhatnak különböző kézműves tevékenységeket.


Újhartyáni Egyesített Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Pest
Település: Újhartyán

Intézményünk feladata, hogy telephelyein lehetőséget teremtsen a településen élő minden korosztály művelődéséhez, társas kapcsolataihoz, szórakozásához megfelelő szakmai segítséget és helyszíneket biztosítson. Ösztönözze a helyi művelődni vágyó egyének és közösségek önszerveződését. Segítse, szervezze az amatőr művészeket munkájukban, lehetőséget adjon bemutatkozásukra. Lehetőség, igény szerint támogassa, segítse az egész életen át való tanulás lehetőségét a helyi igények figyelembe vételével. Folytassa, munkájával segítse a helyi sváb identitástudat megtartását.Könyvtári szolgáltatást nyújtson a helyi lakosság számára.Az Újhartyáni Egyesített Művelődési Ház és Könyvtár több telephelyen látja el a város széleskörű közművelődési tevékenységét.Székhelye: 2367 Újhartyán, Újsor u. 3. 1. emeletBagolyfészek Kézművesház és Ifjúsági szállás alkalmas kulturális, kézműves rendezvények- bemutatók helyszíneként minden korosztály számárakonferenciák, gasztronómiai bemutatók, rendezvények rendezésére nyári gyerektáborok szervezésérecivil szervezetek által szervezett összejöveteleknek ad helyetmegbeszélések, értekezletek helyszíneTelephelyei:Sváb Helytörténeti Gyűjtemény és pince 2367 Újhartyán, Újsor u. 3. sváb tárgyi emlékeink, szokások, tradíciók bemutatása, általános iskolásoknak, óvodásoknak népismereti órák tartásapincéjében kiállítások, bemutatók, filmvetítések minden korosztálynakKönyvtári Információs és Közösségi hely 2367 Újhartyán, Fő u. 2.a könyvtári szolgáltatás továbbra is a Pest Megyei Könyvtár keretén belül működik az eddigi szerződés szerint, intézményünk csak a személyi feltételeket biztosítjairodalmi, történelmi esték, családfakutatás, kiállítások szervezéseFaluközpont Díszterem 2367 Újhartyán, Hősök tere 4. nemzeti ünnepeink színházi és mozielőadások nagyrendezvények ( Városnap, Hartyánfest) szerződés szerinti éves rendezvények


Művészetek Háza Veszprém Művelődési Ház és Kiállítóhely

Megye: Veszprém
Település: Veszprém

A Művészetek Háza Veszprém, önkormányzati fenntartású, több funkciós művelődési ház, amely kiállítótereket, alkotóműhelyeket üzemeltet, letéti gyűjteményeket gondoz, könyvkiadói tevékenységet folytat, és saját kortárs képzőművészeti kollekcióval is rendelkezik. Az intézmény Veszprém polgárai és a város vendégei szolgálatában a képző- és iparművészet, valamint a kortárs irodalom sokszínű és innovatív hasznosítására, értékeinek megőrzésére és bemutatására törekszik. Tevékenységével támogatja a lelki egészség megőrzését, a környezettudatosságot, az esélyegyenlőséget, a kultúrák közötti párbeszédet és a kulturális alapú gazdaságfejlesztést. Segíti a köznevelési célok elérést, szervezi a helyi közösségek művelődését és az egész életen át tartó tanulását.


Fadd Nagyközség Önkormányzata Béri Balogh Ádám Művelődési Ház és Könyvtára

Megye: Tolna
Település: Fadd

Többfunkciós intézményként működik: a közművelődés színtere és a községi könyvtár otthona is.Közművelődési tevékenysége keretében a legifjabbtól a legidősebbig igyekszik minden korosztály érdeklődési körének megfelelő programot szervezni.A gyerekeket évente három alkalommal játszóházba hívjuk, nyáron kiegészítve a Családsegítő Szolgálat munkatársaival közösen szervezett több napos ügyességi-, ismeretterjesztő-, játékos programmal. Rendszeresen szervezünk gyermekszínházi előadásokat, táborokat.A felnőtt korosztály is megtalálja programjaink közt az érdeklődésének megfelelőt.A község lányait, asszonyait Nőnapi ajándékműsorral köszöntjük márciusban.Az augusztus első szombatján megrendezett Falunapon egész napos programmal várjuk a falu apraját-nagyját. Civil szervezetek csapatai, családok, baráti közösségek rendeznek közös főzést a Bartal-kertben. A gyerekek kézműves foglalkozásokon, játékokon tölthetik el idejüket. Sportprogramok, kiállítások, szórakoztató műsorok színesítik a kínálatot, este utcabál várja a mulatni vágyókat.Szeptemberben szüreti felvonuláson járja körbe az utcákat az óvodásokból, iskolásokból és felnőttekből álló színes sokadalom.Októberben Idősek napján műsorral köszöntjük és ebéden látjuk vendégül a szépkorúakat.Novemberben az Erzsébet-Katalin bálban táncolhatnak és mulathatnak vendégeink. Decemberben a Boróka kórusa szervezésében és előadásában Adventi koncertre várjuk közönségünket, majd Szilveszteri bállal búcsúztatjuk az óévet, és köszöntjük az új esztendőt. A társadalmi ünnepeinken iskolások közreműködésével szervezzük meg megemlékezéseinket, kiállításokat rendezünk helyi amatőr alkotók, ill. neves képzőművészek alkotásaiból, illetve sor kerül az „Akire büszkék vagyunk” és „Fadd Nagyközségért” kitüntető díjak átadására.A művelődési ház bejáratánál található Minigalériában is rendszeresen állítanak ki helyi alkotók. 2006-ban nyitottuk meg a faddi születésű és itt élő Molnár M. György festőművész képeit bemutató tárlatot.


Cigánd Városi Művelődési Központ

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Település: CigándFehérgyarmati Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település: Fehérgyarmat

A művelődési ház a város központjában, a Kossuth Park bejáratánál található. Épülete 1957-ben került átadásra.Amatőr művészeti csoportok otthona, tanfolyamok, ismeretterjesztő-, szórakoztató előadások, mozi, színház, kulturális események színhelye.Az intézmény keretein belül működik a Városi Galéria, amely havonta váltakozó időszaki kiállítások helyszíne, festmények, fotók, akvarellek, kisplasztikák, iskolai vizsgamunkák, sport-, egyházi-, történelmi kiállítások ideiglenes otthona.Külön épületben kapott helyet a könyvtár. A létesítmény többfunkciós közösségi térként is működik, kisebb konferenciák, tanfolyamok, továbbképzések helyszíne. Az emeleten található az impozáns, Makovecz stílusban készült házasságkötő terem.


Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely

Megye: Hajdú-Bihar
Település: Hajdúsámson

Hajdúsámsonban a kulturális intézmények - a könyvtár, a közművelődés és a muzeális tevékenység - összevontan működnek. Ennek köszönhetően itt egy helyen megtalálható minden, ami a város múltjával vagy jelenével kapcsolatos. Közel 20 ezres könyvtári állománnyal, helytörténeti gyűjteménnyel, ingyenes Internet szolgáltatással, DJP ponttal, állandó és időszaki kiállításokkal, rendezvényszervezéssel állunk a lakosság és az érdeklődők rendelkezésére.


Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Fejér
Település: LEPSÉNY

A Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár jelenleg integrált intézményként,három intézményegységből áll: Petőfi Sándor Művelődési Ház, Községi Könyvtár,Helytörténeti és Néprajzi Múzeum. Több szervezeti átalakítást követően 2016. szeptember1-től a Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár keretein belül működik.Az intézmény célja, hogy gyűjteménye és szolgáltatásai révén kedvező feltételeket biztosítson használói számára a magyar és az egyetemes, a magyar és a helyi kultúra értékeinek megismeréséhez, a folyamatos önműveléshez, a színvonalas szórakozáshoz. Másrészt megismerteti az érdeklődőket a hely történetével, néprajzával, a helyi szokásokkal. Teret és lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos, kreatív és kulturált eltöltéséhez.Az intézmény segíti a település kulturális, néprajzi hagyományainak, természeti értékeinek kutatását, bemutatását, történelmének jobb megismerését.Helyet biztosít az önművelést és a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló rendezvényeknek, civil szervezeteknek, hozzájárul a hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének növeléséhez.Intézményünk információs hátteret nyújt az állampolgári tájékozódáshoz, a közügyek intézéséhez, biztosítjuk az információhoz való hozzáférést. A helyi újság szerkesztésével is hozzájárulunk a lakosság tájékoztatásához.


Marcali Művelődési Központ

Megye: Somogy
Település: Marcali

A Kulturális Központ saját szervezésű programjainak változását egyrészről befolyásolja a külső szervezők által rendezett programok száma a párhuzamosság kiküszöbölése miatt. (Ez nem érinti az állandó időponttal rendelkező programokat.) Azt is hozzákell tenni, hogy a külső szervezők (művelődő közösségek) által megvalósított programok nem jöttek volna létre az intézmény személyi és tárgyi infrastruktúrája nélkül. Másfelől új rendezvények megjelenése (például 2015-ben Borforraló beemelése), harmadrészt azon programelemek elhagyása, melyek nem váltották be a hozzáfűzött elvárásokat. (Például Szent Iván fesztivál.) Az összprogramok számának emelkedése mellett új programelemek (családi vidámpark), az új produkciók (városnéző kisvonat), illetve új produktumok (könyvsarok) közönségvonzó hatása is érvényesült a látogatószám emelkedésében.


Mátranovák Község Önkormányzat

Megye: Nógrád
Település: Mátranovák

A Május 1. Művelődési Ház _ Közösségi Színtér a település közösségi és kulturális életének elsőszámú helyszíne.


Ságvár Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Somogy
Település: SÁGVÁR

A Ságvári Közösségi Tér a község központjában található, amely egy 1918-ban épült épületben kapott helyet. 1953-ban került kialakításra a kultúrház, a községi könyvtár valamint egy klubterem. Azóta ez az épület a helyi közösségi élet központja. Minden évszakban különböző programokkal, eseményekkel készülünk, helyi irodalmi körünk évről-évre megörvendezteti a közönséget különböző színdarabokkal, felolvasó-estekkel. Az egyesületi és civil élet is a közösségi színtér falai között zajlik. Helyet biztosítunk egyesületi összejöveteleknek, kiscsoportos foglalkozásoknak (hastánc, zumba, gerinctorna, jóga), a helyi nyugdíjas klubnak külön klubtermet is biztosítunk az épületen belül. Februárban Télűzéssel címmel igazi, hagyományos télűző fesztivált tartunk, kiszebáb égetéssel, farsangi játszóházzal és fánk szépségversennyel. Tavasszal és a húsvéti időszakban Tojásfa-liget címmel közös tojásfadíszítésre invitáljuk a helyieket, amikor is a Fő-téren található gömfákat díszítjük fel az ünnepre. Nyáron falunapi programra várjuk a helyieket, júliusban a környék legszebb és legnevezetess pontjait bemutató - országos hírű - teljesítménytúrák szervezéséből vesszük ki a részünket. Augusztusban Éjszakai akadályversenyt szervezünk, ahol a meghívott csapatok játszva tanulhatnak községünk gazdag történelméről. Az őszi időszakban Őszi Kulturális Hetek címmel programsorozat várja az érdeklődőket, ahol koncertek, kiállítások, színdarab-bemutató is bekerül a műsorba. A gyermekeket kreatív játszóházzal és vidám, zenés műsorral várjuk. Az adventi időszakban közös mézeskalács-sütés valamint gyertyagyújtás is várja az érdeklődőket, valamint új kezdeményezésként 2020-ban útjára indult a Ságvári Élő Advent is, amely rengeteg pozitív visszajelzést kapott. Meglévő programjainkat próbáljuk minden évben újabb eseményekkel, rendezvényekkel gazdagítani.


Tázlár Község Önkormányzatának Művelődési Háza

Megye: Bács-Kiskun
Település: Tázlár

A Tázlári Művelődési ház 2007. augusztus 1-től működik önálló intézményként, fenntartója Tázlár község Önkormányzata. 2009-ben megújult a ház teljesen DAOP pályázatból.A nyitva tartásunk rugalmas és program-tevékenység függő. Az állandó klubok, foglalkozások mellett kiadjuk a termeinket rendszeresen családi rendezvényekre is." A kultúra nem olyan kincs, amelyet puszta őrzéssel meglehetne tartani" ezért ragadunk meg minden eszközt arra, hogy a néphagyományokat és a kultúra különböző területeit széleskörű együttműködéssel népszerűsítsük.


Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft.

Megye: Pest
Település: Gödöllő

A Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. Gödöllő város és a térség meghatározó kulturális központja és előadó-művészeti intézménye. A Művészetek Házában minden korosztály számára kínálunk értékes és igényes programot, élményt. A magas szakmai színvonalú rendezvények változatos műfajokat képviselnek: prózai és zenés színházi előadások, táncszínház, komoly és könnyűzenei koncertek. A Művészetek Háza tevékenységi körét tekintve hosszú évek óta sikeres és a régióban hiánypótló befogadó színházként működik, amely egyre gyakrabban koprodukcióban visz színre darabokat.


Nemes János Művelődési Központ, Hosszúhetény

Megye: Baranya
Település: Hosszúhetény

A Hosszúhetényi Általános Művelődési Központ megszűnése után 2014-ben Nemes János Művelődési Központként működik – négy telephelyen- közművelődési intézményünk. A 3500 lakosú, város közeli (Pécs, Komló, Pécsvárad) településen az intézmény legfontosabb feladata a kultúra közvetítés mellett a helyi civil társadalom szervezése, összefogása és aktivizálása. Mivel Hosszúhetény kiemelt turisztikai célpont, intézményünk feladata az állandó kiállítóhelyeink (Tájház, Üvegkiállítás, Borbélyműhely) folyamatos működtetése, nyitva tartása. A megyei hatókörű Csorba Győző Könyvtár kiemelt szolgáltatóhelyeként működik, ennek keretében számos programot szervezünk iskolai és települési szinten. Kiállító helyeinken rendszeresen tartunk interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Tevékenységünk során kapcsolatot tartunk a helyi őstermelőkkel, kézművesekkel, akik programjaink rendszeres résztvevői. Hét amatőr előadóművészeti és tárgyalkotó csoportunk tevékenykedik (Népi Együttes, Daloskört, Gyerektánccsoport, Pévönye népdalkórus, Somkerék Népzenekar, Díszítőművészeti Műhely, Fafaragó szakkör.) Évente 5-6 időszaki kiállítást rendezünk meg, képző,- iparművészeti alkotókkal. Éves rendezvénytervünket a civil szervezetek bevonásával állítjuk össze. A közösségek kisebb eseményei mellett, visszatérő nagyrendezvényeink: Gyereknap, Talicskaolimpia, Szentlászló- napi búcsú Aratónap, Népviselet Napja, Szüreti felvonulás, Hetényi Hétfő Esték, Miklós napi rendezvénysorozat.


Szomódi Művelődési Ház

Megye: Komárom-Esztergom megye
Település: Szomód

A Szomód központjában álló Művelődési Ház 1961 óta áll a közművelődés szolgálatában. Küldetése azóta is a falu kulturális életének szervezése, gazdagítása. A település civil csoportjainak és helyi rendezvényeknek egyaránt helyet ad. Családi és közösségi események, ünnepek, csoporttalálkozók, kiállítások és vásárok, dal-, illetve táncköri próbák színtere. A német nemzetiségi önkormányzattal együttműködve kínál kulturális és közösségi programokat a Szomódon lakók és az ide látogatók számára.


NEMZETI MŰVELŐDÉSI INTÉZET NONPROFIT KÖZHASZNÚ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG

Megye: Bács-Kiskun
Település: Lakitelek

Kibővített szakmai tartalommal, 2017. január 1-től a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány által létrehozott Nemzeti Művelődési Intézet NKKft. az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött közszolgáltatási szerződés keretében látja el azokat a közművelődési szakmai szolgáltató és módszertani feladatokat, amit szellemi jogelődje, a Nemzeti Művelődési Intézet költségvetési szervként végzett.A gazdasági társaság egyedülálló szervezeti kereteivel, országos és határokon átívelő partneri hálózatával, korszerű tudásanyagot mozgósító szakembergárdájával a kulturális alapellátás operatív bázisszervezeteként működik.A települések jobb, közvetlenebb elérését innovatív, hálózatos szervezeti forma biztosítja: a budapesti központ mellett 19 megyei igazgatóság segíti a közművelődési szakmai koncepciók megvalósulását, valamint a települési közösségi-kulturális élet módszertani tanácsadással való támogatását.Ez a hálózat kulturális, valamint más, a működéshez és fejlesztésekhez szükséges ágazatok közti együttműködések kezdeményezője helyi, megyei és országos szinten, valamint a határon túli magyarlakta területeken.A szervezet mintaprojektek megvalósításával, módszertani tanácsadással járul hozzá a közösségi művelődésben részt vevők életminőségének javításához, a települések kulturális, társadalmi és gazdasági lehetőségeinek kialakításához.


Népkör Magyar Művelődési Központ

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Szabadka

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a Délvidék legidősebb folyamatosan működő kulturális szervezete: 1871. október 15-én alakult szabadelvű olvasókörként, belügyminiszteri bejegyzése 1872. január 20-án történt meg. A Népkörben jelenleg mintegy 500 aktív tag tevékenykedik a következő szakcsoportokban: népművészeti szakosztály (néptánc-, népzenei- és népdalcsoport), rajziskola, képzőművészeti csoport, kézimunka csoport, kézműves szakkör, gyermek-, valamint felnőtt színjátszó csoport, játszóház. Az öntevékeny formák mellett a Népkör fesztiválok, előadások, hangversenyek, irodalmi és társas estek, vetélkedők, szemlék, találkozók, ismeretterjesztő előadások és más kulturális rendezvények szervezését is végzi, és vállalja ilyen jellegű szolgáltatások nyújtását társadalmi, gazdasági és más szervezeteknek.


Nyírségi Fiatalokért Alapítvány, Kemecse

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település: Kemecse

Alapítványunk 2014 áprilisában jött létre azzal a céllal, hogy olyan értékteremtő, kulturális programokat, illetve közösségi tevékenységeket szervezzen és bonyolítson le, melyek a helyi fiatalok számára biztosít olyan projekteket, melyek szociális szükségleteiket kielégítik, miközben kreativitásuk és szociális kompetenciájuk fejlődik.2014-ben sikerült együttműködési megállapodást kötnünk a város egyik legnagyobb és legrégebbi lakótelepén működő civil szervezettel, a Nyírség Könyvtár Alapítvánnyal. Folyamatosan szervezünk és bonyolítunk le a lakótelepen élő, illetve a környező iskolában még tanuló fiatalok számára kulturális programokat. Rendezvényeinken nagy számban jelennek meg a kamaszok, és a fiatal felnőttek egyaránt. A közel 8000 fő lakta lakótelepen programjaink során a fiatal lakosság egy része további, új igényeket fogalmazott meg, melyek egy részét jelen projektünkben tervezzük megvalósítani.


Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. , Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

Az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. a kerület 4 fontos pontján működtet közösségi teret és találkozási pontot. Az intézmények integrálása után megőriztünk mindent, ami érték, miközben igyekeztünk még változatosabbá, színesebbé tenni a kínálatot.Minden házunk fő célja a lakosság igényeinek magas szintű kielégítése mellett otthonos közösségi tér megteremtése. Kulturális programjainkkal minden korú és érdeklődésű vendégünknek igyekszünk a kedvében járni.Az egységes arculatból kitűnik a házak sajátos egyénisége, egy-egy különleges adottsága. Ez a tulajdonság a programokban is megjelenik.Az Óbudai Kulturális Központ épülete 1975- ben került átadásra. Az épület egyik jellegzetessége föld alatti színházterme, melynek teteje a szabad égre nyitható. A ház kertjében fitneszpark, modern játszótér, kiállító tér és közösségi kert működik. A ház zömmel tradicionális programokkal képviselteti magát a kulturális palettán, de az igényekhez alkalmazkodva minden évben kínál újdonságokat is a látogatóknak.


Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: ÓZD

Az ózdi Olvasó, az Olvasó Egylet Székháza az ózdi munkások számára épült a Rimamurányi Vasmű költségén. Terveit a gyár műszaki igazgatóságán Zorkóczy Samu vezetésével Marschalkó Béla építész, dr. Finály István főmérnök, Nahlik Béla és ifj. Finály Lajos mérnökök készítették.A székház ünnepélyes keretek között 1924. október 19- én került megnyitásra, mely igen jelentős eseménynek számított a település akkori életében.Az épület felújítása Ózd Város Önkormányzatának pénzügyi forrásaival és a kormány címzett támogatásával 2007. nyarán fejeződött be. Az ünnepélyes átadásra augusztusban került sor, majd Október 23-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az Olvasó ma az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nkft. igazgatóságának székhelye, a város és térsége kulturális központja.Tevékenységei: Felnőtt és gyermekszínházi előadásokKiállításokKoncertekPódium előadásokJátszóházakKlubokMűvelődő közösségek, csoportok


CSÉM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Megye: Komárom-Esztergom
Település: Csém

A falu nevezetes szülötte Réthei Prikkel Marián Lajos esztergomi bencés paptanár, aki 1871-ben született és 1925-ben halt meg Balatonfüreden. Filológusként a régi magyar nyelvet kutatta, etnográfusként néptáncokat gyűjtött. A település közösségi színtere évente emlékezik rá, ezen kívül az épület helyi és nemzeti ünnepeknek, rendezvényeknek ad otthont.


Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ

Megye: Békés
Település: Mezőberény

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ többfunkciós, közös irányítású (komplex, összetett feladatrendszerű) kulturális intézmény. Az OPSKMM munkatársai öt épületben végzik feladataikat. Az intézményegységek a szakmai sajátosságok maximális figyelembe vétele mellett, a tárgyi, személyi feltételek legjobb kihasználására törekedve, a tevékenységeket összehangolva végzik munkájukat az Alapító Okirat, a Szervezeti és Működési Szabályzat szerint, az intézményi stratégia, az éves munkaterv és rendezvényterv alapján. Az intézmény 2019. januárjában másodszorra nyerte el a Minősített Közművelődési Intézmény Cím-et. Az OPSKMM 2015-től önálló gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv, pénzügyi, gazdasági feladatait a Mezőberényi Polgármesteri Hivatal, mint gazdasági szervezettel rendelkező költségvetési szerv látja el. Az OPSKMM munkatársai a városi ünnepségek, társadalmi, kulturális események fő szervezői; eredményes partnerséget ápolnak a város civil szervezeteivel, intézményeivel, nemzetiségi önkormányzataival. Az intézmény tevékenységei közé tartozik a helyi újság, a Mezőberényi Hírmondó szerkesztése és könyvkiadás is. A szakemberek nagy gondot fordítanak a kisközösségek, az amatőr művészeti csoportok folyamatos működtetésére, színvonalas, minőségi tevékenység feltételeinek biztosítására, hagyományok ápolására, a helyi, művészeti értékek bemutatására, új kezdeményezések megvalósítására (opskk.mezobereny.hu).


Bányász Kulturális Egyesület, Ajka-Padragkút

Megye: Veszprém megye
Település: Ajka-PadragkútÖregiskola Közösségi Ház és Könyvtár, Nagykovácsi

Megye: Pest megye
Település: NagykovácsiKözpont Újbudai Kulturális Kft.

Megye: Budapest
Település: Budapest

Őrmező és az ŐKH bemutatásaAz intézmény az őrmezei lakótelep Kelenfölddel határos szegletében található, amely immáron könnyedén megközelíthető a 4-es metró őrmezei végállomásának köszönhetően.Az Őrmezei Közösségi Ház a KözPont Újbudai Kulturális Kft. telephelye. A hét 6 napján – hétfőtől péntekig 9.00 – 21.00 óráig, hétvégén a rendezvények függvényében tart nyitva. A ház a kerület első közösségi házaként épült 1979-ben.Az épület rendelkezik egy 110 nm-es nagyteremmel, öltözőkkel, ruhatárral, a földszinten 3 iroda, klubszoba, foglalkoztató terem, a Társalgó Galéria és Kávézó található, valamint információs helység, a Kréher Péter terem, mely elsődlegesen kiállító tér, de 10-12 fős tanfolyamok, foglalkozások tartására is alkalmas.A programok a klasszikus közművelődési tevékenységi paletta szerint sokszínűek (gyermek és ifjúsági előadások, tánc- és mozgáskurzusok gyermekeknek, felnőtteknek, felnőtt rekreációs-kondicionáló tanfolyamok, önszerveződő közösségek, színházi, irodalmi, könnyű- és komolyzenei programok, pódiumbeszélgetések, hagyományokat ápoló rendezvények, nosztalgia táncestek, illetve táncház és kiállítások). A ház büszkesége a több mint 70 éve alapított Vadrózsák Néptáncegyüttes, mely két csoporttal működik a felnőtt mellett a Cavinton szenior néptánccsoporttal, akik a mai napig heti 2 alkalommal tartják próbáikat és vidéki fellépéseikkor viszik jó hírét Őrmezőnek. A legrégebbi múltú művészeti tanfolyam Bélavári Anna balettiskolája, ahol a klasszikus balett alapjai mellett a musicalek világát is megismerik a gyerekek, megszeretik a zenét, a mozgást és a kitartáshoz és küzdeni tudáshoz is kapnak mintát.Az Őrmezei Közösségi Ház jövőjét hosszú távon, mint Őrmező meghatározó és elismert intézményeként, olyan nyitott szemléletű házként képzeli el, mely a helyi közösségépítés bázisa, ahol kulturális és közösségi programokkal széles igényeket tud kiszolgálni, adott helyzetekben falainak határait is átlépve.Az ŐKH szakmai vezetője: Szegedi Zsuzsanna


Garabonciás Folklór Egyesület, Komárom

Megye: Komárom-Esztergom
Település: KOmárom

A komáromi Garabonciás Táncegyüttest, 1986-ban, a Csokonai Művelődési Központ akkori igazgatója, a népzenével is foglalkozó Solecki Szilárd hívta életre. Vezetésére első évben Katona István szlovákiai magyar táncoktatót kérte fel, majd az együttes vezetője 1987 őszétől Gábor Klára Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett néptánc oktató lett. Művészeti vezetője 2004 óta az együttes alapító tagja Pőcze László a Táncművészeti Főiskolán végzett néptánc pedagógus, aki tanulmányai után visszatérve Komáromba nagy lendülettel kapcsolódott be az együttes művészeti arculatának alakításába. Az óvodásoktól a felnőttekig öt csoportban mintegy 100 gyermek és fiatal tanul Komáromban magyar népi játékokat, néptáncokat. Munkájuk segítésére és hagyományok megőrzését szolgáló események szervezésére alakult meg 1989-ben a Garabonciás Folklór Egyesület, amely kezdeményezője és részvevője volt számos jelentős helyi eseménynek, közöttük a Téltemetőnek, és a Híres Komárom történelmi játéknakA Garabonciások kezdetektől fogva szereplői a városi ünnepségeknek, kulturális rendezvényeknek és kialakították saját ünnepüket is az András napi vigasságokat november végén, amelyen mindig számot ad tudásáról az együttes valamennyi korosztálya. Évek óta megrendezik néptánc táborukat megyei vonzáskörrel Komáromban a WF Szabadidőközpontban.Az évek során pedagógusként és koreográfusként kötődött az együtteshez több Tatán élő felsőfokú végzettségű kiváló szakember, először Turi György, majd hosszabb időszakon át Keltai Gábor, majd Gyurkó Erzsébet.Kíséretüket az Árgyélus zenekar adja, melynek tagjaiNagy Sándor prímás, Czufoka Gábor kontrás, Takács Péter bőgős.A Garabonciás Táncegyüttesnek 1992-ben Kiváló Együttesi címet adományozott a kulturális miniszter, 1994-ben Pro Urbe Komárom kitüntetést, 2009-ben megyei Príma díjat kapott. Rendszeres részvevői a megyei néptánc találkozóknak, felmenő rendszerű versenyeknek. Testvérvárosi és testvérmegyei kapcsolataik, és fesztiválmeghívások révén Európa számos országában megfordultak már, így jártak Finnországban, Dániában, Skóciában, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Litvániában, Romániában, Olaszországban, Görögországban és természetesen a határ menti kulturális kapcsolatok részeként Szlovákiában a magyar nyelvterületen.Mindenhová elvitték a Garabonciás Táncegyüttes tagjai a magyar népi kultúra jó hírét, a legfontosabb azonban az a folyamatos munka, amely során a generációkat neveltek és nevelnek a magyar néphagyományok tiszteletére és megőrzésére.


Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtár, Palotás

Megye: Nógrád
Település: PALOTÁS

A Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtár Palotás község közművelődési- és könyvtári feladatokat ellátó integrált kulturális intézménye. Közösségi teret, kulturális, művelődési, szórakozási, ismeretszerzési lehetőségeket és információszolgáltatást biztosít a település lakossága számára. A helyi adottságokra, értékekre támaszkodva, a helyi igények és szükségletek figyelembevételével szervezi tevékenységét, ösztönzi a közösségek és az egyének aktív szerepvállalását, valamennyi korosztály kulturális és közösségi tevékenységének támogatását fontosnak tartja. Közművelődési intézményként valamennyi közművelődési alapfeladatot igyekszik ellátni.Könyvtárként mindenki számára biztosítja a szabad, korlátozás nélküli hozzáférést a dokumentumokhoz és az információkhoz, ápolja és közvetíti a kulturális értékeket. Eltérő igényű célcsoportjait infrastrukturális ellátottsága, dokumentumállományának folyamatos bővítése és rendelkezésre bocsátása, valamint a segítőkész könyvtárosi hozzáállás révén a kor elvárásainak megfelelően törekszik kiszolgálni. DJP Pontként szakmai segítségnyújtással hozzájárul az állampolgárok digitális jártasságának fejlesztéséhez, az IKT eszközök alapfunkcióinak megismertetéséhez, segítséget nyújt az online ügyintézéshez.Az intézmény tevékenysége során nagy hangsúlyt fektet a lakossági, intézményi és civil összefogásra, a helyi lakosság identitásának erősítésére, az összetartozás érzésének fokozására, amely a közösség megtartását, részvételének, szerepvállalásának és aktivitásának, jól-létének növelését szolgálja.


Pannon Kapu Kulturális Egyesület, Szentgotthárd

Megye: Vas
Település: SZENTGOTTHÁRD

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület 2005. július 27-én alakult azzal a céllal, hogy a város Önkormányzatával kötött közművelődési megállapodás keretében végezze a város és a térség közművelődési feladatait.Az egyesület feladata a város közművelődési feladatainak és programjainak szervezése, lebonyolítása, irányítása. Feladatainak végzése során bekapcsolódik Szentgotthárd és kistérsége kultúrával kapcsolatos terveinek, koncepcióinak kidolgozásába és végrehajtásába. Figyelemmel kíséri munkája során Szentgotthárd város lakossága és a településen működő civil szervezetek igényeit. Segíti a kulturális, művészeti csoportok munkáját és ösztönzi új csoportok létrejöttét. Nyitottságával új kulturális értékeket hoz létre, segíti azok megőrzését és közvetítésüket. Szorosabb kapcsolatot épít ki a nemzetiségi szervezetekkel a nemzetiségi kultúra megőrzése érdekében.


Pátka Község Önkormányzata

Megye: Fejér megye
Település: PátkaPécsi Kulturális Központ

Megye: Baranya
Település: Pécs

A Pécsi Kulturális Központnak jelentős része volt az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 program megvalósításában, valamint az azt megelőző három felvezető év rendezvényeinek szervezésében is.Feladataink sokrétűsége és a kulturális igények gyors változása azóta is fontossá teszi tevékenységünk állandó megújítását. A térség gazdag hagyományaira, interkulturális adottságaira alapozó szemléletünk és a helyben kiaknázható szellemi-művészeti potenciál iránti elkötelezettségünk szavatolja, hogy innovatív kezdeményezéseink markáns színekkel jelenjenek meg a régió kulturális kínálatában.


Pedagógusok Soproni Művelődési Házáért Alapítvány

Megye: Győr-Moson-Sopron
Település: SOPRON

A Pedagógusok Soproni Művelődési Háza egyedüliként működik az országban. Nem csak pedagógusoknak, hanem minden érdeklődő számára biztosítunk igényes, értékteremtő programokat. A ház jövőre ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Számos rendezvénysorozatunk van: Filmvetítések pedagógusok ajánlásával, Pedagógus plusz sorozat beszélgetőműsor Útravaló-Útmutató - élménybeszámolók, valamint művészeti estek, író-olvasó találkozók és zenés programok. Csoportjaink közül kiemelkedik a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, a Népi Díszítők Alkotó Köre és a Gyapjúszövők Alkotó Köre. Több gyermekprogramunk is van. Szeretettel várjuk az idelátogatókat!


Szilvágyért Egyesület

Megye: Zala megye
Település: SzilvágyPetőfi Sándor kulturális Szabadidőközpont és Könyvtár, Almásfüzitő

Megye: Komárom-Esztergom
Település: Almásfüzitő

A Petőfi Sándor Kulturális Szabadidőközpont és Könyvtár öt telephellyel működő intézmény: Művelődési Ház, Községi és Iskolai Könyvtár, Azaum Római Tábor, Közösségi Ház és Sportház. Mindegyik intézmény szervez és fogad be rendezvényeket, illetve működtet klubokat, csoportokat egyesületeket. Színházi előadások, kiállítások, könyvbemutatók, ókori hagyományőrző rendezvények, zenés-táncos rendezvények várják a hozzánk betérőket.


Petőfi-telepi Művelődési Ház, Szeged

Megye: Csongrád-Csanád
Település: SZEGED

Petőfi-telep főterén a katolikus templom mögött található,az 1976-ban épült és 2006-ban felújított és kibővített művelődési ház. A barátságos és családias épület 220, 50 és egy 15 főt befogadó teremmel rendelkezik, amelyek alkalmasak kisebb-nagyobb családi rendezvények tartására is.A Felső-városi, Tarjáni körzet számára akár egy kellemes sétával is 10-15 perc alatt megközelíthető, amely aktív közösségekkel, szakkörökkel, táncos és sport csoportokkal, képző és iparművészeti csoportokkal és minden korosztály számára tartalmas időtöltéssel várja látogatóit.


Petőfibányai Kulturális és Testnevelési Közalapítvány, Petőfibánya

Megye: Heves
Település: PETŐFIBÁNYA

A Petőfibányai Kulturális és Testnevelési Közalapítvány együttműködési megállapodás keretében, közalapítványi formában látja el a helyi önkormányzat kötelező közművelődési feladatait. A P.K.T.K. célja a petőfibányai lakosok kulturális, sport és közösségi igényeinek kielégítése.


Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Pest
Település: POMÁZ

2021-ben lett 40 éves a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár. Fordulópont ez az intézmény életében. A megújulás és a programkínálat kiszélesítése jellemzi az újranyitástól életünket. A kulturális és közösségi élet központjává válás első lépése a Pöttyös Bögre Kávézóval való szoros együttműködés és egy Gyerekbirodalom kialakítása volt. A következő lépés pedig különleges programokkal, foglalkozásokkal hozzájárulni a minőségi időtöltéshez. A sokoldalú művelődésszervezők önálló, ingyenes foglalkozásain át a különféle egyéni és csoportos foglalkozásokig, minden megtalálható nálunk, különlegesség a Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Irodájával való szoros együttműködés eredményeként elérhető ingyenes egészségmegőrző programok, terápiás tanácsadások kínálata. Újdonságként a Művelődési Házhoz került a megújult Pomázi Örökség Tájház, mely muzeális intézményként hivatott a város néphagyományait őrizni, bemutatni.


Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. , Orosháza

Megye: Békés
Település: Orosháza

Orosháza szívében várja az érdeklődőket a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., vagy ahogyan az itt élők ismerik a PMK, amely a város és térségének kulturális, közéleti központja.Tevékenységünket a város kulturális hagyományaira, az itt élők kulturális értékeire, igényeire alapozva végezzük, és fejlesztjük folyamatosan, mindezzel nemcsak Orosháza, hanem a térség kulturális, közösségi életét is színesebbé téve.A hagyományőrzés, értékteremtés jelentőségét példázza, hogy programjaink, rendezvényeink mellett a mindennapokban számos alkotó közösség is működik nálunk, és helyet nyújtunk klubok, egyesületek rendszeres találkozásainak.


Csili Művelődési Központ, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

A Csili Művelődési Központ több mint 100 éve működő közművelődési intézmény, nem csak Pesterzsébet, hanem a Dél-pesti régió meghatározó, leglátogatottabb kulturális központja. Igényes környezetben, több mint 20, különböző méretű teremmel, közel félszáz szabadidős szolgáltatással, évente 220-250 rendezvénnyel várjuk az érdeklődőket. Nagy hagyománya van az intézmény programkínálatában a különböző zenei koncerteknek, zenés-táncos rendezvényeknek. Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram keretében 2016-ban a színházterem előterében adták át a negyedik poptörténeti emlékpontot. Az „örökséghez” híven ma is jellemző programok a könnyűzenei koncertek, melyeket két helyszínen a nagyteremben és a Csili Alsóállomáson rendezünk.A művészeti programok között szintén nagy hagyománya van a különböző színházi programoknak, előadóesteknek, melyek között rendszeresen hívunk meg felnőtteknek, fiataloknak és családoknak szóló produkciókat.Napi tevékenységünk gerincét a kisközösségek tevékenységének segítése és tanfolyamok szervezése, koordinációja adja. Nagyon kedveltek az ún. „mozgásos” csoportok, egészségmegőrző foglalkozások, de a különböző hobbi klubokba is jelentős számban járnak a fiatalabbak és idősebbek, egyedül, vagy családosan. Fontosnak tarjuk a helyi értékek felkutatását és bemutatását, ez egyik szervező eleme a kiállításainknak, de a nagyon közkedvelt helytörténeti klub témáinak kiválasztása során is meghatározó. Figyelemmel kísérjük és segítjük a helyi civil közösségek munkáját, támogatjuk programjaik megvalósítását. A városrész legnagyobb ünnepe a minden év novemberében megrendezésre kerülő Erzsébet Napok.Nyaranta gyermekekkel telnek meg termeink és udvarunk, változatos tematikájú táborokban vehetnek részt a kisebbek, nagyobbak.


Bátki József Közösségi Ház, Salgótarján

Megye: Nógrád megye
Település: SalgótarjánKözösségi Ház Bajna

Megye: Komárom-Esztergom megye
Település: BajnaMáriahalom Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Komárom-Esztergom
Település: MÁRIAHALOM

Màriahalom Közaèg Önkormànyzata települèsènek kulturàlis fejlődèsèt szìvügyènek tartja. Emiatt a faluban civil szervezetek kisebb közössègi csoportok lètrejöttènek tàmogatàsàt, helyszìn biztosìtàsàt helyezi előtèrbe. Hitük szerint minèl több alulròl jövő kezdemènyezès törtènik, annàl inkàbb megerősödik a közössèg, ami önműködően jàr majd el. Nem csak helyszìnt ès eszközöket biztosìt , de èvente több alkalommal rendez rendezvènyeket, amelyben lehetősèg nyìlik a kulturàlis bemutatkozàshoz.


Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Fejér
Település: RÁCALMÁS

Rácalmás a Duna jobb partján, Budapesttől 60, Dunaújvárostól 6 km távolságra lévő város, a 6-os számú főút és az M6-os autópálya mellett, gyakorlatilag az ország közepén. A 16. századtól több birtokos nemes, magas rangú hivatalnok és gazdag kereskedő építtetett családi kúriát a festői szépségű Duna-parti területen, melyek egy része önkormányzati tulajdonban, felújított állapotban közintézményként fogadják a Rácalmásra érkezőket. Ilyen a Rácalmás központjában elhelyezkedő, régi Márkus–Teleszky-kúria is, amely a városunk közművelődési színtere. A 2004-ben felújított és kibővített épületben működik a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár.Több mint 30 működő közösség számára biztosítunk helyszínt és segítjük szakmai munkájukat.A társintézményekkel közösen valósítjuk meg a Rácalmáson népszerű városi programokat, úgy mint a Majális, a Rácalmási Gyermeknap- és a Városnap, valamint a Rácalmásiak Karácsonya. Integrált intézményként a nyilvános könyvtári jegyzéken szereplő városi könyvtár folyamatosan frissülő állománnyal és széles könyvtári szolgáltatási palettával várja látogatóit.


Nógrádmegyer Község Önkormányzata, Radics István Közösségi Színtér, Nógrádmegyer

Megye: Nógrád
Település: Nógrádmegyer

A település kulturális életének fő állomása.Fő cél a közösségfejlesztés,hagyományápolás és kulturális lehetőségek biztosítása.


Radvánszky Béla Művelődési Ház és Könyvtár, Sajókaza

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: Sajókaza

A Művelődési Ház küldetése: A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megteremtése, megismertetése, ápolása. Helyi közművelődési szokások gondozása. Az egyetemes, a nemzeti és a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, befogadás elősegítése. Az ünnepek kultúrájának gondozása. Az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek létrehozása, támogatása. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, művelődési lehetőségek biztosítása.


Forróért Baráti Társaság

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: FORRÓ

Hagyományok ápolása és megőrzése.


Reménysugár Kulturális Egyesület, Pécs

Megye: Baranya
Település: PÉCS

Egyesületünk célja, hogy a kultúra különböző területeinek bemutatásával segítse lelki egészségünk fejlődését.– Művelődési közösségek, klubok, körök, szakkörök működtetése: Pécsi Origami Kör, Pécsi Csipkeverő Műhely, Foltvarró Kör, Díszítőművészeti Kör, Nyugdíjas Klub, Reménysugár Klub, Meridián torna, MJBT Kurabu Pécs csoport.– Játszóházak, kiállítások, képzőművészeti és ismeretterjesztő bemutatók, előadásokat szervezése.– Régiós és országos szakmai találkozók,konferenciák és tanfolyamok szervezése és lebonyolítása.– Műsoros események, szórakoztató és közösségi rendezvények megvalósítása– Civil szervezetekkel, óvodákkal, iskolákkal, közművelődési intézményekkel való intenzív kulturális ismeretek cseréjét célzó kapcsolat tartása– A daganatos betegségekben szenvedők, és az ilyen betegségből gyógyultak összefogására, életvitelük egészségügyi támogatásán túl a kulturális események, művészeti bemutatók segítségével mentális egészségük megőrzése.


Ruzsa Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Csongrád-Csanád
Település: RUZSA

Községünk a Mórahalmi Homokháti Kistérség egyik településeként a hátrányos helyzetű települések egyike. Lakosságunk 2400 fő körüli, főleg idősödő emberekkel, kevés fiatallal. A munkaképes korúaknak a mezőgazdaságon kívül néhány munkahely van csak, a többség napi szinten ingázik főleg a megyeszékhely Szegedre, vagy a kistérségen belül. A közösségi színtér ilyen keretek között próbál színvonalas szórakozást, szakköri és klubtevékenységet nyújtani látogatóinak, lehetőséget teremteni kulturált közösségi összejöveteleknek. Az itteni lakosság információ-ellátását, szórakoztatását itt, helyben kell megoldanunk, fejlesztve a meglévő szolgáltatásokat.Napi tevékenységünk során kisközösségek foglalkozásai zajlanak az épületben. A táncpróbák mellett edzések, kézműves foglalkozások és azonos érdeklődésűek klubjainak összejövetelei töltik meg a házat. Hétvégén a kiállítások, szórakoztató rendezvények mellett előadások, családi rendezvények jelentenek programot az itt élők mellett a szomszédos településekről érkezőknek. Az évnek szinte minden napján történik valami a helyiek által „kultúrház”-ként tisztelt épületben.


Szakonyfalu Község Önkormányzata közösségi színtér

Megye: Vas
Település: SZAKONYFALU

Szakonyfalu Község Önkormányzata fenntartásában működő közösségi színtér épületében kap helyett a könyvtár, a digitális jólét pont valamint egy nagy terem, ami a közösségi rendezvények színtere.Szakonyfalu Község Önkormányzata az egyesületekkel közösen igyekszik minden ünnepi rendezvényt megtartani ill. minden közösség építő kezdeményezéshez csatlakozni. Így a következő rendezvények évente megrendezésre kerülnek:- Falufarsang jelmezversennyel kicsiknek és nagyoknak kb. 60-70 fő részvételével korosztály 1-65 éves korig. - Húsvéti kézműves foglalkozás kb. 20-30 fő részvételével korosztály 6-65 éves korig. - Húsvéti tojáskeresés kb. 60-70 fő részvételével korosztály 1-65 éves korig. - Te szedd! Önkéntes szemétszedés kb. 20-30 fő részvételével korosztály 8-65 éves korig. - Anyák napi kézműves foglalkozás kb. 20-30 fő részvételével korosztály 8-65 éves korig.- Gyereknap kb. 60-70 fő részvételével korosztály 1-65 éves korig.- Vakáció nyitó buli kb. 60-70 fő részvételével korosztály 1-65 éves korig.- Falunap kb. 200-300 fő részvételével korosztály 1-65 éves korig.- Vakáció záró buli kb. 60-70 fő részvételével korosztály 1-65 éves korig.- Autómentes hét kb. 30-60 fő részvételével korosztály 8-45 éves korig.- Adventi gyertyagyújtás kb. 60-70 fő részvételével korosztály 1-65 éves korig.- Mikulás ünnepség kb. 80-100 fő részvételével korosztály 0-65 éves korig.- Falukarácsony kb. 80-100 fő részvételével korosztály 0-65 éves Ezenkívül még különböző zenei koncertek ill. színielőadások. Különböző műhelymunkák, melyek alatt a fiatalok adott, cél érdekében történő együttgondolkodását értjük elsősorban. Műhelymunka lehet egy munkaterv-készítés, egy ifjúsági önkormányzati testületi ülés, egy ifjúsági koncepció tervezése, vagy épp egy program előkészítő és értékelő csoportmunkája.Önkéntes programok szervezése. Önkéntes program bármely rendezvény, amely a fiatalok önkéntességére épít. Tervezett programelemeink: települési szemétgyűjtő akció, faültetés, festés.


"Salla" Művelődési Központ és Könyvtár, Zalalövő

Megye: Zala
Település: Zalalövő

Az intézmény a város központjában helyezkedik el, mely központi szerepet tölt be a település kulturális életében. Az intézmény minden korosztály számára az érdeklődési körének megfelelő szabadidős, szórakozási, művelődési és közösségi lehetőségeket kínál: például: női torna, színjátszó csoportok, Salla néptánc csoport, Ezüstlile néptánccsoport, különböző egészséges mozgáshoz kapcsolódó csoportok, zumba, jóga, senior tánc. Együttműködik a település civil szervezeteivel, intéményekkel, közösen tervezik meg város rendezvénytervét.Könyvtárunk több mint huszonötezres könyvállományával és különböző könyvtári rendezvényekkel várja látogatóit. Továbbá könyvtári levelezős játékokat működtet történelmi, mese- és mondaíró, és rajz témakörökben, melyek már több éves múltra tekintenek vissza. Az évek során több, mint 300 írás, valamint 500 rajz került bemutatásra. Számos hagyományőrző, szórakoztató rendezvényt szervezünk: játszóházak, kiállítások, rönkhúzás, Farsangoló, Irodalmi Szalon, bábszínház, író-olvasó találkozók, borverseny, Túl az Óperencián…” színjátszó találkozó, Szent Iván éji rendezvény, Salla Rocky Kupa, Murci fesztivál, Zala Menti Napok, Néptánc Gála, stb. Munkánk során szoros kapcsolatban vagyunk a helyi civil szervezetekkel, a város oktatási intézményeivel (óvoda, iskola), mely során segítjük egymás rendezvényeit.Az intézmény működteti a Tájházat (XIX. századi parasztház) és a Salla kiállítóhelyet (római kori leletek, romkert), és biztosítja a látogatók számára a kiállítóhelyek megtekintését.Feladatok:közművelődési feladatokközgyűjteményi feladatokmúzeumi Tájház, Salla Kiállítóhely működtetéseVárosi TV műsorainak készítéséhez segítségnyújtásAdatkezelési TájékoztatóGDPR_logoNMI tudásmegosztó


Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Sándorfalva

Sándorfalva város kulturális életének szervezője.


Sárisáp Község Önkormányzata, Sárisápi Bányász Közösségi Tér

Megye: Komárom-Esztergom
Település: Sárisáp

Az 1950-es évek derekán született meg a jelenlegi művelődési ház megépítésének gondolata. A régi munkásotthon zsúfoltnak bizonyult a bányásztelepülés kultúrára szomjazó lakosai számára. A Malom utcai területen, társadalmi munkában indulhatott el 1958-ban az épület alapjainak kiásása. Az építkezés záróokmányának tanúsága szerint 1960. szeptember elsején, a X. Bányásznap alkalmából, más visszaemlékezések, feljegyzések szerint már augusztus 20-án birtokba vehette a falu lakossága az új kultúrotthont.Az elmúlt hatvan esztendőben és jelenleg is falai között számtalan kulturális és családi rendezvény, ünnepség zajlik. Termei fogadják hazánk legnagyobb színészeit, zenészeit; szórakoztatnak kicsit és nagyot, látják özvegyek könnyeit, őrzik az első csókok titkát. Az épület helyet és szakmai támogatást biztosít a Sárisápon működő kulturális és civil közösségeknek.


Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Fejér
Település: Seregélyes

60 éve adták át a Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtárat. 320 fős színházteremmel rendelkezik.


SKult13, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

SKULT13 – ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT (AJAMK) A ma álló épület alapjait az 1930-as években kezdték építeni, az akkor elterjedt bauhaus stílusban, melyet az épület homlokzata a mai napig híven tükröz. Azonban a II. világháború késleltette a kulturális központ felépítését, így csak 1949-ben adták át, Rákosi Mátyás Kultúrház néven, mely elnevezés 1956-ig élt és ekkor vette fel az intézmény egyik legnagyobb költőnk, József Attila nevét. A forradalom után csökkentek a politikának alárendelt kulturális események, előtérbe kerültek a szakmai értékek, megjelentek a közhasznú, művészeti tanfolyamok, kiszélesedett az ismeretterjesztés. A művelődési központ elnevezést1969-től kapta angyalföldi kultúrkomplexum, ami azt is jelentette, hogy közel megduplázódott a ház állami támogatása. A ház nevéhez méltóan valóban központi szerepet töltött be a kerület és részben a főváros művelődésében, a lehető legváltozatosabb programokat kínálva, korszerű körülmények között. Üröm volt az örömben viszont, hogy 1972-ben már megmutatkozott, az épület megérett a felújításra. 1972-ben a színháztermet le kellett zárni, mert leszakadt a mennyezet egy része. Hosszas gyűjtögetés után 1978-ban meg is indult az épület teljes körű felújítása. Mivel a rekonstrukciót szakaszosan tervezték, így a munkálatok egészen 1986-ig eltartottak. A közművelés is zavartalanul folyt tovább, 1994-ben először rendezték meg az azóta is folyamatosan működő József Attila Művészeti Napokat. Itt működött Koltai Ottó bácsi tánciskolája, mely ma is ismerősen csenghet a művelődési házba látogatónak. A máig képzőművészetet oktató Moholy Nagy Stúdió, számtalan mozgásművészeti tanfolyam, ismeretterjesztő előadássorozat vert tanyát ebben az időszakban is a házban. A legkülönbözőbb művészeti és mozgás programok, színházi és zenei előadások, gyermek és családi események miatti nagy kihasználtság hozzájárult ahhoz, hogy 2005-re az épület újbóli rekonstrukciója sor került, és 2006 őszén ismét birtokba vehette a lakosság az immár minden igényt kielégítő kulturális létesítményt. SKULT13 – RADNÓTI MIKLÓS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT (RAM) 2011-ben megnyitotta kapuit a XXI. századi épületegyüttes. Közel 10 ezer négyzetméteren várja látogatóit a 3,5 milliárd forintból, önkormányzati beruházásként épült intézmény, amelynek tervét a Vadász és Társai Építész Iroda készítette. A virágszirmokat formázó épület helyet ad: – a RaM színház 630 nézőt befogadó, európai színvonalú multikulturális előadótermének, amely hidraulikus nézőtérmozgatással és a legkorszerűbb színpadtechnikával rendelkezik; – a 700 négyzetméteres Újlipótvárosi VakVarjú Étteremnek; – a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár több ezer kötetet és CD-t kínáló fiókkönyvtárának; – a XIII. kerületi Őszikék Idősek Klubjának; – 890 négyzetméteren a MagyaRock Hírességek Csarnokának; – a közel 7 ezer négyzetméteres kertnek; – az épület alatt pedig 2300 négyzetméteres, 100 férőhelyes mélygarázsnak. SKULT13 – PANNKA KÖZÖSSÉGI TÉR (PANNKA) Közel 300 négyzetméteren, két szinten kínálunk egyedülálló látványvilággal és játékokkal interaktív kikapcsolódási lehetőséget a kerületi lakosok és vendégeik számára Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat beruházásának és támogatásának köszönhetően. A több térből – játszóházból, Tini sarokból, sószobából és fejlesztőszobából, valamint a kiszolgáló egységekből – álló játszóház elsődleges célja a kerületi lakosok, elsősorban az újlipótvárosi családok szabadidős lehetőségeinek bővítése, az édesanyák és gyermekeik számára napközbeni fejlesztő programok biztosítása. Programjainkat gondosan, magas minőséget és értékeket képviselő, szakképzett foglalkoztatókkal, előadókkal állítottuk össze. A délelőtti programjaink kerületi Partner Kártyával ingyenesek, a sószoba, valamint a többi szolgáltatás kedvezményesen vehető igénybe. Játszóházunk tematikája a vidéki élet, amelyet egyedileg tervezett és kivitelezett, magas minőséget képviselő játékokon keresztül hozunk el a legkisebbek számára. A játékok elsődleges célja az ismeretterjesztés, a kézügyesség fejlesztése, a mozgásfejlődés elősegítése. A Játszóház és Közösségi Tér akadálymentesített, így kerekesszékes látogatóinkat is teljeskörűen ki tudjuk szolgálni.


Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont, Városi Könyvtár

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: Sajószentpéter

A Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont, Városi Könyvtár a kultúraközvetítés és teremtés sajátos helyszíne, mely négy nagy intézményhálózat – a közművelődési, a könyvtári, a múzeumi és a sport – feladatait integrálja magába. Szervezeti egységeit tekintve is igen kiterjedt, hiszen az intézményhez 7 telephely tartozik: Petőfi Sándor Művelődési Ház, a Rendezvények Háza, a Szepesi Gusztáv Városi Stadion, a Lévay József Városi Könyvtár, a Lévay József Szülőháza, a Tájház és a Dusnoki Közösségi Ház.Az intézmény munkájának középpontjában a közösség- és közönségszolgálat áll, hisz ez erősíti a helyi társadalmat. Ezért ápoljuk a nemzeti kultúrát, támogatjuk az alkotó embert és az alkotóműhelyeket, közvetítjük az egyetemes és kortárs kultúra értékeit a legszélesebb műfaji skálán, közéleti – kommunikációs - információs központ feladatot látunk el, teret adunk a szórakozásnak és a szabadidő hasznos és igényes eltöltésének, befogadjuk az önszerveződő közösségeket és civil szervezeteket, helyet adunk a társasági életnek, hozzájárulunk az emberek élethosszig tanulásához és nyitottak vagyunk minden értékkel bíró kulturális kezdeményezés felé.


Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft.

Megye: Nógrád
Település: Szécsény

A Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft-t Szécsény Város Önkormányzata alapította (és 100%-ban tulajdonosa) a Városi Művelődési Központ, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár és több turisztikai hasznosítású ingatlan (Tűztorony, Nosztalgia múzeum, kerekbástya-„szabadulószobák”, közösségi ház, Várkert, kézművesház és vendégház) üzemeltetési feladatainak összevonásával. A társaság működésének célja az önkormányzat kulturális, szabadidős és turisztikai célkitűzéseinek gyakorlati megvalósítása a lehető leghatékonyabb gazdasági feltételekkel. A társaság feladata a helyi művelődési szokások gondozása, hagyományok ápolása, sport és szabadidős tevékenységek támogatása, kiállítóhelyek működtetése. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez kapcsolódó teljes körű feltételek biztosítása, klubok működtetése. Közművelődési események szervezése és teljes körű lebonyolítása továbbá turisztikai szolgáltatások biztosítása, valamint a turisztikai tevékenységek összehangolása. Városi rendezvények, események, ünnepségek szervezése és teljes körű lebonyolítása. A közművelődési kft. szakmai tevékenységét a város és a közönség szakmai elvárásaira, a megszokott magas színvonal folyamatos biztosítására és a takarékos gazdálkodás szempontjaira építi. Elsődleges célja a közművelődést szolgáló lehetőségek minél szélesebb körű biztosítása, kulturális javak és értékek védelme, nemzeti, nemzetiségi önismeret formálásának segítése.


Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

Megye: Fejér
Település: SZÉKESFEHÉRVÁR

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ központi épületével és nyolc telephelyével a város közművelődési feladatait ellátó intézménye. Közösségi tereiben helyszínt biztosít amatőr alkotóművészeti csoportoknak, művelődő közösségeknek, kluboknak, rendezvényeknek, programoknak. Az intézmény munkatársai azért dolgoznak, hogy megfelelő körülmények fogadják a látogatókat és kimagasló színvonalú események legyenek elérhetőek a városban.


Szentesi Művelődési Központ

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Szentes

Az intézmények közül talán a legjobban kihasznált épület az 1980. május 1-je óta működő Művelődési és Ifjúsági Ház. Fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen látogatják a különböző rendezvényeket. A nagy tömegeket mozgató rendezvények mellett (pl. május 1-ei és augusztus 20-ai városi nagyrendezvény), kisebb nézőszámú műsorokat (pl. humorestek, ismert színészek önálló előadásai, nőnapi gálaműsor) is bemutatunk, amelyek a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban kapnak helyet. Szívesen felkaroljuk a kívülről jövő kezdeményezéseket is, segítünk a szervezésben és a reklámozásban. Szívesen veszik igénybe helyiségeinket vállalkozók, nagyvállalatok, intézmények, pártok, egyéni előadók: előadások, vásárok, kiállítások, termékbemutatók, tanfolyamok és esküvők megrendezésére, amelyek egy része a Szecessziós Házban valósul meg. A különböző szabadidős tevékenységek színterei a klubok és szakkörök, közel 10 ilyen csoport működik az ifjúsági házban (díszítőművész, fotó, ifjúsági és felnőtt citerazenekar, társkeresők, szívügy klub, jóga, modern tánc, képzőművész kör). A művészeti csoportok nemcsak a maguk kedvtelésére folytatják tevékenységüket, hanem évente több alkalommal a nagyközönség számára is bemutatkoznak rendezvényeinken.A Szentesi Fotókör tagjai a Művelődési Központ és az egész város hírnevét öregbítik országos fellépéseikkel és kiállításaikkal. Az egyik legfontosabb, évente megrendezett fotókiállítás az Alföldi Fotószalon. Ez az országosan is elismert kiállítás az egyetlen, mely az Alföldön élő fotósok alkotásait mutatja be, és lehetővé teszi a fotókluboknak egymás munkáinak megismerését. A kiállítás a Tokácsli Galériában kerül megvalósításra.Fontosnak tartjuk az ifjúság igényeinek minél hatékonyabb kielégítését. Ezért lehetőséget adunk nekik a bemutatkozásra egy-egy művészeti ágban (fotóművészet, grafika, zene). Szervezünk könnyűzenei koncerteket is országosan ismert és szentesi zenekarok közreműködésével a Hangversenyközpontba.


Szentgyörgymezői Olvasókör, Esztergom

Megye: Komárom-Esztergom
Település: ESZTERGOM

A Szentgyörgymezői Olvasókör Esztergomban működő közművelődési intézmény. Közösségek teremtése és működtetése a célunk.


Könyvtár, Információs és Közösségi Hely, Nyírbogdány

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Település: NyírbogdánySzentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Szeged

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Szeged

A Művelődési Ház két település közművelődési feladatait látja el. Az anyaintézmény Szentmihályon működik, tagintézménye a Gyálaréti Művelődési Centrum Gyálaréten.Szentmihály, Szeged városhoz tartozó kertvárosrész, önálló önkormányzata nincs. Közel 3.500 lakost számlál, a város szélétől 3-4 km-re helyezkedik el.A századfordulón két paprikaőrlő malom épült a településen, Szeged egyik legfontosabb paprikatermelő területe volt. A Művelődési Házban állandó paprika kiállítás látogatható. Mind a két településen fontos a hagyományápolás, a közművelődési feladatok ellátása és a kulturális élet ápolása. Az intézmények munkatársai a megvalósuló programokba igyekeznek bevonni minden lakost, kortól és nemtől, szociális háttértől függetlenül. Szentmihály település bár Szegedhez tartozik, kertvárosként mégis távolabb esik a belvárostól, így a lakosságnak és a környező települések lakosainak is igénye van a helyben megvalósuló rendezvényeken való részvételre. Ennek fényében helyben, a közművelődés egyetlen és elsődleges színhelye a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház. A lakosság igényeihez igazodva az intézmény fő tevékenysége a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési formák gondozása, gazdagítása, különféle rendezvények és kiállítások szervezése. Fontos a hagyományőrző alkotó- és művelődő közösségek, amatőr művészeti csoportok működésének biztosítása az intézményben.A művelődési ház 2 színpaddal rendelkezik. A színházterem 250 fő befogadására alkalmas, a másik a népi kultúrát, hagyományokat felelevenítő fafaragványokkal díszített udvar szabadtéri színpada.Szoros együttműködést és kapcsolatot ápolunk és alakítunk ki egyre több, a Kárpát-medencében található Szentmihály nevű településsel, azonkívül hagyományőrző csoportokkal, akiket rendezvényeinkre meghívunk.Szívükön viseljük a magyar kultúra védelmét, anyanyelvünk ápolását, identitásunk őrzése és tovább örökítése érdekében. Segítőink népzen


Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Hajdúszoboszló

Megye: Hajdú-Bihar
Település: Hajdúszoboszló

A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiterjedt infrastruktúrával, elkötelezett kultúraközvetítő szakemberekkel, változatos programok kiválasztásával, a helyi értékek és hagyományok megőrzésével, közösségépítő szellemi központja városunk kulturális életének. Intézményünk bázisa a művelődni vágyó, öntevékeny közösségeknek, a művészetekre, kultúrára fogékony polgároknak. Programkínálatunk összeállításánál az a célunk, hogy minden korosztály találjon olyan programot, amelyre szívesen ellátogat, mely értéket, minőséget közvetít számára. Programjaink összeállítását meghatározza az a tény, hogy városunk az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb gyógyhelye. Évente több százezren keresik fel Hajdúszoboszlót pihenés, gyógyulás és szórakozás céljából.


Szűcsi Községi Önkormányzat közösségi színtér

Megye: Heves
Település: Szűcsi

Községünk kulturális életének fontos központja, helyet ad a falu rendezvényeinek, iskolai ünnepségeknek is. Az épületben működik a könyvtár is, és itt kaptak helyet civil szervezeteink is. A falu főutcáján helyezkedik el a tavalyi évben felújított épület.


Táncsics Mihály Művelődési Ház, Budapest XXIII. ker.

Megye: Budapest
Település: Budapest

A Táncsics Mihály Művelődési Ház mára már ugyancsak kibővítve, felújítva várja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat. Bármennyire is meglepő, de az épület helyén eredetileg 1945-ig vendéglő, majd 1945-től pár évig pártház működött. Az 1960-as évekig Dózsa Művelődési Ház, majd az átépítés után - amelynek során elnyerte mai formáját - az 1848-as forradalom előtt a községben tanítóskodó Táncsics Mihály nevét vette fel és viseli napjainkig.A művelődési ház 2000-ben teljes felújításon ment keresztül. Ennek során az intézmény alapterülete harmadával nőtt és korszerűsödött. A közművelődési intézményben elsősorban a Soroksárra jellemző kulturális tevékenység folyik.A Táncsics Mihály Művelődési Ház erőteljesen helyi elkötelezettségű intézmény. Ez ugyan minden jól működő művelődési otthonra elmondható, de azért érdemes mégis megemlíteni, mert Soroksáron ez a cél az átlagosnál még határozottabban érvényesül. A különféle kulturális, illetve nemzetiségi hagyományokat ápoló klubok, tanfolyamok a ház profiljának meghatározó elemei.Az intézmény több amatőr kórusnak, művészeti csoportnak is otthont ad. A művélődési ház igyekszik továbbá támogatni minden olyan amatőr és profi csoport munkáját és bemutatkozását, amelyek a kerület kulturális életét színesíthetik.A közösségi élet, a társadalmi események tehát régóta döntő jelentőségűek a közművelődési intézmény életében és megítélésében, mert az itt élők szeretik a táncos rendezvényeket. A ház, pedig igyekszik ezeket a helyi igényeket kielégíteni. A rendezvények sorában is külön helyet foglalnak el a szórakoztató programok, azon belül is a bálok, melyek a Táncsics hagyományaihoz kapcsolódnak, illetve még régebbiek, hiszen az épület évtizedekig bálokra is alkalmas vendéglő volt.Az intézmény számos úgynevezett külső rendezvénynek is helyet ad, amellyel elsősorban a kerületi oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek állnak rendelkezésére.Az intézmény fő működési profilja a rendezvények szervezése, de mindezeken túl a ház f


Tarhosi Községi Könyvtár és Közösségi Színtér

Megye: Békés megye
Település: TarhosTárnoki Köz-Ért Településüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság

Megye: Pest
Település: TÁRNOK

A Tárnoki Közösségi Színtér látja el a település közművelődési feladatait, otthona számos kulturális programnak, a közösségi életnek, különböző klubfoglalkozásnak. Szervezzük a település rendezvényeit, műsorait, kiállításait. Könyvtárunk színes kínálattal várja a kedves érdeklődőket. Feladataink- közművelődési tevékenységek és támogatásuk- közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetése- könyvtári állomány nyilvántartása, gyarapítása- könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme- könyvtári szolgáltatás- kulturális műsorok, rendezvények, kiállítások szervezése


TEMI Fővárosi Művelődési Háza, Budapest

Megye: Pest
Település: Budapest

A TEMI Fővárosi Művelődési Háza (FMH) Budapest XI. kerületének egyik legrégibb közművelődési intézménye, amely 2012 nyarától új épületben várja látogatóit. Speciális rétegfeladata a gyermek- és családi programok szervezése, a gyermektáncháztól a színházi előadásokon át, különféle művészeti, közhasznú és közérzet-javító tanfolyamokig.Az 1951 óta működő FMH hagyomány- és értékteremtő műhelyként ismert országszerte. A megőrzés-megújítás jegyében máig népszerűek táncházaink: Muzsikás gyerektáncház, Moldvai csángó és gyimesi/felcsíki táncház, Greenfields ír táncház, Francia táncház, Balkán táncház. A családi- és gyermekprogramok, kézműves programok, a társastánctanfolyamok, a mozgásfejlesztő egészség- és közérzet-javító tanfolyamok, klubok és szakkörök, élőzenés estek mind a hagyomány és megújulás jegyében működnek.


Tetétlen Községi Önkormányzat- Faluház

Megye: Hajdú-Bihar
Település: TETÉTLEN

Településünk közösségi színtere a Faluház ad otthont az évente megrendezésre kerülő mintegy 50 közösségi programnak, rendezvénynek. Törekszünk hagyományaink, értékeink megőrzésére és átadására a fiatalabb generáció számára. Közösségünk tagjai szívesen vesznek részt a programokon és aktív részvételükkel járulnak hozzá a programok színvonalas megtartásához. Ezenkívül a közösségi színterünk helyet biztosít különböző képzéseknek, családi eseményeknek, rendezvényeknek, vásároknak, előadásoknak és egyéb közösségi rendezvényeknek. Programjainkat minden évben a képviselő- testület által jóváhagyott programterv alapján szervezzük.


Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: TISZAÚJVÁROS

A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár meghatározó szerepet tölt be a város és közösségeinek, valamint a környező települések kulturális életében. Tíz telephelyen közművelődési, nyilvános könyvtári, muzeális tevékenységet végez a város intézményeivel szervezeteivel, gazdasági társaságaival, civil szervezetivel és a lakossággal együttműködve. Az intézmény ellátja a Tiszaújváros Települési Értéktár gondozásával kapcsolatos feladatokat is.A programokkal, kiállításokkal, rendezvényekkel egyszerre kíván ismereteket, értékeket és élményt nyújtani. Fő feladata, hogy az érdeklődők lehető legszélesebb köre számára biztosítsa a lehetőséget a magyar és egyetemes kultúra megismerésére, a folyamatos önművelődésre és a színvonalas szórakozásra. Kiemelt feladatnak tekinti a hagyományok ápolását, különös tekintettel a képzőművészet, zene, táncművészet és díszítőművészet területekre. Fenntartja, menedzseli az intézményben működő művészeti csoportokat, melyeket szakképzett művészeti vezetők irányítanak. Az intézmény partnerként segíti a közművelődési, köznevelési intézmények, munkahelyek, önszerveződő civil közösségek közművelődési tevékenységét.A Derkovits Művelődési Központ a magas színvonalon végzett szakmai munka minőségorientált megvalósításával, az elért eredmények elismeréseként két alkalommal (2016, 2019) kapta meg a rangos szakmai elismerésnek számító Minősített Közművelődési Intézmény Címet.


Tamási Művelődési Központ és Könnyű László Könyvtár

Megye: Tolna
Település: Tamási

A Tamási Művelődési Központ történetét több mint fél évszázadra, 1968-ra vezethetjük vissza, ekkor került átadásra a művelődési központ, melynek épülete azóta több felújításon esett át, infrastruktúrája megfelel a kor igényeinek, elvárásainak. Az intézmény a város legnagyobb kulturális intézménye, központi szerepet tölt be a település és a városkörnyék életében. Tevékenységével támogatja, segíti a közösségek létrejöttét, működését, a helyi értékek, hagyományok megőrzését, továbbadását, az itt élők művelődési, szórakozási igényeinek kielégítését, a szabadidő hasznos eltöltését. Mindehhez széles partneri hálózatot működtet, aktív kapcsolatot ápol a térség civil szervezeteivel, oktatási-nevelési intézményeivel, történelmi egyházaival, a járás, a megye településeivel, országos szakmai szervezetekkel. Kiemelt figyelmet szentel azoknak a területeknek, melyek növelik az itt élők településhez való kötődését, az itt működő közösségek ismertségét és elismertségét.Az intézmény művelődési központként biztosítja a közművelődési alapszolgáltatások teljes körét, melyek az alábbiak:• művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása• a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése• az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása • a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása• az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása• a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint• a kulturális alapú gazdaságfejlesztés


Tömörkény István Művelődési Ház, Szeged- Szőreg

Megye: Csongrád-Csanád
Település: Szeged

Szőregen, a rózsák hazájában található művelődési házunk. Új, minden igényt kielégítő, 2005-ben átadott intézményünk egész évben, számos lehetőséget biztosít az értékes kikapcsolódásra: kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Klubjaink között mindenki találhat az érdeklődéi körének megfelelőt.


Kőbányai és Vasutas Törekvés M.K. Kulturális - Szabadidő Egyesület, Budapest

Megye: Budapest
Település: BUDAPEST

A 133. évébe lépő Törekvés Művelődési Központ az ország egyik legrégebben, folyamatosan, ugyan azon a helyen működő művelődési intézménye. Törekedtünk, törekszünk, hogy méltó örökösei, őrzői és terjesztői legyünk a magyar kultúra, művelődés, fennmaradásának kezdeményezői legyünk a hagyományok ápolásának. Kiemelten kezeljük a mozgás kultúrát, a magyar néptánc, néphagyomány, népi kultúra megismertetését, e témakörben havi rendszerességgel ismeretterjesztő bemutatókat tartunk, az adott hónap népszokásaiból.TÖREKVÉS! a kulturált szórakoztatás, a művelődés, a tánc-zene-dal-sakk, közösségépítés fellegvára. A szabadidő kulturális eltöltésének színtere. Hétvégéken élő zenés-könnyűzenei-koncertek színtere.A Törekvés Kulturális Egyesület tevékenységének célja az elődök nyomán haladva – az amatőr művészeti csoportok működtetése és fejlesztése mellett,- a közösségteremtő művelődési formák, az értékes művészeti ismeretszerzés, és kulturált szórakozás elősegítése. Ismeretterjesztő előadásokat, rendszeres táncházakat és színpadi bemutatókat szervezünk, sok-sok meglepetéssel készülünk minden évben.Nemzetközi Fesztiválok, Gyermeknap, Locsoló „bál”, Szüreti mulatság, Hagyományőrzés, Nyugdíjas kluboknak program biztosítása!A TÖREKVÉS M. K. a hét minden napján nyitva tart, működik.Épülete Budapest főváros mértani középpontjának közelében a Kőbányai út és a Könyves K. krt. kereszteződésében helyezkedik el, kiváló tömegközlekedési lehetőséggel. Megközelíthető 1-es, 28-as, 62-es villamossal és a 9-es autóbusszal, díjmentes parkolási lehetőség az udvarban! Rendezvényekre telefonos elő-rendelés/helyfoglalás; büfészolgálat; portaszolgálat.


Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ

Megye: Nógrád
Település: Pásztó

Könyvtári SzolgáltatásainkTájékoztatásHelyben használatKölcsönzésElőjegyzésKönyvtárközi kölcsönzésIrodalomkutatásFénymásolás, nyomtatásInternet használatRendezvényekPásztói karácsonyNemzeti ünnepekSzínházMúzsa művészeti fesztiválVadásznapSzőlő és borünnepGyermekrendezvényekMúltidéző zsigmond napNőnapKultúrházak éjjel-nappalVárosrészi rendezvényekKiállítások


"Új Akropolisz Filozófiai Iskola" Kulturális Közhasznú Egyesület

Megye: Budapest
Település: Budapest

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi, minden politikai, vallási és gazdasági befolyástól mentes közhasznú kulturális egyesület, amely 1957-ben alakult meg Buenos Airesben és azóta világszintű filozófiai mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon 1986 óta működünk. Egy idealista filozófia képviselői vagyunk a 21. században, az etikai és a szellemi kincsek fennmaradásáért cselekszünk és a filozófiát az ember teljességére törekvő életmódnak tekintjük. Filozófia, ami inspirálA filozófia megtanít gondolkodni és kérdezni, valamint hozzásegít, hogy a megszerzett tudás alkalmazásával derűsen, éber intelligenciával tudjunk szembenézni az élet nehézségeivel. Ebből születik az önbizalom és a nyitottság, amely segít bízni önmagunkban és másokban, és kihozni magunkból a lehető legjobbat. Kultúra, ami megérintA kultúra szerintünk olyan eszköz, amely jobbá teszi befogadóját és emberibbé a társadalmat, ahol megszületik. Az emberi kultúra sokszínűségét eklektikus és egységes szemlélettel igyekszünk bemutatni, amely látókörük távlatainak kiszélesítésével hozza egymáshoz közelebb az embereket. Bárki számára érthető és befogadható, filozófiai üzenetet hordozó kultúráról álmodunk, amely megérinti és jobbá teszi a művelőjét. A befogadáson túl kulturális műhelyeink alkotásra is lehetőséget adnak: a zenében, a táncban, a képzőművészetben, az írás- és a beszédkészség terén. Önkéntesség, ami összekötAz önkéntesség szerves részét képezi filozófiai képzésünknek és tevékenységünknek. A közös célokért való jobbító cselekvés belülről fakadó igény, amely mélyen gyökerező együttérzésből, és korunk égető ökológiai és társadalmi problémáin való segíteni akarásból születik. Humanitárius és ökológiai akcióink lehetőséget teremtenek arra, hogy a minden ember lelkében ott szunnyadó önzetlenség és tettrekészség ereje kibontakozzon.


Újlétai Művelődési Közösségi Színtér

Megye: Hajdú-Bihar
Település: ÚJLÉTA

Újléta a Nyírség, az Érmellék, a Hajdúság és Bihar találkozási pontjánál, Debrecentől közúton 3o kmLakónépesség: 1 159 fő. A település típusa Község. A községet 1865-ben alapították református vallású, Balmazújvárosról származó magyar telepesek. A község nevezetes emléke az 1896-ban épült borospince, amely a XIX. század végi helyi kertkultúrának, a szőlészetnek-borászatnak tárgyiasult emléke. A Borospincében 18 db kerámiahordó található, összesen 500.000 liter bor tárolására alkalmas. Újléta határa az erdős puszták legszebb része. A védett Ócsai-kaszáló és az ún. Kiserdő, amely az egyhajúvirágról (kikerics) is nevezetes, kellemes kirándulási célpont.Az Újlétai Művelődési Közösségi Színtér fő épület a 1900-as évek elején épült.60-as években kapta meg a mai végleges formáját, ekkor épült még hozzá egy terem, ami most klub rész. Újlétai Művelődési Közösségi Színtér 2016. december 31-ig önálló költségvetési szervként működött.2017. január 01-től a művelődési ház feladatait az Önkormányzat úgynevezett szakfeladaton működteti tovább.A helyi közösségre jellemző: egyre színesedő programok, kulturális élet gazdagodása,az emberek közötti kulturális kapcsolat erősödése, a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak erősödése.- Egyre népszerűbb színes programok: 2014 óta egyre több program közül válaszhatnak a lakosok. Népszerű adventi napok, mindenki karácsonya, ahol közös Betlehemi ház állítás szerepel a programban és a gyerekek Betlehemeznek a településen. Majálison májusfa állítás és parasztolimpia színesíti a programot. Népszerű a húsvétváró rendezvény tojásfa díszítéssel, kézműves foglalkozással, lovashintóval járják a fiatalok a települést úgy locsolkodnak. Több családi nap, és falunap is lehetőséget kínál a családoknak a kikapcsolódásra. A pandémiás időszak után újra rendeződnek az amatőr csoportok. Az Újlétai Roma fiúk tánccsoport országos második helyezést értek már el. 2021. nyarán Idősek klubját sikerült beindítani.


Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft., Budapest

Megye: Budapest
Település: BUDAPEST

Az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. 2015-ben alakult a IV. kerületben működő kulturális színterek, 2012-ben történő előzetes összeolvadását követően. A jelenlegi intézmény az 1899-ben létrejövő a Polgár Centrum (jelenleg az intézmény telephelyeként működik), az 1986-ban megépülő Ady Endre Művelődési Központ, a Karinthy Frigyes ÁMK és az Ifjúsági Ház utódjaként működik. Figyelembe véve a helyi lakosság összetételét és igényeit, igyekszünk változatos programokat kínálni minden korosztály számára. Újpesten a hét közművelődési alapfeladatot szem előtt tartva színházi előadásokat, képzőművészeti kiállításokat, koncerteket szervezünk, emellett helyet adunk különböző tanfolyamoknak sport- és civil szervezetek programjainak és az élethosszig tartó tanulásnak is. Különböző szolgáltatásokat biztosítunk, valamint helyet biztosítunk az önkormányzati, a nemzetiségi és a kerületi iskolai rendezvényeknek, civil szervezeteknek. Törekszünk az agora funkció fejlesztésére a helyi lakosság aktív bevonására a kerület kulturális és szabadidős életébe.Az intézmény jelenleg öt telephelyből áll: Ifjúsági Ház, Lóverseny téri Közösségi Ház, Megyeri Klub, Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény, Újpesti Polgár Centrum.Anyaintézményünk az István út 17-19. alatt található, központként és egyben önálló telephelyként is működik. Az Ifjúsági Házban közel 300 fős színházteremmel várjuk a közönséget, itt tartjuk a nagyobb horderejű rendezvényeinket, klubjainkat, tanfolyamainkat. Rendezvényeinkkel igyekszünk minden korosztályt kiszolgálni, a legkisebbektől egészen a szépkorúakig. Éves szinten több száz programot bonyolítunk le telephelyeinkkel együttesen, célunk, hogy minél szélesebb körben biztosítsunk változatos, tartalmas, minőségi kikapcsolódási lehetőséget a kerület lakosságának.


Közösségi Színtér, Uppony

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Település: UpponyVáci Mihály Kulturális Központ, Nyíregyháza

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település: Nyíregyháza

A Váci Mihály Kulturális Központ Nyíregyháza legnagyobb közművelődési intézménye azért jött létre, hogy a 120 ezer lakosú megyeszékhely és a 600 ezres megye kulturális és művészeti életét megmutassa ország-világnak. Kiterjedt nemzetközi és hazai kapcsolatainak, illetve gyakorlott szakembereinek köszönhetően ápolja a régi hagyományokat, mindemellett új, hagyományteremtő programokat is szervez. Intézményünk az "Agóra" program keretében újult meg 2014-ben. A Bán Ferenc tervei alapján létrejött épület a 21. századi igényekhez igazodva tölti be funkcióját. A cél egy olyan közművelődési intézmény kialakítása volt, amely a kulturális és közművelődési rendszerek összekapcsolása, az egész életen át tartó tanulás feltételeinek biztosítása révén lehetőséget teremt magas színvonalú kulturális szolgáltatásokra és az egyének társadalmi érvényesüléséhez szükséges kompetenciák megszerzésére. A nyíregyházi Agóra 3500 négyzetméternyi közösségi-, multifunkcionális- és mobil térben várja a kultúrakedvelőket. Egy igazi közösséget kovácsoló komplexum, ahol művészeti- és sporttanfolyamok, kreatív és kézműves foglalkozások között válogathatunk. A programpalettát koncertek, színházi előadások, ifjúsági rendezvények, tehetségkutató versenyek, konferenciák, vásárok és börzék mellett nemzetközi kiállítások is színesítik. Csúcstechnikával felszerelt többfunkciós hangversenyterme minden igényt kielégít. A létesítmény földszintjén kávézó és annak szabadtéri terasza működik. A kulturális Központ előtti tér alkalmas szabadtéri események megtartására, és mozgáskorlátozott játszótér is várja a gyerekeket. Az intézményben működik a Nyíregyházi Tv és a Nyíregyházi Napló szerkesztősége is. Az érdeklődőket KulTour InfoPont segíti a tájékozódásban. A központ 17 tagintézménnyel és egy fenntartása alatt működő art mozival látja el közművelődési feladatait. Az épület 2017-ben felvételt nyert a helyi települési értéktárba. 2020-ban munkánk elismeréseként elnyertük a Minősített Közművelődési Intézmény Címet.


Vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Hajdú-Bihar
Település: VÁMOSPÉRCS

A Vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtár összevont intézményként látja el a város helyi közművelődési rendeletében meghatározott feladatait. Az intézmény épületének felújítása jelenleg folyamatban van.


Városföldi Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Bács-Kiskun
Település: Városföld

A Városföldi Művelődési Ház és Könyvtárban kicsik és nagyok, fiatalok és felnőttek egyaránt találnak maguknak érdekes programokat. A Városföldi Művelődési Ház és Könyvtárban– mint ahogy a nevével is jelzi – ad otthont a 14000 kötetes könyvtárnak. A könyvek mellet megtalálható itt a közel 1000 lemezből álló lemeztár, valamint a folyóirat olvasó is. A könyvtárba beiratkozott olvasók száma változó, 200-250 fő között ingadozik, Egy település kulturális élete hozzásegít ahhoz, hogy a településről minél kedvezőbb, minél kellemesebb kép alakuljon ki. Így a kultúra nem egyszerűen finanszírozási feladat, hanem óriási lehetőség a település fejlődésének elősegítésére.A Városföldi Művelődési Ház és Könyvtárban folyó könyvtári és közművelődési munka, folyamatos megújulását teszik szükségessé napjaink változásai, - bár a munkát, s így a munkatervet is - az eddig megkezdett tevékenységekre, folyamatokra kell alapozni.Fontos törekvés, hogy minden évben tovább létezzen és működjön minden olyan tevékenységi forma, amely az elmúlt évek során eredményesnek bizonyult. Ugyanakkor a tevékenységi skála bővüljön olyan formákkal, amelyek az új és megváltozott szükségletek kielégítésére alkalmasak.


Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Szigetszentmiklós

Megye: Pest
Település: Szigetszentmiklós

1990-ben kezdte meg működését. Az állami, városi ünnepségek mellett gyermek és felnőtt rendezvények, ismeretterjesztő tanfolyamok, klubok, zenei és színházi előadások, kiállítások, szabadtéri rendezvények, koncertek szervezésével foglalkozik. Nagy hangsúlyt fektet a helyi civil szervezetekkel való jó kapcsolattartásra. Az épületben működik a felnőtt és gyermekkönyvtár, a Molnár Imre Citeragyűjtemény és a Városi Galéria. Az intézmény befogadó színházként működik. Igazgató: Lázár Gergő


Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Kecel

Megye: Bács-Kiskun
Település: KECEL

A Városi Könyvtár és Művelődési Ház Kecel város sokszínű kulturális életének egyik nélkülözhetetlen alapintézménye. Közösségépítő, valóságos és virtuális közösségi térként működik. Barátságos és inspiráló környezetben, tudásbázisként segíti az egyéni érvényesüléshez szükséges ismeretek megszerzését. A kulturális és szociális intézményeivel együttműködve támogatja a lakosság társadalmi felelősségvállasát, segíti az esztétikai nevelését, kulturális, szabadidős szokásainak ízlésformálását, a hagyományaik ápolását.A könyvtár nyitottságával és sokszínűségével az esélyegyenlőség elvének figyelembevételével, mint az információs társadalom alapintézménye mindenki számára, alanyi jogon biztosítja az információhoz való szabad hozzáférést. Korosztálytól függetlenül, olvasóközpontú szemlélettel kínál sokoldalú könyvtári szolgáltatást az érdeklődők számára.Állományát a gyűjtőkörének megfelelően magyar nyelven megjelent könyvek és periodikumok alkotják. Gyűjti és megőrzi a település helyismereti vonatkoztatású dokumentumait.Művelődési Ház fő feladata az esélyegyenlőség elvének figyelembevételével Kecel város lakosainak kulturális, művészeti, szabadidős és közösségi igényeinek, szükségleteinek kielégítése, az alkotókészség kibontakoztatása, az iskolarendszeren kívüli tanulási, oktatási lehetőségek megteremtése.Munkánk során összehangolt, egymásra épülő, „élethosszig” tartó, széles skálájú közművelődési feladatellátásra törekszünk. Több generációt megszólítva kiemelt figyelmet fordítunk a közvetlen lakókörnyezet művészi hagyományainak gondozására, a helyi művelődési szokások ápolására, öntevékeny, önképző kezdeményezésekre, csoportfoglalkozásokra, hagyományőrző és hagyományteremtő kezdeményezések támogatására. Segítjük a településen élő nemzetiségi közösségek kultúra ápolását.


VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza

Megye: Békés megye
Település: BékéscsabaVoke Arany János Művelődési Ház, Győr

Megye: Győr-Moson-Sopron megye
Település: GyőrVasúttörténeti Alapítvány, Szeged

Megye: Csongrád-Csanád
Település: SZEGED

1993. április 1. dátummal a Csongrád Megyei Bíróság nyilvántartásba vette a vasúttörténeti alapítványt 415. sorszám alatt.2021-ben Magyarországon a vasúti közlekedés már 175 éve megindult, valamint 2021-ben ünnepeljük a 71. vasutasnapot.Ez kitűnő alkalom volt arra, hogy a mártélyi vasútállomás megnyissa a várótermét a látogatók előtt.A Vasúttörténeti Alapítvány a relikviáival interaktív módon keltette életre a MÁV múltját.A kiállítás részeként Lapis András szobrászművész színes, műszaki realista grafikáival bemutatja a magyar mozdonygyártás fénykorát.


"Vigadó" Kulturális és Civil Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Monor

Megye: Pest
Település: MONOR

Monor város szívében az európai uniós pályázati támogatásból 2007-ben felújított, több mint 100 éve épült patinás épületben kezdte meg működését a VIGADÓ KULTURÁLIS ÉS CIVIL KÖZPONT – mely átvette a MŰVELŐDÉSI KÖZPONT üzemeltetését is – és új alapokra helyezte a szervezett művelődést és kulturált szórakozást városunkban. A Vigadó munkatársai azóta is legfontosabb feladatuknak tartják, hogy az egykori „alvó városban” helyben biztosítsanak élhető, szórakozási, kulturális, kikapcsolódási lehetőségeket minden korosztály számára pezsgő kulturális, társasági és idegenforgalmi életet varázsoljanak, és a település polgárai folyamatosan a „JÓ ITT ÉLNI!” érzéssel gondoljanak lakóhelyükre.Ennek érdekében a VIGADÓ TERMEIBEN, a MŰVELŐDÉSI HÁZBAN, az alkalmanként FESZTIVÁL CSARNOKKÁ alakuló Piaccsarnokban, a VÁROS KÖZPONTJÁBAN, és más közösségi tereken, valamint a STRÁZSAHEGYEN számtalan eseményt szerveznek: szimfonikus és könnyűzenei zenekarok koncertjei, kamaraestek, előadói estek, gyerekelőadások, képzőművészeti kiállítássorozatok, színházi produkciók, a monori színjátszók előadásai, fesztiválok, ismeretterjesztő előadások és kiállítások, tehetségkutató versenyek, vetélkedők, nyári táborok, állami és önkormányzati rendezvények, fesztiválok, szabadtéri rendezvények, sőt még házasságokkötések is váltják egymást. A Vigadó és a Művelődési Ház széleskörű kihasználása mellett helyet adnak a civil szervezetek működésének és az általuk, valamint az intézmények által szervezett városi programoknak is.


Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ

Megye: Pest
Település: Fót

Otthont adunk a kultúrának. 1932-ben a fóti Gazdakörnek, a „Hangya” Szövetkezetnek és a fótiak összefogásának köszönhetően a Károlyi család által adományozott telken megépült a „Kultúrház”, Szalkai Jenő tervezése alapján. Ez az épület a tősgyökeres fótiak szemében ma is fontos erkölcsi érték. A Vörösmarty Művelődési Ház 1951-ben vette fel a reformkor legnagyobb költőjének nevét, aki a Fáy Présháznál a fóti szüreten 1842-ben itt alkotta meg híres, hazafias bordalát, a Fóti Dal-t. A ház több mint nyolc évtizede szolgálja a kultúrát, központja a már hagyományos Fóti Ősz rendezvényeinek, otthona a külföldön is ismert Fóti Zenebarátok Kórusának, a Fóti Asszonykórusnak, a Fóti Cselényi József Népdalkörnek, az 1939-ben az országban elsőként megalakult Faluszínpadnak, mely ma Muharay Színpadként működik. Saját fenntartású csoportjaink: a Fóti Boglárka Néptánc Együttes, a Baba-Mama Klub, a Fóti Búzavirág Nyugdíjas Klub, a Fóti Hóbagoly Gyermek Sakk Klub, a Gyöngymánia Családi Gyöngyfűző Klub és a Kreatív Műhely. A fóti Gazdakör ma is itt tartja találkozóit, alkalmanként számos más civil szervezet, intézmény is igénybe veszi termeinket.


Vörösmarty Mihály Művelődési Központ

Megye: Tolna
Település: Bonyhád

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központ Bonyhád és környéke kulturális és közösségi életének egyik legfontosabb színtere. Rendszeresek a felnőtt- és gyermekszínházi előadások, hangversenyek, alkotó- és képzőművészeti kiállítások, különféle táncos alkalmak a táncháztól a bálig. Az intézmény szervezi a nemzeti- és városi ünnepeket, a pünkösdi és karácsonyi jótékonysági koncerteket, nemzetiségi fesztiválokat, néptánc találkozókat, kézműves játszóházakat, konferenciákat, tanácskozásokat, városi farsangot, majálist, Tarka Marhafesztivált, karácsonyváró ünnepséget stb. Az intézmény egyik fő erőssége a tartós közösségek viszonylag nagy száma és aktív tevékenysége. A művészeti csoportok mindegyike szervesen részt vesz a város kulturális életében, rendszeres szereplője a különféle művelődési alkalmaknak. A klubok és baráti körök igazi talajt jelentenek az ismeretterjesztés számára, hiszen az egészséges életmódra neveléstől a honismereten keresztül a speciális gazdasági ismeretekig igen széles spektrumot fognak át. Az intézmény népi hagyományok ápolása iránti elkötelezettségét kiemelkedő országos nagyrendezvény is bizonyítja, a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozó. A művelődési központ által szervezett tanfolyamok, informális képzések a mindennapi élet diktálta igényekhez alkalmazkodnak. A helyi társadalom kapcsolatrendszerének és érdekérvényesítésének segítése kiemelkedő fontosságú, ezért a nyitva áll minden olyan intézmény, társadalmi szervezet, civil közösség előtt, amely kulturális rendezvényét, társas összejövetelét itt kívánja megvalósítani.


VOKE József Attila Művelődési Központ, Dunakeszi

Megye: Pest
Település: Dunakeszi

A VOKE József Attila Művelődési Központ 1926 óta látja el megszakítás nélkül a közművelődési feladatokat Dunakeszi településen, 1970 óta egyedüli intézményként. Intézményünk az 1910-es években már művelődési otthonnak épült, de azóta többször bővített ingatlanban működik, jelenleg mintegy 2800 m2-en, amelyből 1800 m2-en folyik szorosan vett közművelődési tevékenység. Az épület teljes egészében önkormányzati tulajdonban van, a működtetésről gondoskodik intézményünk.Intézményünk igen kedvező környezetben működik. Dunakeszi a maga 47.000 fő lakosságszámával az ország azon kevés települései közé tartozik, ahol a születések száma meghaladja a halálozásokét. Továbbra is sok az új betelepülő, akik jellemzően fiatalok, képzettek, kisgyermekesek és aktív kultúrafogyasztók. 2019 őszén a Dunakeszi kistérséget országosan az első helyre sorolták a legélhetőbb kistérségek rangsorában. Ez a kistérség, az itt élő közel százezer ember intézményünk potenciális látogató közönsége. Ezen közönség magasfokú iskolázottságából és jó társadalmi helyzetéből fakadó igényessége jelöli ki számunkra is a feladatot, amelynek programkínálatunkkal, külső megjelenésünkkel és szakembergárdánkkal igyekszünk megfelelni. A 2019-es évben több mint 131 ezer látogatót szolgáltunk ki, a rendezvények száma 221 volt. A művelődési központ mindennapjait a nálunk működő alkotó közösségek, művészeti csoportok és klubok heti munkája jelenti. A művészeti csoportok közül a legjelentősebb az 50 fős Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, amely hetente két alkalommal próbál az intézményben. A zenekar éves koncertbérlettel is jelentkezik, Farkas Ferenc Bérlet néven. Második nagylétszámú csoportunk a Dunakeszi Fúvószenekar, hasonló létszámmal. A fúvósok is saját éves bérletet tudnak felmutatni. Három színjátszó-, és drámacsoport működik a házban: Uray György Pinceszínház, Babják Annamária Színjátszó Stúdió, és a Nyugdíjas Klub színjátszó csoport. Tíz tánccsoportunk működik, amelyek számos stílust képviselnek: balett, jazz-bal


Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár

Megye: Komárom-Esztergom
Település: Kisbér

Wass Albert Művelődési Központ és Városi KönyvtárA város szívében elhelyezkedő közművelődési intézmény tevékenysége sokrétű, a kulturális élet széles palettáját karolja fel.Alaptevékenységünk: a város lakóinak művelődési, kulturális igényeinek felmérése, kielégítése mellett különböző csoportok, közösségek, klubok tevékenységének szervezése, segítése, próbáiknak helyszín, bemutatkozásaikhoz fellépés biztosítása. Célunk a helyi hagyományok, művelődési, kulturális értékek felkutatása, őrzése, továbbadása.Kiállító termeink képzőművészeti, népművészeti, ismeretterjesztő kiállításoknak adnak helyet, kiemelten kistérségi tehetségek segítésével. A folyamatosan bővülő Városi Galéria méltó emléket állít a Kisbéren bemutatkozó művészeknek.Feladataink közé tartozik a város nagyrendezvényeinek, ünnepeinek megszervezése is, melyben mindig készséges partnereink a helyi intézmények.A Művelődési Központ színházterme minden évben számos színházi előadás, komolyzenei hangverseny, gyermekszínházi és bábszínházi előadás, iskolai és városi program színtere, 396 férőhelyével a kistérségi közművelődést is jelentősen elősegítve.Színházi előadásaink kiválasztásakor törekedünk a környékbeliek igényeit kielégíteni, így a repertoárban mindig helyet kap operett, musical, de időnként pódium jellegű, komolyabb hangvételű darab isFilharmóniai bérletes és ifjúsági előadásaink a helyi és környékbeli tanulók zenei ízlésének fejlesztését, a komolyzene és az irodalom könnyebb befogadását hivatottak szolgálni.Kamaratermünk – az állandó programok mellett- előadói estek, kávéházi délutánok, bemutatók, gyűlések, bálok, esküvők kellemes és tágas helyszíne.Több kisméretű terem ad helyet az intézményben működő szakköröknek, valamint előszeretettel fogadjuk be civil egyesületek és klubok összejöveteleit is.Mindezek mellett intézményünk a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokat termékbemutatók, vásárok rendezésével egészíti ki.


Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár, Besenyszög

Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Település: Besenyszög

A kultúra és a művelődés fejlesztésének jelentős szerepe van minden település életében és jövőjében, így Besenyszögön is. A közösség lakosságának életminőségét, vonzerőt fokozza a helyi kulturális élet sokszínűsége. A hagyományteremtő és kulturális rendezvények, gyermek és felnőtt előadások mindig fontos eseménynek számítanak egy település életében, hiszen ez összehozza a település lakóit. Ilyen programok lebonyolítására ad lehetőséget Besenyszögön a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár. A Vehiculum-Házban található Bezzeg Imre közel 1200 néprajzi tárgyból álló gyűjteménye, amelyek felölelik a 20. század fejlődését a közlekedési, állattartási, mezőgazdasági eszközök által. A tárgyak között szép számmal található a paraszti élet anyagi kultúrájából származó, mindennapi életet tükröző tárgyi emlék. Chiovini Ferenc Munkácsi-díjas festőművész, Besenyszög szülöttjének munkásságát is megismerhetik az érdeklődők.


MOM Kulturális Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Jókai Klub telephelye, Budapest

Megye: Budapest
Település: Budapest

A 12. kerületben működő kulturális intézmény, első sorban kerületi fókusszal.


Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Csongrád-Csanád
Település: ZÁKÁNYSZÉK

Zákányszéken a művelődési ház és könyvtár a helyi közösségi és kulturális élet központja. A széles látogatói kör igényeinek megfelelő csoportok és programok működése mellett fontos a hagyományok őrzése, a település értékeinek feltérképezése. Az intézmény a települési nagyrendezvények (falunap, böllérnap, falukarácsony és nemzeti ünnepek) mellett számos saját rendezvényt valósít meg. Ilyen a magyar kultrúra napja, egészséghét, gyerekrendezvények, könyvtári programok. Támogatjuk a helyi civil csoportokat, az amatőr művészeti csoportjaink (parasztkórus, néptánccsoport) működéséhez minden segítséget megadunk.A koronavírus okozta helyzet számos új kezdeményezést indított el, igyekszünk a online tér adta lehetőségeket kihasználni. Több csoport tevékenységébe vehetnek részt az érdeklődők a közösségi oldalakon keresztül.


Zichy Mihály Művelődési Központ, Tab

Megye: Somogy
Település: TAB

A Zichy Mihály Művelődési Központ otthona a közösségeknek, nélkülözhetetlen épülete az értékes közművelődésnek, helye az igényes kultúraszolgáltatásnak, szíve Tab városának. Egy hely, ahová jó betérni és ahol érdemes maradni.450 fős színháztermével, állandó kiállítóterével, több közösségi termével Koppány-völgye legnagyobb közművelődési intézménye, ahol színházi előadások, ismeretterjesztő-és prevenciós előadások, kiállítások, szakkörök, klubfoglalkozások, koncertek valósulnak meg.Szeretettel várjuk!Zichy Mihály Művelődési Központ – Tető a Közösségek fölött.


Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtár

Megye: Pest
Település: Inárcs

A művelődési ház a községben született, de fiatalon elhunyt építész, grafikus nevét viseli, aki Koós Károly pályatársa volt. Közösségi színterünk a közel 5000 fős Inárcs közművelődési és könyvtári feladatait látja el. Intézményünkhöz hozzátartozik a két házzal arrébb található Inárcsi Tájház is, ahol a népi hagyományokat igyekszünk feleleveníteni az ott tartott rendezvények során. Rendezvényeinket úgy igyekszünk összeállítani, hogy a helyi igényeket kiszolgálhassuk, ezért azok különböző korosztályoknak szólnak. Tervezett és megvalósult programjaink a teljesség igénye nélkül: Borverseny és kóstoló; Nőnapi köszöntés; Március 15-ei ünnepség; Húsvét a Tájházban; Tájházak kerékpárnyeregből; Falunap; Augusztus 20-a ünnepség, Nyári tábor, Képzőművészeti kiállítások, Gyermek és felnőtt színházi előadások, irodalmi estek, író-olvasó találkozók stb. A rendezvényeken túl természetesen a művelődési ház helyet ad a különféle civil szervezetek alkalmainak, valamint több klub és szakkör is működik nálunk. Pl.: Nyugdíjas Klub, Karate, Baba-mama klub, Zumba, Aerobic, Citerazenekarok, Színjátszó szakkör, Szenior Örömtánc. Mint említettem, több helyi civil szervezettel is együttműködünk és akár közösen bonyolítunk le programokat. Helyet biztosítunk a nevelőszülőknél lévő gyerekek láthatásának valamint szociálisan rászorultakat célzó programoknak, például: kedvezményes vagy ingyenes terembérlet, programok látogatása, táborozás... stb. A művelődési házon belül könyvtár is működik. A könyvtári kölcsönzésen túl, könyvtári foglalkozásokat is szervezünk általános iskolások számára valamint rendszeresen szervezünk író-olvasó találkozókat is. Könyvtári állományunkat állandó jelleggel bővítjük.


Megye
Telepűlés